Afternoon Tea

Det sägs att det var drottning Katarina av Braganza som i mitten på 1600-talet tog med sig traditionen att dricka eftermiddagste från Portugal till England. Därefter spred sig ”Afternoon Tea” så småningom över hela det brittiska imperiet.
Det mest typiska inslaget i den engelskinspirerade eftermiddagsfikan, förutom själva teet, är nog sconesen. Men även söta bakverk passar fint som tillbehör.

Här nedan hittar du recept på Krämig Citronpaj, Kokoskakor med hallon-ros-sylt, Mammas Mazarinkaka, Scones, Jordgubbsmarmelad med grapefrukt, Tårta med Jordgubbsmousse, Biskvi med hallonkräm, Apelsinmarmelad med Earl Grey, Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting och Lemoncurd.


Krämig Citronpaj

Krämig Citronpaj

Söt, syrlig och enkel.
Ingredienser

2,5 dl ekologiskt vetemjöl
1 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
100 g kallt smör, skuren i små bitar
1 äggula

Fyllning
2 ägg
5 äggulor
2,5 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
0,75 dl vispgrädde
Citronjuice från 3 citroner, gärna ekologiska
Skal från 1 citron, väl tvättad
Dansukker Ekologiskt Florsocker att pudra över när kakan är klar


Sätt ugnen på 175 °C.

Mixa mjöl och de övriga ingredienserna till pajskalet i en hushållsmaskin tills det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, 24-27 cm diameter, och förbaka den i ugnen i cirka 20 minuter.

Vispa ihop ägg, äggulor och socker, tillsätt vispgrädden och till sist citronjuice och skal.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda cirka 30 - 35 minuter.

Låt svalna helt, gärna i kylskåp så att fyllningen sätter sig.

Pudra över florsocker innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kokoskakor med hallon-ros-sylt

Kokoskakor med hallon-ros-sylt

cirka 16 stycken
Ingredienser

100 g smör, rumsvarmt
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
3 1/2 dl riven kokos

Hallonrossylt
1 dl hallonsylt
1/2 msk rosenvatten


Sätt ugnen på 150 °C.
Vispa samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägg och rör till en jämn smet.
Blanda samman mjöl, salt och kokosflingor I en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen och rör samman.
Rulla till små bollar cirka 1 cm och placera ut på en bakplåt klädd med papper. Baka av dem i 5 minuter.
Blanda under tiden samman hallonsylt med rosvatten.
Ta ut kakorna och gör en liten skål i dem med baksidan av en sked eller fingret, klicka i hallonsylt.
Höj värmen till 175 °C och baka kakorna i ytterligare 8–10 minuter.
Ta ut kakorna, låt svalna och njut.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mammas Mazarinkaka

Mammas Mazarinkaka

Cirka 20 stycken
Ingredienser

200 g smält smör
2 ägg
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 dl Dansukker Florsocker
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bittermandelolja
1 1/2 dl mjölk
50 g riven mandelmassa


Sätt ugnen på 175 °C.

Klä en rektangulär form (30 x 23 cm eller rund form 26 cm) med bakplåtspapper.

Smält smöret. Rör under tiden ihop ägg och socker i en skål med en slev (ej elvisp). Tillsätt sedan sirapen.

Mät upp vetemjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

Blanda ner mjölk och bittermandelolja i det smälta smöret.

Tillsätt mandelmassa och mjölblandningen i äggsmeten och därefter smörblandningen. Det gör inget om det är lite klumpar, de försvinner under gräddningen.

Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna.


Tips!
Garnera med glasyr eller smält choklad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Scones

Scones

Ingredienser

2 dl mjölk
2 msk Dansukker Fibrex
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 dl flytande margarin
2 tsk Dansukker Farinsocker eller Dansukker Brun Farin Strö


Lägg fibrexen i en skål och häll på mjölken. Låt stå i 10 minuter. Blanda allt utom margarinet i en skål, glöm inte eventuell smaksättning. Tillsätt mjölkblandningen och margarinet och arbeta samman till en deg. Dela degen mitt av och forma till runda kakor som läggs på plåt med bakplåtspapper. Skåra kakorna så att det blir 4 trekanter. Grädda sconsen mitt i ugnen i 275° i ca 10 minuter. Degen kan även klickas upp i muffinsformar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmarmelad med grapefrukt

Jordgubbsmarmelad med grapefrukt

25 minuter
Ingredienser

1 stor grapefrukt
200 g färska jordgubbar
500 g Dansukker Syltsocker


Tvätta grapefrukten noga.

Skär den i tunna klyftor och dessa i sin tur i tunna skivor.

Skär jordgubbarna i mindre bitar.

Blanda grapefrukt och jordgubbsbitar med syltsocker i en gryta och koka i 10–15 minuter.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Tårta med Jordgubbsmousse

Tårta med Jordgubbsmousse

10 portioner Tid: 30 minuter + 4 timmar i frys
Ingredienser

100 g smör, smält
100 g mörk choklad, hackad
2 ägg
3 dl Dansukker Strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1½ tsk Dansukker Vaniljsocker
2 krm salt
smör till formen

Mousse
500 g färska jordgubbar
2 dl Dansukker Gelésocker Multi
4 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 dl vispgrädde

Dekoration
jordgubbar
myntablad


Den här tårtan med choklad-browniebotten går lätt att göra i förväg och ha redo i frysen. Tårtan måste tempereras minst 30 minuter före servering.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret och tillsätt chokladen och låt den smälta.
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke, tillsätt övriga ingredienser samt chokladblandningen. Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda 15–20 minuter. Ta ut och låt svalna, täck och ställ in i kylskåp.
3. Mixa jordgubbarna till en puré, koka upp den med gelésockret. Ta från värmen och rör ner vaniljsockret.
4. Vispa grädden och vänd ner jordgubbsgelén då den börjat stelna något.
5. Bred moussen över bottnen, slå lätt i underlaget så att moussen kommer ner ordentligt och frys kakan minst 4 timmar.
6. Lossa formen och låt tårtan temperera minst 30 minuter. Garnera med klyftade jordgubbar och myntablad.

Recept Patrik Lundkvist, Ljungby


Biskvi med hallonkräm

Biskvi med hallonkräm

cirka 30 stycken 1,5 timme
Ingredienser

Botten
200 g mandelmassa
2 äggvitor
1 dl Dansukker Farinsocker

Smörkräm
3-4 msk hallonsaft (200 g färska eller frysta hallon)
1 äggula
3 dl Dansukker Floroscker
1 1/2 msk Dansukker Vaniljsocker
200 g rumstempererat smör

Garnering
250 g vit choklad
frystorkade hallon


Sätt ugnen på 180 °C. Riv mandelmassa på ett rivjärn och vispa slät tillsammans med äggvitor och farinsocker.
Klicka/spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ungefär stora som femkronor. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, beroende på hur seg botten du vill ha. Kortare tid, segare botten.
Värm hallonen i en kastrull under omrörning och sila sedan bort kärnorna så att det bara blir hallonsaft kvar. Låt svalna.
Vispa upp äggula, florsocker och vaniljsocker. Lägg i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa i cirka 10 minuter. Häll i hallonsaften och vispa till en slät och fluffig smet. Låt stå i kylen 20 minuter.
Bred ut smörkrämen med en kniv eller sked på bottnarna och forma till små toppar. Ställ biskvierna i frysen i 20 minuter.
Smält chokladen över ett vattenbad och doppa biskvierna. Strö på frystorkade hallon och låt stelna.
Förvaras i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Apelsinmarmelad med Earl Grey

Apelsinmarmelad med Earl Grey

25 minuter
Ingredienser

Te, Earl Grey 4 påsar eller 2 msk lösviktste
1/2 dl vatten
400 g fruktkött från apelsin, gärna obesprutade
400 g Dansukker Syltsocker


Låt Earl Grey-teet stå och dra i 1/2 dl vatten, sila av tebladen/ta ut påsarna.
Tvätta och skala apelsinerna och skär ut fruktköttet och lägg i en gryta tillsammans med syltsockret och teet.
Strimla ner lite skal om så önskas.
Låt koka i 5-7 minuter, rör om lite då och då.
Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl.
Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvaras svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

Jordgubbsmuffins med jordgubbsfrosting

16 stora eller 24 små 1 timme
Ingredienser

Muffins
200 g smör, smält
4 st ägg, gärna ekologiska
3 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
2 dl mjölk
Skalet av 1 citron, gärna ekologisk
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl färska jordgubbar, i bitar

Frosting
200 g smör, rumsvarmt
5 dl Dansukker Ekologiskt Florsocker, siktat
2 msk jordgubbspulver (finns i välsorterade butiker)
300 g färskost
saft från 1/2 citron
3 msk jordgubbssylt


Muffins
Sätt ugnen på 200 °C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och sikta ner i smeten.
Skölj jordgubbarna och skär i små bitar och blanda ner dem i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fördela smeten jämt i dem.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den).
Spritsa med frosting innan servering.

Frosting
Vispa smör, siktat florsocker och jordgubbspulver poröst.
Vispa ner färskosten och citronsaften.
Rör ner jordgubbssylten.
Spritsa eller bred frostingen på muffinsarna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lemoncurd

Lemoncurd

40 minuter
Friskt, syrligt. Smakar lika bra som fyllning till tårta som på scones och rostat bröd.
Ingredienser

2 dl färskpressad citronsaft
3 ägg
5 dl Dansukker Syltsocker
200 g smör


Pressa saften ur citronerna. Blanda ägg, syltsocker och citronsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna.

Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. Sila lemon curden och häll därefter upp den i varma, väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.

Receptet är framtaget av

Dansukker