Trolla med tomater

Tomaten är en av våra mest omtyckta grönsaker och svenska, smakrika tomater kan du få tag på från april till långt in på hösten. Tomater är rika på bland annat C-vitamin och beta-karoten som i kroppen blir till A-vitamin. Tomater passar i ett otal varma och kalla anrättningar, kom bara ihåg att inte förvara dem för kallt, då det gör att de förlorar smak och spänst.

Här nedan hittar du recept på Hemgjord Chilisås, Ekologisk tomatmarmelad, Halvtorkade tomater, Tomatbruschetta, Tomatpaj, Tomatmarmelad med hetta, Syltade cocktailtomater, Devils-relish, Tomatdip, och Tomatchutney.


Hemgjord Chilisås

Hemgjord Chilisås

Ingredienser

1 kg mogna tomater
1 syrligt äpple
2 små gula lökar
3-4 vitlöksklyftor eller 1 vitlök Solo
1 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Colmans senapspulver
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
1 tsk salt 


Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär i bitar. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Lök och vitlök skalas och tärnas. Lägg allt i en gryta tillsammans med vattnet och sjud under lock i cirka 15 minuter. Häll upp blandningen i en mixer och kör tills allt är finfördelat, eller passera genom en finmaskig sil. Häll tillbaka i grytan och tillsätt övriga ingredienser. Sjud under omrörning i 5 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor eller burkar. Förslut. Låt stå i kylskåp ett par veckor för att mogna innan den äts. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Ekologisk tomatmarmelad

Ekologisk tomatmarmelad

cirka 1 liter
Ingredienser

1 kg ekologiska tomater
1/2 kg Dansukker Ekologiskt Syltsocker
2 rosmarinkvistar
2 ekologiska citroner, saft och skal


Skålla och skala tomaterna. Ta bort blomfästet och kärnorna. Skär tomatköttet i små bitar. Blanda tomatkött, syltsocker samt rosmarin och rivet skal och citronsaft. Koka i 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Halvtorkade tomater

Halvtorkade tomater

cirka 6 portioner
Ingredienser

12 plommontomater
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 msk flingsalt
1 tsk grovmald svartpeppar
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
1 vitlök
1 kruka timjan
6 rosmarinstjälkar
olivolja


Dela tomaterna i fyra klyftor vardera och lägg ut dem i ugnens långpanna. Strö på socker, salt och peppar. Droppa över oljan och citronsaften. Skala vitlöken och fördela klyftorna på tomaterna. Lägg på timjan- och rosmarinkvistarna.

Baka mitt i ugnen i 75 °C i 12 timmar. Ta bort de torra örterna. Lägg tomaterna och vitlöksklyftona på glasburk. Täck med olja. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatbruschetta

Tomatbruschetta

4 portioner
Ingredienser

1 baguette
1 msk Dansukker Ljus Sirap
6 tomater
2 msk olja
2 vitlöksklyftor
färsk basilika
100 g riven mozzarellaost
salt, peppar


Skölj tomaterna och skär dem i tärningar. Blanda tomater, olja, sirap, vitlök hackad basilika, salt och peppar i en skål och låt stå i 1/2 timme. Skär åtta skivor av baguetten på skrå. Pressa ut lite vätska från fyllningen och fördela den på brödet. Riv mozzarellan och lägg på fyllningen. Baka i 200 °C tills osten är gyllenbrun, 5-10 minuter. Servera tomatbruschettan genast.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatpaj

Tomatpaj

cirka 6 portioner
Ingredienser

Pajdeg
150 g smör eller margarin
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning
400 g cocktail tomater
2-3 gula lökar
2 msk flytande margarin
2 tsk Dansukker Farinsocker
3 msk tomatpuré
1 msk Dansukker Muscovadosirap
1-2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
1 msk hackad, färsk oregano
2 msk hackad, färsk basilika
1/2 tsk salt
1-2 tsk Sambal Oelek
4 dl riven Västerbottenost
2 dl vispgrädde


Arbeta samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 28 cm i diameter. Nagga. Låt vila i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda skalet i 225 °C i cirka 10 minuter.

Skala och hacka löken. Fräs löken i matfettet tillsammans med farinsockret. Tillsätt tomatpuré, sirap, vitlök, örtkryddor samt salt och sambal oelek. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Lägg ett lager ost i botten på pajskalet. Bre ut fyllningen ovanpå osten. Lägg på tomaterna. Strö över resterande ost. Häll på grädden. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. Servera en fräsch sallad till pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatmarmelad med hetta

Tomatmarmelad med hetta

Ingredienser

1 kg mogna tomater
2 röda chilifrukter
5 kryddnejlikor
1 kg Dansukker Syltsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker


Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en gryta och koka under omrörning i 7-8 minuter. Ta grytan från värmen och skumma noga. Tillsätt vaniljsockret. Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Syltade cocktailtomater

Syltade cocktailtomater

cirka 1 kg
Ingredienser

1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar

Lag
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
3 dl Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor 


Skölj tomaterna. Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar. Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av. Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar. Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp. Skumma. Sila lagen över tomaterna. Förslut. Förvara kallt. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Devils-relish

Devils-relish

Ingredienser

1 kg tomater
500 g röda parikor
4-6 röda chilifrukter
8-10 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1/2 dl vitvinsviäger
1 paket Dansukker Syltsocker 1+3


Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj och kärna ur paprikorna. Finhacka eller mixa paprikor, chili och vitlök. Blanda tomat, paprika, chilifrukt, vitlök, salt, svartpeppar, oregano och vinäger i en gryta och koka under omrörning i 20 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt. Servera till kött-, korv- och pastarätter eller som smaksättare i grytor och såser.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatdip

Tomatdip

Ingredienser
1 msk smör eller margarin
1 finhackad gul lök
500 g tomater
1 riven vitlöksklyfta
1 dl vatten
1 msk Dansukker Farinsocker
2 tsk ättiksprit
1 msk finhackad, färsk koriander
1/2 finhackad, röd chilifrukt

Skålla, skala och tärna tomaterna. Smält matfettet i en gryta och tillsätt därefter övriga ingredienser. Sjud i 10 minuter. Vispa kraftigt med elvisp i blandningen så att det inte är några stora bitar kvar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 portioner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rödlök
1 liten röd chilifrukt
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1/4 dl ättiksprit
1 apelsin, gärna obesprutad
olja


Skölj tomaterna och dela dem mitt av. Skala och tärna löken. Skär chilin i mycket små bitar. Skölj apelsinen noga. Riv skalet från halva apelsinen och pressa ur saften av hela. Fräs lök, chili och apelsinskal i lite olja. Tillsätt tomater, farinsocker och ättiksprit och låt sjuda i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker