Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Här nedan hittar du recept på Basrecept glass, Vaniljglass, Cookiesandwich, Björnbärsglass, Hemmagjord isglass, Päronglass med nougatkolasås, Ice pops: Choklad, Cheesecakeglass med svarta vinbär, Yoghurtglass - med smak av muscovado och lakrits, Hasselnötsglass med hallon, Avocadoglass med jordgubbar och Italiensk hallonglass.

Se hur du gör hemgjord glass!


Basrecept glass

Basrecept glass

4 portioner
Ingredienser

4 äggulor
1/2-1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap

Smaksättning
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller
1-2 tsk mald kanel eller
3 msk kakao och finhackad mandel/nötter och små marshmallows eller
2-3 dl mosade bär eller sylt eller
2 dl finhackad choklad eller
2-3 msk likör eller
2 msk punsch + 1/2 dl hackad mandel eller nötter + 1/2 dl hackad choklad eller
2 msk pulverkaffe och 2-3 msk rom eller konjak 


Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt valfri smaksättning. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Se film: Hemgjord glass

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vaniljglass

Vaniljglass

cirka 1 liter 1 1/2 timme + 5 timmar
Hemmagjord vaniljglass kan låta simpelt, men är ljuvligt gott. Dessutom passar det till de flesta tillbehör. Ät din vaniljglass tillsammans med färska bär, frukter och chokladsås.
Ingredienser

8 äggulor
1 1/2–2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 dl Dansukker Glykossirap


Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.

Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.

Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna. Kör blandningen i glassmaskin eller häll glassen i en avlång form, ca 18x25 cm och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cookiesandwich

Cookiesandwich

12 stycken 1 1/2 timme + 5 timmar
En cookiesandwich är det bästa av två världar, för varför välja mellan kaka och glass när du kan få båda? Denna cookiesandwich är perfekt för en paus i solen.
Ingredienser

Vaniljglass
8 äggulor
1 1/2–2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 dl Dansukker Glykossirap

Cookies
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
100 g mörk choklad
230 g smör, rumstempererat
3 1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat


Sätt ugnen på 190 °C.

Finhacka mandel, hasselnötter och choklad, ställ åt sidan. Vispa smör, farinsocker och vaniljsocker fluffigt och tillsätt ägget.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och häll ner i smörblandningen. Tillsätt nötterna och chokladen.

Dela degen i 45 bitar och rulla till kulor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till kulorna ordentligt. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.

Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen.

Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna. Kör blandningen i glassmaskin eller häll glassen i en avlång form, ca 18x25 cm och ställ in i frysen i minst 5 timmar.

Ta ut vaniljglassen och stansa ut runda glassbitar. Lägg glassbitarna mellan två cookies och ställ i frysen ytterligare några tim.

Tips: De cookies som blir över kan frysas in och serveras till sommarfikat.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärsglass

Björnbärsglass

6-8 stycken 30 minuter + 5 timmar
Fyll på frysen med björnbärsglass på pinne! Hemgjord björnbärsglass är perfekt för alla tillfällen – efterrätt som eftermiddagsfika. Dekorera med smält choklad för extra fina glasspinnar.
Ingredienser

400 g björnbär
1 dl Dansukker Strösocker
4 äggulor
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap

Garnering
100 g vit eller mörk choklad


Skölj björnbär och koka upp tillsammans med 1/2 dl socker i ca 3 minuter. Häll över björnbären till en skål genom en finmaskig sil. Det ska endast vara socker och saften av björnbär kvar. Ställ åt sidan.

Vispa samman äggulor och resterande socker i en skål. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen och tillsätt björnbären. Sila genom finmaskig sil. Låt svalna.

Häll smeten i glassformar med träpinnar i och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Smält chokladen i ett vattenbad. Låt svalna. Garnera sedan glassen med chokladen och ställ tillbaka i frysen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hemmagjord isglass

Hemmagjord isglass

6 stycken 3,5 timmar
Ingredienser

2 dl saft, se recept
1 dl vatten
2 msk Dansukker Glykossirap
Hallon eller valfria bär


Blanda saft med vatten och glykossirap och rör om tills allt har löst sig.
Lägg hallon i glassformar och häll på saften.
Täck med aluminiumfolie och stick ner glasspinnar.
Ställ i frysen i 3 timmar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronglass med nougatkolasås

Päronglass med nougatkolasås

6-8 portioner
Ingredienser

4 dl vatten
3 dl Dansukker Strösocker
1 dl färskpressad citronsaft
750 g päron
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
grön hushållsfärg

Sås
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Rörsocker
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1 krm salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g mjuk nougat (Odense)


Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka ett par minuter. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg ner päronhalvorna i den kokande lagen och sjud i cirka 15 minuter. Låt päronen kallna i lagen. Mixa eller passera päronen genom en sil.

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt päronmassan och vaniljsockret samt ett par droppar grön hushållsfärg om så önskas. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman alla ingredienser utom nougaten till såsen och sjud tills den är tjock och simmig. Skär nougaten i bitar och lägg ner i såsen och rör tills den löst sig.

Lägg upp glassen i skålar eller på assietter och ringla såsen över.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ice pops: Choklad

Ice pops: Choklad

6–8 glasspinnar 4 timmar
Ingredienser

1 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
3 äggulor
2 msk kakao
1/2 dl Dansukker Glykossirap
6 dl mjölk, 3 %
2 1/2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, hackad

Garnering
Smält choklad, strössel


Vispa socker, äggulor, kakao och glykossirap poröst.

Koka upp mjölk och grädde.

Blanda under långsam omrörning ner äggsmeten i gräddmjölken, fortsätt värma till 85 °C.

Ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör tills den har smält.

Kyl smeten i kallt vattenbad och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten, i kylskåp.

Fördela smeten i glassformar och ställ i frysen minst 3 timmar.

Doppa i choklad och strössel om du vill.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecakeglass med svarta vinbär

Cheesecakeglass med svarta vinbär

Ingredienser

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 dl Dansukker Glykossirap
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 äggulor
2 msk socker

Svartvinbärs-kräm
100 g svarta vinbär, frusna
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
200 g färskost


Blanda gräddmjölken med glykossirap, vanilj och rörsocker i en kastrull.
Låt blandningen koka upp, ta av från plattan.

Vispa äggulorna lätt med 2 msk socker i en bunke.

Häll ner äggulorna i gräddblandningen och vispa.

Värm smeten på plattan tills det tjocknar (ca 82 °C). Det får absolut inte koka för då skär sig äggulan.

Låt smeten svalna och kör den sen i glassmaskin.

Koka svarta vinbär tillsammans med gelésockret cirka 5-10 minuter, låt smeten kallna.

Blanda vinbären med färskosten.

Rör svartvinbärs-krämen i glassen när den nästan är färdig, så den blir randig.

Förvara i frysen. Ta gärna fram glassen cirka 20 minuter innan den ska ätas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Yoghurtglass - med smak av muscovado och lakrits

Yoghurtglass - med smak av muscovado och lakrits

6-8 pinnglassar
Ingredienser

1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
3 äggulor
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1/2 dl Dansukker Muscovadosirap
4 dl Grekisk yoghurt
1-2 tsk lakritspulver


Vispa ihop socker, äggulor och vaniljsocker ljust och pösigt.

Koka upp mjölk och grädde med glykossirap och muscovadosirap.

Rör sakta ner äggblandningen i gräddmjölken och fortsätt röra på svag värme tills smeten tjocknat något eller tills den är 85 °C. Obs! Den får inte koka.

Kyl ned och ställ i kylen minst två timmar eller tills nästa dag.

Rör i yoghurt och lakritspulver och häll blandningen i en glassmaskin. Kör tills smeten blivit tjockflytande och krämig.

Fördela i valfri pinnglassform och sätt i pinnarna, och ställ plant i frysen i minst 3 timmar innan de toppas med strössel eller smält choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hasselnötsglass med hallon

Hasselnötsglass med hallon

4 portioner
Ingredienser

200 g hasselnötter
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap

hallon


Bre ut hasselnötterna i en långpanna. Rosta dem mitt i ugnen i 200 °C i cirka 5 minuter. Passa dem noga, nötter bränns fort. Låt nötterna svalna lite innan de gnuggas i en handduk så det mesta av den bruna skalen går bort. Mal hälften av nötterna och hacka resten av dem.

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt hasselnötterna. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Servera glassen med hela och/eller passerade hallon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Avocadoglass med jordgubbar

Avocadoglass med jordgubbar

8-10 portioner
Ingredienser

4 äggulor
3 dl Dansukker Florsocker
1/2 liter vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Glykossirap
2 avokador
1 citron, saften
1 liter jordgubbar 


Vispa äggulor och florsocker pösigt i en skål. I en annan skål vispas grädden och vaniljsockret till fast skum. Skala och kärna ur avokadorna. Mosa dem och blanda moset med glykossirapen och citronsaften. Rör ner avokadomoset i äggsmeten och till sist vänds grädden i. Häll upp i en form som ställs i frysen i minst 4 timmar. Till serveringen skivas jordgubbarna och varvas med glass i snygga glas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Italiensk Hallonglass

Italiensk Hallonglass

4 portioner
Ingredienser

500 g hallon
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap 


Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Tillsätt hallonen. Sila genom finmaskig sil. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen.
Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då. Servera gärna en liten kaka till glassen.

Hallonen kan bytas ut mot andra bär eller varför inte mot 1 dl finhackad basilika eller 2 msk whisky. Ersätt då strösockret mot samma mängd ljust muscovadorörsocker. Servera en god chokladkaka och några hallon till den senare glassen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på glass hittar du här »