Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. En gång i tiden ansågs rabarberna, som ursprungligen kommer från Kina, ha stärkande effekter. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden. Låt dig inspireras av våra recept.

Här nedan hittar du recept på Limepaj med graham och rabarbertopping, Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj, Karlsbaderbullar med rabarber, Minirabarberpajer med varmvispad maräng, Rabarbermarmelad, Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke, Rabarber Margarita, Rabarbercurd, Rabarberparfait, Rabarberchutney, Rabarberkompott med kanelglass och Rabarbersaft.


Limepaj med graham och rabarbertopping

Limepaj med graham och rabarbertopping

cirka 12 bitar 1 timme + 3 timmar i kylen
Vill du att din limepaj ska kännas mer matig? Den här limepajen med grahamsbotten och rabarbertopping är i så fall perfekt för dig! Ett fräscht och friskt alternativ till eftermiddagsfikan.
Ingredienser

Grahamsbotten
150 g smör
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
4 äggulor
3 dl crème fraiche
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 msk maizena
Skalet av 1/2 lime, gärna obesprutad
3/4 dl färskpressad limesaft

Marinerade rabarber
2 stjälkar rabarber
200 g jordgubbar
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
Saften av 1/2 lime, gärna obesprutad


Sätt ugnen på 175 °C.

Tärna smöret och mixa ihop alla ingredienser till mördegen. Arbeta ihop degen på ett mjölat bakbord. Plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Tryck ut degen i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 13x36 cm.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Låt vila i kylen i cirka 3 timmar. Skölj och skär rabarberna och jordgubbarna i bitar. Blanda med muscovadorörsocker och lime och låt stå i minst 30 minuter.

Dekorera pajen med den marinerade rabarbern.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj

Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj

2 burkar 25 minuter
Varför inte variera rabarbermarmeladen med olika kryddor och smaksättningar så att den blir precis som du vill ha den? Den här rabarbermarmeladen har smak av kardemumma och vanilj och passar till allt från rostat bröd till tårtfyllning.
Ingredienser

500 g rabarber
500 g Dansukker Syltsocker
2 tsk kardemumma, malen
1 vaniljstång


Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma
i en gryta.

Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i grytan. Låt koka i 5 minuter.

Skumma väl. Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Karlsbaderbullar med rabarber

Karlsbaderbullar med rabarber

cirka 40 småbullar 3 timmar
Karlsbaderbullar har en lite fastare deg jämfört med vanliga bullar. Baka ett somrigt fikabröd och fyll dina karlsbaderbullar med rabarber!
Ingredienser

Bullar
1 pkt jäst, för söta degar
2 1/2 dl mjölk
4 ägg
250 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
15–16 dl vetemjöl

Kardemummafyllning
100 g smör, rumstempererat
1 1/2 tsk kardemumma
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Rabarberfyllning
200 g rabarber
2 msk Dansukker Strösocker
2 msk vatten

Garnering
1 ägg

Glasyr
2 dl Dansukker Florsocker
2 msk vatten


Smula jästen i en matberedare och värm mjölken till 37 °C. Häll mjölken över jästen och rör ut. Tärna smöret och tillsätt alla ingredienser, mixa långsamt någon minut. Höj sedan hastigheten och arbeta degen ytterligare 7 minuter.

Låt degen vila i 30 minuter under en bakduk. Gör fyllningarna. Vispa ihop alla ingredienserna till kardemummafyllningen och ställ åt sidan. Gör sedan rabarberfyllningen. Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp tillsammans med socker och vatten i en kastrull i ca 3 minuter. Mixa och ställ sedan för att svalna.

Dela degen i två delar och börja med att kavla ut den ena till en rektangel på ett mjölat bakbord. Stryk på ett lager kardemummafyllning över hela rektangeln. Skär den avlånga delen på mitten och sedan till små fyrkanter, ca 8x8 cm.

Lägg en klick rabarberfyllning i mitten och vik in kanterna till mitten. Lägg knytena på bakplåtspapper med en bakduk över. Låt jäsa i ca 1 1/2 timme. Gör samma sak med den andra degen.

Sätt ugnen på 210 °C.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Rör samman glasyren och ringla över bullarna. Servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minirabarberpajer med varmvispad maräng

Minirabarberpajer med varmvispad maräng

6-8 minipajer 1,5 timme
Ingredienser

Deg
250 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Rabarberfyllning
400 g rabarber
1/2 dl Dansukker Strösocker

Maräng
3 äggvitor
2 dl Dansukker Strösocker


Kör snabbt ihop alla ingredienserna till en slät pajdeg. Plasta och låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 °C.
Skölj och skala rabarbern och skär till mindre bitar. Koka upp i en kastrull med strösockret i 2 minuter.
Smörj formarna och tryck ut degen med fingrarna. Fördela rabarbern och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-15 minuter. Ta ut pajerna och låt vila en stund.

Förbered under tiden marängen genom att lägga äggvitor och socker i en torr och ren skål. Vispa upp äggvitan över ett vattenbad och låt temperaturen stiga till 50-65 °C. Känn på marängsmeten mellan fingrarna, alla sockerkristaller ska vara borta. Lägg smeten i en bunke och vispa upp marängen tills den svalnat och blivit fluffig.
Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på pajerna. Bränn av marängen med en brännare.
Servera med glass eller vaniljsås.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad

cirka 1 liter 25 minuter
Ingredienser

500 g rabarber i bitar
1 ekologisk citron, saften
500 g (1 påse) Dansukker Ekologiskt Syltsocker
1/2 tsk mald kardemumma


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och koka under omrörning i 4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Kardemumman kan ersättas av 1-2 msk riven, färsk ingefära.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

Jordgubbs- och rabarbermuffins med smultäcke

cirka 16 stycken
Ingredienser

Muffinssmet
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 ägg
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från 1 citron
4 dl vetemjöl special
1 dl naturell yoghurt
1 1/2 dl mjölk
cirka 10 stycken jordgubbar i bitar
2 stjälkar rabarber i bitar

Smultäcke
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk stött kardemumma


Vispa ägg och socker poröst.

Blanda ner smält smör, mjölk och yoghurt.

Blanda vetemjölet blandat med vaniljsocker och citronskal. Rör tills det blir en jämn smet.

Rör försiktigt ner de hackade jordgubbarna och rabarbern i smeten.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

Blanda alla ingredienser till smultäcket till en smulig deg och fördela jämt ovanpå muffinssmeten.

Grädda mitt i ugnen i 200 °C i 20-25 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarber Margarita

Rabarber Margarita

1 glas
Ingredienser

4 cl tequila
2 cl cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirap
salt

Rabarbersirap
3 stjälkar rabarber i bitar
3 1/2 dl vatten
3 1/2 dl Dansukker Strösocker


Börja med rabarbersirapen. Låt ingredienserna koka ihop i cirka 15 minuter.

Sila i en grovmaskig sil. Pressa försiktigt rabarbern så all saft rinner ut. Låt svalna.

Skaka tequila, cointreau, limejuice och rabarbersirap.
Servera i cocktailglas med saltad kant.

Tips!
Den snyggaste saltranden får du genom att gnida kanten av glasets utsida med en citronskiva och sedan vända glaset upp-och-ned och strö på salt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbercurd

Rabarbercurd

cirka 1/2 liter
Ingredienser

500 g rabarber
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Syltsocker
2 krm kardemumma
2 ägg
50 g osaltat smör


Skölj rabarbern och skär den i små bitar. Koka rabarbern tills den blivit mos. Vispa upp äggen lätt och rör ner i moset. Pressa moset genom en sil ner i en ren kastrull. Tillsätt syltsocker och kardemumma och sjud under omrörning i 2-3 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med elvisp tills curden svalnat av. Häll upp på väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberparfait

Rabarberparfait

4 portioner
Ingredienser

400 g rabarber
1 dl vatten
2 kvistar dragon
1 dl Dansukker SteviaSocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl lätt crème fraiche


Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg rabarbern tillsamman med vattnet och dragonen i en kastrull och sjud under lock i 5 minuter. Blanda i steviasocker, glykossirap och vaniljsocker. Låt svalna. Tillsätt crème fraichen. Kör i glassmaskin eller häll upp i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar. Servera gärna några jordgubbar till parfaiten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberkompott med kanelglass

Rabarberkompott med kanelglass

4 portioner
Ingredienser

Glass
4 äggulor
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Vit Sirap
1-2 tsk mald kanel

Kompott
1 liter rabarber i bitar
1/4 liter jordgubbssaft, utspädd
1 msk färskpressad citronsaft
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk potatismjöl


Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker. Koka upp mjölk, grädde, sirap och kanel. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Lägg rabarberbitar, de båda safterna samt florsocker i en kastrull och koka tills rabarbern mjuknat. Rör i vaniljsockret. Lös potatismjölet i lite vatten och red av kompotten. Servera kompotten ljummen eller kall tillsammans med glassen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbersaft

Rabarbersaft

cirka 2 liter
Ingredienser

2 kg rabarber
1 1/2 l vatten
saft från 1 citron
1 kg Dansukker Strösocker


Skölj rabarbern. Skär den i bitar. Koka med vattnet tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter. Rengör grytan och häll tillbaka saften. Tillsätt socker och citronsaft. Koka under ständig skumning tills saften är helt klar. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara svalt.

Rabarbern kan bytas ut mot valfria bär eller frukter.

Receptet är framtaget av

Dansukker