Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Här nedan hittar du recept på Sommarinläggning, Picklad rödlök med chili, Chilisirap, Rotfruktsmarmelad med timjan, Inlagda grönsaker, Inlagda citroner, Vitlöksgurka, Syltade cocktailtomater, Syltad lök, Inlagd rödkålssallad, 3-dygns gurka och Picklad gurka.

Se så enkelt du gör picklade och inlagda grönsaker!


Sommarinläggning

Sommarinläggning

Ingredienser

3 squash
6 paprikor i olika färg
6 späda morötter
1 litet blomkålshuvud
10 små röda lökar
1 vitlök, kan uteslutas
cirka 5 cm pepparrot
1 dl salt

Lag
1 liter vatten
5 dl ättiksprit 12%
7 dl Dansukker Vit Sirap
3 msk senapsfrön


En krispig och fräsch inläggning som smakar förträffligt till grillat.

Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar. Skala löken och vitlöken. Lägg samtliga grönsaker i en skål och strö på saltet. Låt stå kallt i ett dygn. Spola av saltet. Koka upp vatten och låt grönsakerna koka i ett par minuter, paprikan och squashen behöver inte mer än doppas i vattnet. Lägg grönsakerna på varma, väl rengjorda burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Häll den heta lagen över grönsakerna. Förslut. Förvara kallt.
Hållbar flera månader i kylskåp.

Se film: Inlagda grönsaker

Receptet är framtaget av

Dansukker

Picklad rödlök med chili

Picklad rödlök med chili

1 burk 25 minuter
Picklad rödlök och chili är ett jättegott tillbehör till de flesta maträtter och är dessutom väldigt enkelt att göra själv. Lyxa till fredagsmiddagen och använd din picklade rödlök och chili till hamburgare eller tacos.
Ingredienser

2 rödlök
1 chili
1 dl 12% ättika
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 dl vatten


Skiva rödlöken i tunna skivor. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en väl rengjord burk.

Koka ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Låt svalna något och häll över rödlöken och chilin. Låt svalna i kylen ca 1 timme. Förvaras kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chilisirap

Chilisirap

1 liten glasflaska 25 minuter
Vill du ha mer hetta till din efterrätt? Chilisirapen är extra god att ringla över färska bär, på glass eller att ha som smaksättare i äpplepaj.
Ingredienser

2 chili
2 dl Dansukker Vit Sirap
2 dl vatten


Skölj och hacka chilin. Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka i 5 minuter. Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock. Låt svalna utan lock. Förvaras i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rotfruktsmarmelad med timjan

Rotfruktsmarmelad med timjan

2 burkar 30 minuter
Rotfrukter kan man använda till det mesta. Denna härliga rotfruktsmarmelad med timjan passar som tillbehör på sommarens grillbuffé. Variera rotfruktsmarmeladen efter tycke och smak.
Ingredienser

500 g valfria rotfrukter
2 msk vatten
3-4 msk 12 % ättika
250 g Dansukker Syltsocker
1 msk färsk timjan


Skala och riv rotfrukterna på ett rivjärn. Koka tillsammans med vatten och ättika i en gryta i 3 minuter. Mixa och tillsätt syltsocker och timjan.

Låt koka i ytterligare 4 minuter. Skumma väl och häll upp sylten på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagda grönsaker

Inlagda grönsaker

Ingredienser

1 grön zucchini
1 gul zucchini
250 g små lökar
1 vitlök
500 g cocktailtomater
4 timjankvistar
1/2 röd chilifrukt

Lag
3 dl Dansukker Strösocker
2 dl ättika 12 %
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn


Skölj och skiva zucchinin. Skala lök och vitlök. Klyfta vitlöken. Skölj tomaterna. Ta bort blomfästen. Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder. Skölj timjan och chili. Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor. Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar. Lägg i timjankvistarna och chilin. Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna. Förslut. Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagda citroner

Inlagda citroner

Ingredienser

2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
1/2 l vitvinsvinäger
2 dl Dansukker Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn 


Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Häll den heta lagen över och förslut. Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.

Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas. Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vitlöksgurka

Vitlöksgurka

cirka 1 1/2 kg
Ingredienser

15 normal stora Västeråsgurkor eller 30 små
1 gul lök
2 röda chilifrukter
10 vitlöksklyftor

Lag
1/2 l vatten
1 dl ren ättika 24 % eller 2 dl ättiksprit 12 %
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl salt
1 bit färsk pepparrot


Tvätta gurkorna noga. Skala löken. Halvera den och skär den i skivor. Skölj chilin och dela den på längden och ta bort kärnorna. Skala vitlöken. Varva gurkan med lök, vitlök och chili i väl rengjorda burkar.

Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp den. Låt svalna innan den hälls över gurkan. Lägg ett par bitar pepparrot i varje burk. Förslut. Låt stå i 4 veckor före servering. Förvara kallt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltade cocktailtomater

Syltade cocktailtomater

cirka 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar

Lag
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
3 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor 


Skölj tomaterna. Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar. Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Sila lagen över tomaterna. Förslut. Förvara kallt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltad lök

Syltad lök

Ingredienser

1 kg syltlök eller annan liten lök
2 vitlökar solo
5-6 kvistar färsk timjan
1 röd chilifrukt
5 dl äpplecider
3 dl ättiksprit 12%
5 dl Dansukker Strösocker
1 kanelstång
1 stjärnanis
10 vitpepparkorn
1/2 tsk salt 


Lägg löken i kokande vatten. Häll av vattnet och skölj löken i kallt vatten och skala dem. Skala och skiva vitlökarna. Halvera, kärna ur och skär chilin i tunna strimlor. Blanda cider, ättika, socker och kryddor i en gryta och koka upp. Skumma. Varva löken med vitlök, timjan och chili i varma, väl rengjorda burkar. Häll på den varma lagen. Förslut. Förvara kallt. Låt stå en vecka innan de äts.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Inlagd rödkålssallad

Inlagd rödkålssallad

Ingredienser

1 kg rödkål i strimlor
1 dl salt
1 röd chilifrukt
4 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
1-1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap/Strösocker
1 tsk grovmald svartpeppar
1 krm malda kryddnejlikor
2 tsk riven, färsk ingefära 


Varva kålen och saltet i en skål och låt stå över natten. Skölj kålen i kallt vatten tills allt salt är borta. Skölj och kärna ur chilifrukten. Skär den i tunna strimlor och blanda med kålen. Lägg kålblandningen i en burk. Koka upp vinäger, vatten, sirap, peppar, nejlikor och ingefära. Låt svalna i 5 minuter innan den hälls på burken. Förslut. Förvara i kylskåp. Gott till bl a grillat griskött och kyckling.

Receptet är framtaget av

Dansukker

3-dygns gurka

3-dygns gurka

30 min
En salt och kryddig gurka som smakar utmärkt till vilt.
Ingredienser

1 kg slanggurka
1/2 dl gula senapsfrö

Smaksättning
3-4 kvistar dill eller 2 vitlökar Solo och 2 röda chilifrukter

Lag
1 dl ättikssyra 24%
3 1/2 dl vatten
4 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl salt
1/2 tsk vitpepparkorn


Tvätta gurkorna noga. Skär dem i centimetertjocka skivor. Skala och dela vitlökarna. Skölj chilin och dillen. Varva gurkskivorna med senapsfrö och dill eller vitlök och chili i burkar. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Häll lagen över gurkorna. Gurkorna är klara att äta efter 3 dygn.

Vill du ha en mindre salt gurka halvera saltmängden.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Picklad gurka

Picklad gurka

4 portioner
Ingredienser

1 slanggurka
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Dansukker Strösocker
1 rödlök
1/2 dl hackad persilja
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar 


Skala gurkan, dela den på längden och ta bort kärnhuset. Skär gurkhalvorna i centimetertjocka bitar. Skala, halvera och skiva löken. Lägg gurka, lök och persilja i en serveringsskål. Blanda samman citronsaft, vinäger och socker och häll över blandningen i skålen. Låt stå minst 1 timme innan serveringen. Servera till grillat kött, gärna lite starkt kryddat.

Receptet är framtaget av

Dansukker