Passion för päron

Man brukar ju säga att man inte ska blanda äpplen med päron. Men vill du att päronen ska mogna fort, är det faktiskt ett bra knep att lägga dem i en papperspåse tillsammans med just äpplen. Söta, mogna päron är goda att äta som de är eller att använda i pajer och kakor. Vill du koka dina päron bör du däremot välja halvmogna frukter som har lite spänst kvar i köttet. Omogna päron håller sig minst en vecka i kylskåp.

Här nedan hittar du recept på Fänkål- och päronmarmelad, Sirapspäron, Smulpaj med päron, Päronkaka med romglass, Vinkokta päron på mördegbotten med vaniljkräm, Päronglass med nougatkolasås, Varma citronpäron med creme fraiche, Timjanpäron, Päronmarmelad med saffran och chili, Pärondessert och Päronkaka.


Fänkål- och päronmarmelad

Fänkål- och päronmarmelad

1 burk 30 minuter
Ingredienser

2 päron
1 fänkål
1 1/2 dl vatten
saften av 1 citron
250 g Dansukker Syltsocker


Tvätta, skala, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Skölj och skär bort den hårda delen av fänkålen och skär resten i tunna skivor.
Tillsätt vattnet och saften av en citron och koka i 10 minuter.
Lägg i syltsockret och låt koka ytterligare 5 min. Skumma.
Häll upp marmeladen i en varm och väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sirapspäron

Sirapspäron

4 portioner
Ingredienser

4 mogna päron

Lag
2 dl Dansukker Ljus Sirap
3 dl vatten
1 kanelstång
1 stjärnanis

Tillbehör
Muscovadoglass, se recept
1/2-3/4 dl hackade nötter eller mandlar


Skala päronen men låt stjälken vara kvar. Koka upp ingredienserna till lagen i en liten kastrull, inte mycket större än att päronen ryms i den. Ställ ner päronen i den varma lagen och sjud under lock tills päronen är helt mjuka. Ta upp päronen och ställ dem på assietter. Koka samman lagen tills det återstår cirka 2 dl. Häll lagen över päronen och strö på hackade nötter eller mandlar. Lägg på en klick glass och servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Smulpaj med päron

Smulpaj med päron

cirka 8 portioner
Ingredienser

Smuldeg
150 g smör eller margarin
3/4 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker
3 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
100 g hackade hasselnötter

500 g skalade, urkärnade färska päron
smör eller margarin till formen


Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och blanda i övriga ingredienser till en smulig massa. Smörj pajformen. Skiva päronen och lägg i botten på formen. Fördela smuldegen över päronen. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Servera pajen ljummen med lite lättvispad grädde eller creme fraiche till.

Päronen kan ersättas med t ex äpplen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronkaka med romglass

Päronkaka med romglass

8-10 portioner
Ingredienser

Glass
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
2 msk rom
1 dl gula russin
1 dl hackade valnötter

Sås
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1/2 dl rom

Kaka
300 g mandelmassa
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Vaniljsocker
4-5 päron

Garnering
Dansukker Florsocker


Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandningen. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt rom, russin och nötter. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman sirap och rom och ställ åt sidan till serveringen.

Riv mandelmassan och vispa samman den med matfettet. Tillsätt äggen, ett i sänder. Tillsätt mjöl och vaniljsocker och arbeta till en slät smet. Skala päronen och skär dem i bitar och vänd ner i smeten. Häll upp i en stor smord form eller 8-10 smorda portionsformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C cirka 20 minuter för små formar cirka 35 minuter för en stor form. Dofta lite florsocker över kakan/kakorna innan serveringen. Servera kakan lätt ljummen eller kall med en klick romglass och såsen till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vinkokta päron på mördegbotten med vaniljkräm

Vinkokta päron på mördegbotten med vaniljkräm

4 portioner
Ingredienser

Deg
50 g osaltat smör
2 msk Dansukker Farinsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Dansukker Vit Sirap
1 äggula
1 tsk kakao
1 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl

Kräm
3 äggulor
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Florsocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Dansukker Vit Sirap
2 tsk potatismjöl

4 päron
3 dl vitt vin
1 dl Dansukker Florsocker
Eventuellt gul hushållsfärg

Garnering
Citronmeliss


Blanda samman ingredienserna till degen och arbeta den till en deg. Lägg degen i kylskåp i 30 minuter. Ta ut degen och forma den till en rulle. Skär rullen i 3 mm tjocka skivor. Lägg först en av skivorna på en plåt med bakplåtspapper, lägg därefter skivor runt denna så att det blir en blomma. Gör ytterligare tre ”blommor”. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 10 minuter. Blanda samman ingredienserna till krämen i en tjockbottnad kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Låt svalna. Skala päronen och tag bort blomfästet men låt stjälken vara kvar. Ställ päronen i en kastrull och häll på vin, florsocker och eventuell färg och sjud päronen under lock tills de precis är mjuka. Låt svalna i lagen. Ta upp päronen och låt dem rinna av. Lägg mördegsblommorna på assietter/tallrikar och ställ päronen på blommorna. Garnera med en kvist citronmeliss. Servera vaniljkrämen till.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronglass med nougatkolasås

Päronglass med nougatkolasås

6-8 portioner
Ingredienser

4 dl vatten
3 dl Dansukker Strösocker
1 dl färskpressad citronsaft
750 g päron
4 äggulor
1 dl Dansukker Strösocker
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Glykossirap
grön hushållsfärg

Sås
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Rörsocker
1 dl Dansukker Muscovadosirap
1 krm salt
1 msk Dansukker Vaniljsocker
100 g mjuk nougat (Odense)


Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull och låt koka ett par minuter. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg ner päronhalvorna i den kokande lagen och sjud i cirka 15 minuter. Låt päronen kallna i lagen. Mixa eller passera päronen genom en sil.

Vispa samman äggulor och socker. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap. Vispa ner den varma mjölkblandningen i äggsmeten. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt päronmassan och vaniljsockret samt ett par droppar grön hushållsfärg om så önskas. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör blandningen i glassmaskin eller ställ in i frysen i minst 5 timmar och rör om då och då.

Blanda samman alla ingredienser utom nougaten till såsen och sjud tills den är tjock och simmig. Skär nougaten i bitar och lägg ner i såsen och rör tills den löst sig.

Lägg upp glassen i skålar eller på assietter och ringla såsen över.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Varma citronpäron med creme fraiche

Varma citronpäron med creme fraiche

4 portioner
Ingredienser

6 päron
1 citron, saften
4 dl vatten
2 dl Dansukker Vit Sirap
2 dl creme fraiche
2 msk Dansukker Muscovadosirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2 krm mald kanel 


Skal, kärna ur och skär päronen i klyftor. Koka upp citronsaft, vatten och vit sirap. Lägg i päronklyftorna och stäng av värmen på plattan. Lägg creme fraiche, sirap, vaniljsocker och kanel i en skål och vispa det fast med elvisp. Lägg upp de varma päronklyftorna på fyra assietter. Spritsa eller lägg en klick av creme fraiche blandningen på assietterna. Servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Timjanpäron

Timjanpäron

4 portioner
Ingredienser

1 gul lök
4 päron
2 msk smör eller margarin
1 msk färskpressad citronsaft
2-3 kvistar timjan
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
2 krm salt
2 krm grovmald svartpeppar 


Skala, halvera och skiva löken och päronen. Smält matfettet i en stekpanna och tillsätt lök och päronskivor. Låt ”svettas” i ett par minuter. Tillsätt citronsaft, repad timjan samt sirap och salt och peppar. Låt puttra på svag värme tills päronen är mjuka. Förvaras i kylskåp. Serveras varm, ljummen eller kall till kyckling eller lammkött. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronmarmelad med saffran och chili

Päronmarmelad med saffran och chili

Ingredienser

1 kg mogna päron
1/2 g saffran
1 röd chilifrukt
3 dl Dansukker Vit Sirap
3-5 dl Dansukker Syltsocker, beroende på sötman i päronen


Skala päronen. Dela dem och tag bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med saffran och vit sirap. Koka under lock i 5-10 minuter. Skölj under tiden chilin, dela den och skär den i mycket små bitar. Lägg chilin och syltsockret i grytan och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, rena burkar. Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost eller rostat bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pärondessert

Pärondessert

4 glas
Ingredienser

2 päron
4 msk Dansukker Vit Sirap
12 cl Xante päronkonjak
1 dl färskpressad limesaft
3-4 dl istärningar


Skala och kärna ur päronen. Blanda päron, sirap, päronkonjak, limesaft och istärningar i en mixer och kör tills allt är mosat. Häll upp pärondesserten i 4 glas och servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Päronkaka

Päronkaka

8 portioner
Ingredienser

4-6 päron
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 ägg
2 1/4 dl mjölk
1 dl Dansukker Strösocker


Sätt ugnen på 225 °C. Smörj en pajform.

Skala, dela och kärna ur päronen. Skär varje päronhalva i skivor nästan tvärs igenom. Lägg i formen.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt mjölblandningen och vispa till en slät smet. Häll över päronen.

Strö socker över päronen. Grädda päronkakan mitt i ugnen i 15 minuter, sänk därefter värmen till 175 °C och grädda i ytterligare 20 minuter.

Päronkakan serveras ljummen med en klick lättvispad grädde.

Receptet är framtaget av

Dansukker