Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Här nedan hittar du recept på Fläderblomssaft, Citron- och flädersirap, Fläderblomssaft med muscovado, Fläderblomsgranité, Fläderpannacotta med limemarinerade bär, Flädercurd, Fläderbärssaft, Friterade fläderblommor, Jordgubbs - fläderblomssaft, Läskande sommardricka och Jordgubb-flädertonic.

Så gör du fläderblomssaft!

 


Fläderblomssaft

Fläderblomssaft

cirka 2 1/2 liter 15 minuter + 3 dygn i kylskåp
Ingredienser

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg Dansukker Strösocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna.
Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Häll den heta vätskan över blommor och citroner.
Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.


Tips

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften.
Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Se film: Fläderblomssaft

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citron- och flädersirap

Citron- och flädersirap

1 liten glasflaska 25 minuter
Förutom som smaksättare till desserter passar denna sötsyrliga citron- och flädersirap perfekt till plättar och pannkakor. Ringla citron- och flädersirapen över ditt pannkaksberg och ät tillsammans med vaniljglass.
Ingredienser

1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
2 dl Dansukker Vit Sirap
Saften av 1 citron


Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka i 5 minuter. Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock. Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderblomssaft med muscovado

Fläderblomssaft med muscovado

cirka 2 1/2 liter 20 minuter + 3 dagar
Ingredienser

40 färska blomklasar
saft och skal av 3 citroner
2 liter kokande vatten
16 dl Dansukker Strösocker
4 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
50 g citronsyra


Skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en hink eller stor skål och tillsätt rivet citronskal och citronsaft. Koka upp vattnet och tillsätt sockret och citronsyra, rör tills det löst sig. Häll vätskan över blommorna. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Sila av saften i en silduk. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Se film: Fläderblomssaft

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderblomsgranité

Fläderblomsgranité

Ingredienser

1 1/2 msk Dansukker Florsocker
3 dl vatten
1/2 dl Dansukker Glykossirap
pressad limesaft från 1 lime + skal, gärna obesprutad
1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft
färsk mynta
3 msk vitt vin (kan uteslutas)


Blanda alla ingredienser i en bunke.

Häll ut blandningen i en långpanna och ställ den i frysen.

Rör med jämna mellanrum med en gaffel så det blir fina iskristaller.

Servera gärna i frysta glas, då smälter granitén långsammare.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

4 portioner 2 timmar
Ingredienser

4 dl vispgrädde
1/2 dl koncentrerad flädersaft
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, gärna obesprutad
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda grädde, saft och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.

Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.

Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Flädercurd

Flädercurd

Ingredienser

1 1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft (gärna hemmakokt)
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 ägg
75 g smör


Blanda saft, socker och ägg i en bunke och värm över vattenbad tills den tjocknar.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i lite smör i taget.
Häll över curden i en ren skål, eller burk. Förvara i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fläderbärssaft

Fläderbärssaft

Ingredienser

2 kg fläderbärsklasar
1/2 kg äpplen
1/2 liter vatten
6 dl Dansukker Strösocker per liter avrunnen saft 


Skölj bär och äpplen. Ta bort de grova stjälkarna från bären och skär äpplena i klyftor. Lägg bär och äppleklyftor i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och låt därefter sjuda under lock i 30 minuter. häll upp i silställning och låt självrinna i 30 minuter. Mät saften och häll den i en gryta. Tillsätt 6 dl socker per liter saft och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor. Förslut. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Friterade fläderblommor

Friterade fläderblommor

4 portioner
Ingredienser

8-12 fläderblommor

2 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Strösocker
1/2 tsk salt
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vatten
2 msk flytande margarin
olja till fritering

Att doppa i
Dansukker Strösocker

Jordgubbssås
1/2 liter jordgubbar
2-3 msk Dansukker Florsocker


Börja med såsen genom att mosa jordgubbarna med en gaffel eller i mixer. Tillsätt florsockret och ställ åt sidan. Skaka fläderblommorna så att eventuella lösa blommor lossnar. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt äggulorna. Vispa i vattnet, lite i taget. Vispa smeten jämn. Tillsätt margarinet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Doppa fläderblommorna i smeten och fritera dem i 180 °C varm olja. Doppa de nyfriterade blommorna i socker och lägg upp på assietter. Servera genast med jordgubbssåsen till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs - fläderblomssaft

Jordgubbs - fläderblomssaft

cirka 1 1/2 liter 4 dygn
Ingredienser

1 liter jordgubbar
10 fläderblomsklasar
1 citron i skivor, gärna obesprutad
15 g citronsyra
1 liter vatten
1 kg Dansukker Strösocker
1 krm natriumbensoat (uteslutes om saften fryses)


Skölj blomklasar och bär väl. Mosa bären. Lägg bärmoset, blommorna, citronskivorna och citronsyran i en skål. Koka upp vatten och socker. Lös natriumbensoatet i lite av den varma lagen och häll tillbaka det. Häll den heta lagen över blandningen i skålen. Täck över och ställ kallt i 3 dygn. Häll upp jordgubbs-fläderblomssaften i silduk och Låt självrinna i 30 minuter. Häll upp på väl rengjorda flaskor, fyll ända upp. Förslut. Förvara kallt. Saften går bra att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Läskande sommardricka

Läskande sommardricka

6 glas
Ingredienser

3 msk Dansukker Strösocker
saft från 2 citroner
istärningar, krossade
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 l mineralvatten


Blanda samman safterna och sockret i en tillbringare och rör tills sockret löst sig. Lägg i de krossade istärningarna och fyll på med mineralvattnet. Servera genast. Kan även serveras varm och är god som "dessertvin".

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubb-flädertonic

Jordgubb-flädertonic

4 glas
Ingredienser

1/2 liter jordgubbar
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 msk Dansukker Finkornigt strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
8 cl gin
4 dl Scweppes tonic water


Fyll fyra glas till hälften med is. Fördela ginen i glasen. Mixa jordgubbar, saft och de båda sockersorterna. Sila och häll upp i glasen. Späd med vattnet.

Receptet är framtaget av

Dansukker