Baka och ha kul tillsammans

Finns det något godare än hembakat? Den goda doften som sprider sig och den härliga njutningen av goda bakverk. Att baka ihop med andra är riktigt hemtrevligt nu när hösten kommer. Samla ihop familjen för en mysig stund i köket. Vi har samlat enkla recept på goda kakor och bröd som kan varieras efter tycke och smak. Låt fantasin blomma!

Här nedan hittar du recept på Snurriga kakor på pinne, Minikokostoppar med choklad, Mugcake, Kokos- och cashewbollar, Stekpannebröd, Muffins med smulor, Krispiga blåbärbars, Muscovadocookies, Banan och kokosmuffins, Kolakakor och Rör-i-hop limpa.


Snurriga kakor på pinne

Snurriga kakor på pinne

6-8 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
200 g smör eller margarin
1 ägg
Röd karamellfärg
Strössel
Klubbpinnar


Sätt ugnen på 175 °C.

Arbeta samman ingredienserna till degen.

Lägg hälften av smeten i en annan bunke och färga den med röd karamellfärg. Spara den andra hälften ofärgad.

Linda in de två degarna i plastfolie och låt vila i kyl 15 minuter.

Kavla ut de båda degarna, gärna på bakplåtspapper och lägg den röda på den ljusa.

Rulla samman försiktigt från långsidan och rulla i strössel.

Låt vila i kylen cirka 15 minuter innan de skärs upp. Skär i skivor, cirka 1/2 cm, sätt i en klubbpinne om så önskas.

Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt kakorna svalna på galler. Förvara torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Minikokostoppar med choklad

Minikokostoppar med choklad

cirka 40 stycken
Ingredienser

75 g smör, rumsvarmt
2 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
7 dl riven kokos
äggvita från 3 stora ägg
rivet limeskal från 1 lime, gärna obesprutad

Topping
100 g mörk choklad
kokosflakes


Sätt ugnen på 200 °C.
Rör samman mjukt smör och socker.
Tillsätt kokos och äggvitorna och blanda väl. Rör ner limeskalet.
Klicka ut smeten och forma till små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i 8–12 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält choklad och ringla över, strö över kokos.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mugcake

Mugcake

2 stycken
Ingredienser

1 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk kakao
30 g smält smör
4 msk mjölk
2 msk mörka chokladknappar


Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält smöret, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Vänd ner chokladknapparna och fördela sedan smeten två små smorda koppar.
Mikra på hög effekt i cirka 60 sekunder.
Servera med vispad grädde och bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kokos- och cashewbollar

Kokos- och cashewbollar

cirka 30–40 stycken
Ingredienser

Fruktpuré
500 g valfria frysta bär
3 dl Dansukker Gelésocker Multi

Bollar
250 g cashewnötter
4 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
6 dl riven kokos

Garnering
riven kokos


Till fruktpurén, blanda bär och socker i en gryta, låt koka 5 minuter, mixa, sila och ställ i frysen.
Till bollarna, mixa nötter, socker och kokos. Tillsätt frusen fruktpuré till önskad konsistens. Det ska gå att rulla smeten till små bollar.
Rulla bollarna i kokos.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Stekpannebröd

Stekpannebröd

10 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl vetegroddar
1/2 tsk salt
2 tsk valfri brödkrydda
1 tsk bikarbonat
50 g flytande margarin
2 dl filmjölk
3 msk Dansukker Brödsirap


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt margarin, filmjölk och sirap och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund kaka, gärna med kruskavel, annars nagga kakorna med en gaffel. Grädda kakorna 1 1/2 minut på varje sida i en torr, medelvarm stekpanna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muffins med smulor

Muffins med smulor

cirka 12 stycken
Smuldegsmuffins som kan bakas med många olika smakkombinationer.
Ingredienser

Smuldeg
40 g smör eller margarin
1 dl K special
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö

Smet
4 1/4 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Smaksättning
t ex kakao, pepparkakskryddor, saffran, russin, blåbär, non stop, kaneldoppade äppleklyftor mm


Hacka samman ingredienserna till smuldegen. Rör samman samtliga ingredienser till smeten. Tillsätt valfri smaksättning. Häll upp i muffinsformar. Strö på lite smulor. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200 °C.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krispiga blåbärbars

Krispiga blåbärbars

cirka 16 rutor
Ingredienser

6 1/2 dl mjöl
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mjölk
125 g smör i bitar
6 1/2 dl blåbär eller andra valfria bär
1 msk saft från citron
1 1/2 msk potatismjöl


Sätt på ugnen på 175 °C.

Blanda mjöl, 1 dl av sockret, kanel, vaniljsocker och mjölken i en bunke.
Lägg i bitar av smör och knåda tills det blir en smulig porös massa.

Lägg hälften av smuldegen i en ugnsfast form, 20 x 30 cm med bakplåtspapper och tryck till så att degen håller ihop.

Blanda bären med citronjuicen och resten av sockret och fördela över botten. Tillsätt potatismjölet om du använder frusna bär.

Häll resten av smuldegen över bären och tryck ut degen lite försiktigt.
Baka i ugnen i 30-35 minuter, eller tills skorpan börjar få färg.
Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muscovadocookies

Muscovadocookies

cirka 30 stycken
Ingredienser

220 gram rumsvarmt smör
2 dl Dansukker Farinsocker
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
8 dl havregryn
1/2 tsk bikarbonat
150 gram hackad choklad
2 dl solroskärnor
2 dl russin eller tranbär
2 tsk kanel


Rör smör och farinsocker poröst, tillsätt muscovadosirapen sist och blanda väl.

Tillsätt ägg, blanda ned mjöl, kanel, vaniljsocker och bikarbonat tills det blir en jämn smet.

Tillsätt havregryn, solroskärnor, russin och choklad.

Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 12 minuter i 175 °C, de ska vara lite mjuka när de tas ur ugnen. Låt kakorna svalna en liten stund på plåten och lägg sedan över dem på ett galler så de svalnar helt. Nu är det dags att avnjuta de härliga kakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Banan och kokosmuffins

Banan och kokosmuffins

Ingredienser

3 ägg
2 dl Dansukker Muscovadosirap
3 mogna bananer
2 dl kokosflingor
2 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Vispa ägg och muscovadosirap pösigt. Skala och mosa bananerna och vänd ner i äggsmeten. Blanda samman övriga ingredienser och vänd ner i smeten. Häll upp i muffinsformar och baka dem i 175 °C i 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kolakakor

Kolakakor

cirka 50 stycken
Ingredienser

100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 1/2 msk Dansukker Muscovadosirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 5 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rör-i-hop limpa

Rör-i-hop limpa

2 styck
Ingredienser
2 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt
1 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Fibrex
1 dl solroskärnor
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
3/4 dl Dansukker Brödsirap

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda väl. Fördela smeten i två smorda, avlånga formar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 1 timme.

Variationer
tillsätt 3 dl rivna morötter eller rödbetor eller
2 dl torkade tranbär eller
rivet skal av en apelsin

Receptet är framtaget av

Dansukker