Sommarfrukost

Äntligen har det blivit dags för de lediga dagarna där du kan äta frukost i lugn och ro. Passa på att njuta av din sommarfrukost utomhus tillsammans med färska bär och frukter. Här har vi samlat våra favoriter till din bästa och stressfria sommarfrukost. Vad vill du starta dagen med?

Här nedan hittar du recept på Plättar, Hallonsirap, Granola, Sommarsmoothie, Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj, Halloncurd, Citron- och flädersirap, Blåbärslassi, Grova bullar och Frukostbullar.


Plättar

Plättar

cirka 50 stycken 1 timme
Vem älskar inte plättar? Det är en favorit både hos barn och vuxna. Både plättar och pannkakor kan du dessutom göra i flera olika smaker och varianter. Gör en pannkakstårta eller ät plättarna tillsammans med favoritsylten och grädde!
Ingredienser

2 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Florsocker
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
25 g smör


Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål. Tillsätt mjölk, lite i taget och vispa smeten slät. Tillsätt äggen ett i taget och vispa helt slät.

Låt smeten stå ca 20 minuter. Lägg en liten klick smör i plättpannan och stek plättarna.

Servera med en god hemmagjord sylt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonsirap

Hallonsirap

1 liten glasflaska 25 minuter
Använd din hallonsirap som en extra smaksättare till desserter, frukostyoghurt eller drinkar. Eller blanda hallonsirapen med lite vinäger och ringla över sallader!
Ingredienser

300 g hallon
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk lakritspulver
4 stjärnanis


Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 5 minuter. Rör om då och då. Ta ut stjärnanisen.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock. Låt svalna utan lock. Förvaras i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Granola

Granola

cirka 1 liter 40 minuter
Förgyll din frukost med hemgjord granola istället för müsli. Gör granolan av mandel, hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön och rågflingor, och få en härlig start på dagen.
Ingredienser

1/2 dl mandel
1/2 dl hasselnötter
1 1/2 dl solrosfrön
5 dl havregryn
3 dl rågflingor
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl hela linfrön
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl rapsolja
1 1/2 dl vatten
1 dl kokosflarn


Sätt ugnen på 180 °C.

Lägg mandel, hasselnötter och solrosfrön i en mixer och kör några sekunder. Häll sedan upp alla torra ingredienser på en plåt förutom kokosflarnen som ska i efter gräddning. Tillsätt sirap, olja och vatten. Rör om ordentligt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Rör om minst 3 gånger under tiden den gräddas.

Ta ut granolan från ugnen och låt svalna. Tillsätt kokos-flarnen och rör om. Förvara i en glasskål med lock.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarsmoothie

Sommarsmoothie

1 glas
Ingredienser

1 dl bär, t ex hallon, blåbär eller jordgubbar
1 dl lättmjölk
1 dl naturell lättyoghurt
1 dl istärningar
1 msk Dansukker Florsocker 


Blanda samtliga ingredienser i en mixer och kör tills det är slätt. Häll upp i ett glas. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj

Rabarbermarmelad med kardemumma och vanilj

2 burkar 25 minuter
Varför inte variera rabarbermarmeladen med olika kryddor och smaksättningar så att den blir precis som du vill ha den? Den här rabarbermarmeladen har smak av kardemumma och vanilj och passar till allt från rostat bröd till tårtfyllning.
Ingredienser

500 g rabarber
500 g Dansukker Syltsocker
2 tsk kardemumma, malen
1 vaniljstång


Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma
i en gryta.

Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i grytan. Låt koka i 5 minuter.

Skumma väl. Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Halloncurd

Halloncurd

Använd din halloncurd som en extra smaksättare till desserter och frukostyoghurt. Eller ringla halloncurden över plättar!
Ingredienser

250 g hallon
1 ägg
1 1/4 dl Dansukker Syltsocker
25 g smör, rumstempererat


Pressa hallonen genom en finmaskig sil. Vispa upp ägget och rör ner i hallonen. Häll smeten genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.

Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av. Häll upp i en väl rengjord burk och ställ i kylen för att svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citron- och flädersirap

Citron- och flädersirap

1 liten glasflaska 25 minuter
Förutom som smaksättare till desserter passar denna sötsyrliga citron- och flädersirap perfekt till plättar och pannkakor. Ringla citron- och flädersirapen över ditt pannkaksberg och ät tillsammans med vaniljglass.
Ingredienser

1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
2 dl Dansukker Vit Sirap
Saften av 1 citron


Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka i 5 minuter. Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock. Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Blåbärslassi

Blåbärslassi

4 glas
Ingredienser

1 l naturell yoghurt
1 banan
3 dl blåbär
1/2 dl apelsinjuicekoncentrat
2-3 msk Dansukker Muscovadosirap
Is


Skala bananen. Mixa banan, blåbär, juicekoncentrat, sirap, is och hälften av yoghurten tills det är slätt. Tillsätt resten av yoghurten. Sila. Späd med kallt vatten om lassin är för tjock. Häll upp i stora glas och servera genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Grova bullar

Grova bullar

50 stycken
Ingredienser

1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Dansukker Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt


Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.

Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor. Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Dela degen i 2 bitar och forma till rullar. Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Frukostbullar

Frukostbullar

20 stycken 1,5 timme
Ingredienser

5 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 g jäst
1⁄2 dl rågflingor
3 msk Dansukker Brödsirap
1 tsk salt
cirka 1 liter Manitoba Cream vetemjöl
potatismjöl


Blanda vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp. Låt svalna till 37 °C. Smula jästen i en skål, häll på degvätskan. Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt rågflingor, brödsirap och salt. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Jäs under bakduk i 30 minuter. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Forma degen till en rulle och dela i 20 lika stora bitar. Doppa ena sidan av bullen i potatismjöl och lägg med mjölsidan upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 225 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

 

Receptet är framtaget av

Dansukker