Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen. Namnet kommer från ordet catni, som betyder kryddstark på hindi. Och det är just som krydda och smaksättare man använder chutney. Inte bara i indiska rätter med curry utan även till andra, kött-, fisk- och fågelrätter. Utnyttja sommarens skörd av frukt och bär och fyll på förrådet.

Här nedan hittar du recept på Paprika- och lökchutney, Plommonchutney, Tomatchutney, Äpplechutney med curry, Fikon- och tomatchutney, Morotschutney, Päronchutney, Aprikoschutney, Sommarchutney och Rabarberchutney.


Paprika- och lökchutney

Paprika- och lökchutney

cirka 1 liter
Ingredienser

800 g gul lök
3 stora röda paprikor
1 syrligt äpple
1/2-1 röd chili, spansk peppar
2 msk olivolja
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1/4 l vitvinsvinäger
1 msk salt
1 msk paprikapulver
2 dl Dansukker Syltsocker
1/2 dl grönpepparkorn


Skala löken och skär den i tärningar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skölj och tärna chilin. Hetta upp oljan i en gryta och lägg i grönsakerna och äpplet. Fräs i ett par minuter. Tillsätt sirap, vinäger, salt och paprikapulver och sjud under lock i 20 minuter. Ta av locket och koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt syltsockret och pepparkornen och koka i 3-4 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Plommonchutney

Plommonchutney

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg plommon
1 röd chilifrukt, tärnad
1 vitlök Solo, riven
5 dl Dansukker Vit Sirap
2 1/2 dl vitvinsvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 kanelstång
1 msk gula senapsfrön
1 msk paprikapulver
salt


Skålla, skala, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad gryta och koka upp. Sjud sedan tills chutneyn har lagom konsistens, cirka 45 minuter. Smaka av med salt. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 portioner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rödlök
1 liten röd chilifrukt
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1/4 dl ättiksprit
1 apelsin, gärna obesprutad
olja


Skölj tomaterna och dela dem mitt av. Skala och tärna löken. Skär chilin i mycket små bitar. Skölj apelsinen noga. Riv skalet från halva apelsinen och pressa ur saften av hela. Fräs lök, chili och apelsinskal i lite olja. Tillsätt tomater, farinsocker och ättiksprit och låt sjuda i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpplechutney med curry

Äpplechutney med curry

Ingredienser

1/2 kg äpplen
1/4 kg morötter
1/4 kg tomater
1/4 kg gul lök
1-2 msk curry
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl ättiksprit 12%
6 dl vatten


Skala äpplen och grönsaker. Skär i små bitar. Blanda alla grönsaker, curry, sirap, ättika och vatten i en gryta och sjud under omrörning i cirka 45 minuter. Det skall inte vara några hårda bitar kvar.

Häll upp äpplechutneyn på varma, väl rengjorda glas. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fikon- och tomatchutney

Fikon- och tomatchutney

Ingredienser

500 g tomater, skurna i småbitar
4–5 färska eller torkade fikon skurna i 4 klyftor vardera
1 torkad chili
2 1/2 cm färsk hackad ingefära
1 tsk kryddblandning av fänkålsfrön, spiskummin och senapsfrön
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 msk olivolja
1 hackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt


Värm oljan i en gryta. Lägg chilin, ingefäran, kryddblandningen och vitlöken i den varma grytan. Rör runt i några sekunder. Tillsätt tomaterna och sockret. Koka blandningen utan lock på svag värme i cirka 15 minuter tills tomaternas saft nästan har kokat bort och massan har en tjock konsistens. Tillsätt fikonen och låt chutneyn småkoka i ytterligare 5 minuter.

Servera chutneyn varm eller kall. Om du använder torkade fikon ska de tillsättas samtidigt som tomaterna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Morotschutney

Morotschutney

Ingredienser

1 kg små, späda morötter
2 gula lökar
2 obesprutade apelsiner
2 dl vatten
1 tsk mald koriander
1 msk salt
2 tsk svartpeppar
2 tsk curry
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl gula russin
4 dl vitvinsvinäger
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och skala morötterna. Riv dem grovt. Skala och tärna löken. Tvätta apelsinerna. Riv skalet och pressa saften ur apelsinerna. Blanda morötterna, löken och apelsinsaft och –skal samt vatten i en gryta och sjud under lock på svag värme i 5 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare fem minuter under omrörning. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronchutney

Päronchutney

Ingredienser

2 tomater
1 gul lök
1/2 dl russin
skal från 1/2 apelsin, gärna obesprutad
100 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 msk färsk, riven ingefära
1 1/2 dl vitvinsvinäger, gärna balsamvinäger
1 krm mald kanel
1 krm mald muskotnöt
2 päron


Skålla, skala, kärna ur och tärna tomaterna. Skala och tärna löken. Lägg tomat, lök, russin, apelsin, muscovadorörsocker, ingefära, vitvinsvinäger, kanel och muskotnöt i en gryta och koka det simmigt. Skala, kärna ur och skiva päronen. Lägg dem i chutneyn och sjud tills de är mjuka.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Aprikoschutney

Aprikoschutney

Ingredienser

8 färska eller konserverade aprikoser
2 schalottenlökar
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1/2 dl vitvinsvinäger
salt, peppar


Skär aprikoserna i bitar. Skala och skiva löken. Blanda aprikos, lök, sirap, vitvinsvinäger, salt och peppar i en kastrull och koka i cirka 7 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarchutney

Sommarchutney

Ingredienser

500 g körsbär, gärna klarbär
500 g tomater
2 gula lökar
1 vitlök solo eller 3-4 klyftor
1/2 röd chilifrukt
1 1/4 dl balsamvinäger
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 förpackning Dansukker Syltsocker 1+3


Skölj och kärna ur körsbären. Skålla, skala och tärna tomaterna. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj chilifrukten och tag bort kärnorna. Hacka eller strimla den fint. Blanda allt utom syltsockreti en gryta och koka under omrörning i 15 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp chutneyn på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i bitar
150 g gula eller gröna russin
1 1/2 dl vitvinsvinäger
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 msk riven, färsk ingefära
2 tsk Colmans senapspulver
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar 


Blanda samtliga ingredienser i en gryta och sjud på svag värme under lock i 10 minuter. Rör om och koka under omrörning i ytterligare cirka 5 minuter tills du har den konsistens på chutneyn som önskas. 

Receptet är framtaget av

Dansukker