Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Här nedan hittar du recept på Pavlovamaräng med halloncurd, Snabba churros med citroncreme, Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar, Dianas sommardessert, Vaniljpannacotta med limemarinerade bär, Eton mess, Bärsorbet, Bärfool, Portionscheesecake med hallontopp, Björnbärssallad med kanelkräm, Krusbärsdessert och Kräm.


Pavlovamaräng med halloncurd

Pavlovamaräng med halloncurd

cirka 8 portioner
Bjud dina gäster på en smarrig och lyxig pavlovamaräng med halloncurd. En efterrätt som blir en god mix mellan den sötsega pavlovamarängen och den friska halloncurden.
Ingredienser

Pavlova
4 äggvitor
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk maizena
1 tsk äppelcidervinäger

Halloncurd
250 g hallon
1 ägg
1 1/4 dl Dansukker Syltsocker
25 g smör, rumstempererat

Garnering
3 dl vispgrädde
färska hallon


Sätt ugnen på 125 °C.Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter.

Rör ner maizena och vinäger. Klicka ut pavlovan på ett bakplåtspapper och bre ut smeten. Grädda i ugnen i ca 1 1/2 tim. Den ska vara seg i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.

Gör halloncurden. Pressa hallonen genom en finmaskig sil. Vispa upp ägget och rör ner i hallonen. Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av. Häll upp i en väl rengjord burk och ställ i kylen för att svalna.

Vispa grädden fluffig. Lägg pavlovan på ett fat och klicka på grädden. Skeda över halloncurd och strö över färska bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Snabba churros med citroncreme

Snabba churros med citroncreme

6 glas 1 timme
Churros är ett spanskt bakverk som påminner om munkar i smaken. Dessa churros är snabba och enkla att göra. Servera gärna tillsammans med en härligt frisk citroncreme.
Ingredienser

Hallongelé
200 g hallon
200 g Dansukker Gelésocker Multi

Citronkräm
3 dl crème fraiche
2 dl kvarg
4 1/2 msk Dansukker Florsocker
Saften av 1/2 citron

Churros
5 skivor vitt rostbröd
100 g smält smör
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 tsk kanel

Garnering
Skalet av 1/2 citron, gärna obesprutad


Sätt ugnen på 175 °C.

Börja med att blanda hallon och gelésocker multi i en kastrull och koka i 1 minut. Låt svalna en stund och ställ sedan i kylen för att bli helt kall.

Rör sedan ihop ingredienserna till citronkrämen och ställ i kylen.

Kavla brödskivorna tunt och skär bort den yttersta kanten. Pensla båda sidorna med smör och skär skivorna i fyra lika stora längder. Grädda i ugnen ca 15–20 minuter.

Blanda under tiden socker och kanel i en skål. Ta ut churrosen och doppa direkt i sockerblandningen. Låt svalna.

Lägg en klick hallongelé i 6 glas. Häll sedan över citronkrämen och ytterligare en klick hallongelé. Strö lite citronskal över och servera tillsammans med churrosen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar

Vit chokladpannacotta med muscovadomarinerade jordgubbar

4 portioner 1 timme
Ingredienser

Pannacotta
100 g vit choklad
3/4 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 dl grädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Marinerade jordgubbar
200 g jordgubbar
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
saften av 1 lime


Finhacka den vita chokladen och lägg i en bunke.
Blanda samman gelésocker, grädde och vaniljsocker och låt koka i 1/2 minut.
Häll den varma smeten över chokladen och rör om tills smeten är slät.
Häll upp i 4 glas och ställ in i kylskåpet cirka 1 timme för att stelna.
Skölj och skär jordgubbarna i bitar. Lägg i en skål och tillsätt socker och limesaft. Låt stå i cirka 30 minuter så att det får ordentligt med smak.
Vid servering lägg på de marinerade jordgubbarna på pannacottan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Dianas sommardessert

Dianas sommardessert

4 portioner 2 timmar
Ingredienser

Chokladmousse
150 g mörk choklad
4 msk Dansukker Muscovadosirap
3 dl vispgrädde
3 ägg, separerade

Färskostkräm
200 g färskost
1 dl Dansukker Florsocker
2 msk Lemoncurd

Marinerade jordgubbar
2 dl jordgubbar
limeskal och saft från 1 lime, gärna obesprutad
2 msk Dansukker Muscovadosirap

Tillbehör
6–8 st Digestivekex


Chokladmousse
Smält chokladen över vattenbad och tillsätt muscovadosirap.
Vispa grädden hårt och ställ åt sidan.
Separera äggen och vispa äggvitorna till ett hårt skum, ställ åt sidan.
Vispa äggulorna lätt och rör ner i chokladen.
Blanda ner chokladen i den vispade grädden och vänd sist ner äggvitan. Låt svalna i kylen.

Färskostkräm
Vispa samman färskost med florsocker och lemoncurd.

Marinerade jordgubbar
Ansa bären och dela dem. Riv skal och pressa ut saften från limen och blanda med bären tillsammans med muscovadosirap.

Montering
Smula digestivekexen. Varva mousse, färskostkräm, bär och smulade digestivekex i glasen. Avsluta med bär på toppen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

4 portioner
Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

2 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, gärna obesprutad, väl tvättad
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.

Se film: Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Receptet är framtaget av

Dansukker

Eton mess

Eton mess

4 portioner 20 minuter
Ingredienser

15-20 små maränger
3 dl vispgrädde
200 g färska hallon

Hallonsirap
200 g hallon, frysta
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 stjärnanis
rostad mandel


Koka ihop alla ingredienser till hallonsirapen i en kastrull i cirka 5 minuter. Rör om hela tiden så att inget fastnar i botten. Låt svalna och sila.

Vispa grädden.

Varva maränger, hallon, grädde och hallonsirap i en skål och servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärsorbet

Bärsorbet

4-6 portioner
Ingredienser

1 dl Dansukker Strösocker
3 kvistar färsk mynta
1 dl vatten
1 1/2 dl Dansukker Glykossirap
2 msk citronsaft
1 liter (500 g) bär t ex hallon, jordgubbar eller svarta vinbär
2 äggvitor
1/2 dl Dansukker Strösocker


Koka upp socker, mynta och vatten. Mixa sockerlagen och bären till en slät massa. Blanda glykossirap och citronsaft i bärmassan. Vispa äggvitorna och sockret till fast skum och vänd ner i bärmassan. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör i glassmaskin eller frys in i en form.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bärfool

Bärfool

4 portioner
Ingredienser

1/2 liter valfria bär t ex svarta vinbär
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
saft av 1/2 citron
2 dl vispgrädde
1-1 1/2 dl krossade mandelbiskvier
citronmeliss


Mosa bären och blanda dem med florsocker, vaniljsocker och citronsaft. Vispa grädden fast och blanda i bärmoset. Lägg upp i skålar och ställ i kylen i minst 1 timme. Strö på biskvikrosset och garnera med citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Portionscheesecake med hallontopp

Portionscheesecake med hallontopp

4 portioner
Ingredienser

100 g krossade digestivekex
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl hackade hasselnötter, kan uteslutas
75 g smält smör eller margarin

Fyllning
3 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 dl kesella eller färskost

Topping
4 dl hallon
2 dl vatten
2 dl Dansukker Gelésocker Multi


Blanda samman ingredienserna till bottnen och tryck ut i formar. Ställ i kylskåp för att stelna.
Blanda grädde, nektar och gelésocker i en kastrull och koka blandningen i en halv minut. Låt svalna något innan kesellan blandas i. Bre ut fyllningen i formen och ställ i kylskåp för att stelna.
Fördela hallonen på fyllningen i formarna. Blanda ingredienserna till toppingen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna något innan det hälls över fyllningen i formen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar eller blåbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Björnbärssallad med kanelkräm

Björnbärssallad med kanelkräm

4 portioner
Ingredienser

1 l björnbär
2 citrongrässtjälkar
1 dl vatten
1/2 dl Dansukker Rörsocker

Kräm
1 1/2-2 dl kesella eller kvarg
2-3 msk Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk mald kanel


Dela citrongräset på längden och koka tillsammans med rörsocker och vatten i 3-4 minuter. Lägg björnbären i den varma lagen och låt det kallna.

Blanda samman ingredienserna till krämen och servera till bären.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krusbärsdessert

Krusbärsdessert

4 portioner
Ingredienser

250 g (1/2 liter) krusbär
2 dl vatten
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl Dansukker Gelésocker Multi
200 g Philadelphia cheese naturell, gärna light
1 dl naturell lättyoghurt
1/2 dl Dansukker Florsocker
12 stycken Hob Nobs havrekex


Skölj och snoppa krusbären. Lägg krusbär och vatten i en kastrull och sjud i 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och gelésocker och koka i 1/2 minut. Vispa samman ost, yoghurt och florsocker. Bryt kexen i bitar. Varva krusbär, ostkräm och kex i 4 glas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kräm

Kräm

4 portioner
Ingredienser

250 g (1/2 l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1 1/2-2 dl Dansukker Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl

Till servering
mjölk eller grädde


Skölj och ansa bären. Koka upp vatten och socker. Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver. Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären. Ta kastrullen från plattan. Låt krämen svalna under lock. Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.

Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.

Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker