Sprid kärlek på Alla Hjärtans Dag

Det är enkelt. Bjud på fika med något extra gott som är en fröjd såväl för ögat som för gommen. Och din Valentin blir garanterat glad. Det kan vara din käresta, din goda granne, din barndomsvän, bästa vännen eller dina barn. Du kommer säkert på vem eller vilka du vill bjuda. Vi har samlat recept som kan inspirera.

Här nedan hittar du recept på Alla Hjärtans Pops, Cookie dough doppade i choklad, Hallonhjärtan, Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting, Choklad- och hallonbollar, Chokladmousse med björnbärskompott, Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma, Vaniljpannacotta med limemarinerade bär, Chokladtryffelkakor, Minicheesecakes med hallonswirl, Apelsinhjärtan, Marängbakelse och Valentintårta med choklad.


Alla Hjärtans Pops

Alla Hjärtans Pops

14-16 pajer 1,5 timmar
Ingredienser

Pajdeg
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
100 g ljus choklad
minimarshmallows (går även bra med stora marshmallows)

Garnering
äggvita
Dansukker Rörsocker Strö
grillpinnar


Sätt ugnen på 200 °C.

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter.

Hacka chokladen och klipp isär marshmallows om de är stora.

Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord, cirka 4 mm tjock. Stansa ut hjärtan med en hjärtform och lägg på en plåt med bakpapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö på lite choklad och några marshmallows på hälften.

Lägg sedan över resten av hjärtana och tryck fast kanten med hjälp av en gaffel. Tryck in en grillpinne i varje hjärta och pensla med äggvita. Strö över rörsocker.

Grädda i undre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Låt svalna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cookie dough doppade i choklad

Cookie dough doppade i choklad

30-35 stycken 1 timme
Ingredienser

100 g smör
1 dl Dansukker Farinsocker
1/2 dl Dansukker Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mjölk
2 1/2-3 dl vetemjöl eller havregryn
1/2 dl mandel
1/2 dl hasselnötter

Garnering
250 g mörk choklad
nötter


Vispa smör, farinsocker, muscovadorörsocker och vaniljsocker i en bunke. Häll i mjölk och vetemjöl eller havregryn och rör om.

Hacka mandel och hasselnötter och blanda i. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.

Kvala ut degen på mjölat bakbord till en cirka 2 cm tjock deg. Stansa ut hjärtan med en liten hjärtform och ställ i frysen i cirka 20 minuter.

Smält under tiden den mörka chokladen. Ta ut hjärtformarna och doppa i chokladen och strö på lite hackade nötter. Låt stelna i kylen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonhjärtan

Hallonhjärtan

25-30 stycken 1,5 timmar
Ingredienser

Mördeg
175 g smör, kallt
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
1-2 tsk vatten

Smörkräm
75 g smör, rumstempererat
3 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Hallongelé
1 dl frysta hallon
1 dl Dansukker Gelésocker Multi


Sätt ugnen på 175 °C.

Mixa smör och vetemjöl i en matberedare och kör degen tills den blivit smulig. Tillsätt socker, vaniljsocker, äggula och vatten. Mixa snabbt ihop till en deg. Ställ degen i kylen i cirka 30 minuter.

Gör under tiden smörkrämen och hallongelén. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en slät massa. Ställ smörkrämen åt sidan.

Tina och mixa hallon och koka tillsammans med gelésocker multi i en kastrull i cirka 1 minut. Gelén ska vara något fastare än en marmelad. Lägg gelén i en väl rengjord burk och låt svalna i kylen.

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord, cirka 4 mm tjock. Stansa ut hjärtan med en pepparkaksform och lägg på ett bakplåtspapper. Stansa ut ett mindre hjärta eller en rund cirkel i mitten på hälften av hjärtana.

Baka kakorna i nedre delen av ugnen i cirka 8-10 minuter. Kolla noggrant mot slutet då de inte får bli för mörka. Låt svalna.

När kakorna är helt svala bred ett tunt lager smörkräm på kakorna utan hål. Lägg en klick hallongelé i mitten av hjärtat och lägg över kakan med hål i. Förvara i sluten burk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

16 stora eller 24 små 1 timme
Ingredienser

Muffins
200 g smör, smält
4 st ägg, gärna ekologiska
3 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mjölk
Skalet av 1 citron, gärna ekologisk
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färska jordgubbar, i bitar

Frosting
200 g smör, rumsvarmt
5 dl Dansukker Ekologiskt Florsocker, siktat
2 msk jordgubbspulver (finns i välsorterade butiker)
300 g färskost
saft från 1/2 citron
3 msk jordgubbssylt


Muffins
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten.
Skölj jordgubbarna och skär i små bitar och blanda ner dem i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dem.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den).
Spritsa med frosting innan servering.

Frosting
Vispa smör, siktat florsocker och jordgubbspulver poröst.
Vispa ner färskosten och citronsaften.
Rör ner jordgubbssylten.
Spritsa eller bred frostingen på muffinsarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Choklad- och hallonbollar

Choklad- och hallonbollar

Ingredienser

180 g rumstempererat smör
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 msk kakao
50 g finhackad mörk choklad
7 dl havregryn
1 msk konjak eller äppeljuice
2 msk frystorkade hallon, krossade

Garnering
100 g smält mörk choklad


Rör smör och socker smidigt.
Blanda ner kakao, choklad, havregryn och konjak. Vänd sist ner de frystorkade hallonen.
Forma bollar. Doppa dem i smält choklad, garnera gärna med några krossade frystorkade hallon.

Se film: Choklad- och hallonbollar

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladmousse med björnbärskompott

Chokladmousse med björnbärskompott

8 portioner
Ingredienser

Björnbärskompott
250 g björnbär
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Chokladmousse
100 g mörk choklad, 70 %
2 msk Dansukker Florsocker
3 msk Dansukker Muscovadosirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde


Till björnbärskompotten, blanda bär och socker i en gryta. Koka 5 minuter. Låt svalna.
Till chokladmoussen, bryt chokladen i mindre bitar och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
Rör ner socker, sirap och äggulan i den smälta chokladen. Blanda till en jämn smet. Ställ åt sidan och låt svalna.
Vispa grädden lätt. Blanda ner 1/3 av den i chokladsmeten. Vänd sedan ner resten av grädden.
Vänd ner lite av björnbärskompotten i chokladmoussen. Spara resten garnering.
Fördela moussen i glasen och ställ i kylskåpet minst en timme.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

cirka 25 stycken
Ingredienser

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1/2 dl jordgubbspuré
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap

Garnering
100 g smält vit choklad
frystorkade jordgubbar
krossad kardemumma


Hacka chokladen och ställ åt sidan.
Koka upp grädde, jordgubbspuré, kardemumma och sirap.
Häll den varma grädden över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Låt stå svalt minst 4 timmar.
Forma till runda bollar och doppa i vit choklad. Garnera med lite frystorkade jordgubbar eller krossad kardemumma.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

4 portioner
Ingredienser

4 dl vispgrädde
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

2 dl bär av valfri sort
Skal och saft från 1 lime, gärna obesprutad, väl tvättad
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker


Blanda grädde, vaniljsocker och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Häll upp i fyra glas och ställ i kylskåp för att stelna.
Skölj och ansa bären, blanda dem med limeskal och -saft, socker och vaniljsocker.
Låt stå tills de ska läggas på pannacottan.

Se film: Vaniljpannacotta med limemarinerade bär

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladtryffelkakor

Chokladtryffelkakor

20 stycken
Ingredienser

Kaka
50 g flytande margarin
2 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 dl vatten

Tryffel
225g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/4 dl Dansukker Florsocker 
1 1/2 msk kakao
200 g smör eller margarin

Glasering
1 3/4 dl Dansukker Florsocker
2 msk kakao
1 msk vatten
1 tsk olja eller flytande margarin

Garnering
1 dl Dansukker Florsocker
2 tsk vatten
1 droppe pepparmintsolja
röd hushållsfärg


Vispa ägg och muscovadorörsocker lätt och luftigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Rör i margarin och vatten. Häll smeten i smord och bröad avlång form, cirka 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i cirka 40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr i mitten.

Blanda choklad, vispgrädde, florsocker och kakao i en kastrull och sjud på svag värme tills tryffeln tjocknat. Rör i matfettet och vispa tills det svalnat.

Blanda samman ingredienserna till glasyren.

Skär 10 skivor av kakan. Lägg samman skivorna 2 och 2 med lite tryffel emellan. Dela varje dubbelskiva i 4 bitar. Glasera varje bit med glasyren. Spritsa en ring av tryffel uppe på varje kaka. Blanda samman ingredienserna till garneringen och lägg en klick i mitten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minicheesecakes med hallonswirl

Minicheesecakes med hallonswirl

cirka 12 stycken muffinsformar 1,5 timme
Ingredienser

Botten
8 st Digestivekex
25 g smält smör
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Hallonswirl
1 1/2 dl hallon
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk vetemjöl
400 g färskost
1 tsk citronskal, gärna obesprutat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stora ägg
2 msk vispgrädde


Värm ugnen till 175 °C.

Mixa kexen med en stavmixer, häll i det smälta smöret, tillsätt sockret och blanda.

Lägg en matsked av smulorna i botten av formarna. Tryck ut till ett jämt lager.

Grädda i ugnen i 5 minuter.

Mixa hallon, florsocker och vaniljsocker.

Pressa blandningen genom en finmaskig sil för att separera fröna från hallonpurén. Ställ åt sidan.

Vispa ihop socker och mjöl, tillsätt färskost, citronskal och vaniljsocker och blanda tills det blir en jämn smet.

Blanda i äggen ett i taget, tillsätt vispgrädden.

Fördela färskostblandningen i muffinsformar.

Ringla en cirkel av hallonsås över varje muffins, använd en tandpetare för att röra lite ytterligare och skapa en ”swirl”.

Grädda i 15–20 minuter tills fyllningen stelnat.

Låt muffinsarna svalna helt och kyl dem sedan i kylskåpet så att de sätter sig.

Garnera med färska hallon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinhjärtan

Apelsinhjärtan

cirka 20 stycken
Ingredienser

150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 äggula

Fyllning
2 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
2 1/2 msk vetemjöl
1 msk apelsinjuicekoncentrat

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Arbeta in matfettet och äggulan. Ställ degen i kylskåp i 1 timme. Tryck ut degen i smorda hjärtformar. Grädda mitt i ugnen i 6 minuter i 200 °C. Under tiden rörs ingredienserna till fyllningen samman. Fördela fyllningen i de förgräddade formarna. Grädda i ytterligare 5-7 minuter. Låt kakorna svalna innan de tas ur formarna. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Marängbakelse

Marängbakelse

1,5 timme
Ingredienser

Maräng
3 äggvitor (100 ml)
2 dl Dansukker Strösocker
1/2 krm ättiksprit

Fyllning
200 g färska eller frysta bär
1 dl vispgrädde
100 g kesella
1 msk Dansukker Gelésocker Multi
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
1 msk Dansukker Florsocker
frukt eller bär


Sätt ugnen på 100 °C. Rita hjärtan, tre till varje bakelse, cirka 10 cm höga på baksidan av ett bakplåtspapper. Smöra och mjöla markeringarna. Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av sockret vitt och pösigt. Vänd försiktigt i resten av sockret. Bred eller spritsa ut smet i de smorda och mjölade markeringarna. Resterande smet kan bara klickas ut till vanliga maränger. (Kan t ex användas till marängsviss). Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter. Låt svalna på galler. Vispa grädde, gelésocker och vaniljsocker fast. Rör ner bären och kesellan i grädden. Lägg fyllningen mellan marängerna precis före serveringen (Om man vill göra bakelserna i förväg, kan man pensla marängerna med smält choklad så att de inte blöts upp av fyllningen. Väljer man vit choklad syns den inte.) Garnera bakelserna med lite frukt eller bär som pudras med florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler Valentinrecept hittar du här »