Cheesecake i alla former

Varför inte bjuda på en krämig och syrlig cheesecake istället för tårta på kalaset? En cheesecake kan komma i många varianter, former och smaker. Testa den som glass, gör små minicheesecakes eller varför inte med lager på lager. Med smaker som hallon, karamell och citron kan det inte bli fel!

Här nedan hittar du recept på Minicheesecakes med hallonswirl, Cheesecake med karamell, Cheesecakeglass med svarta vinbär, Portionscheesecake med hallontopp, Citroncheesecake med basilikapesto, Portionscheesecake lager på lager, Äpple-cheesecake och Cheesecake med bärtopp.


Minicheesecakes med hallonswirl

Minicheesecakes med hallonswirl

cirka 12 stycken muffinsformar 1,5 timme
Ingredienser

Botten
8 st Digestivekex
25 g smält smör
1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Hallonswirl
1 1/2 dl hallon
2 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 msk vetemjöl
400 g färskost
1 tsk citronskal, gärna obesprutat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stora ägg
2 msk vispgrädde


Värm ugnen till 175 °C.

Mixa kexen med en stavmixer, häll i det smälta smöret, tillsätt sockret och blanda.

Lägg en matsked av smulorna i botten av formarna. Tryck ut till ett jämt lager.

Grädda i ugnen i 5 minuter.

Mixa hallon, florsocker och vaniljsocker.

Pressa blandningen genom en finmaskig sil för att separera fröna från hallonpurén. Ställ åt sidan.

Vispa ihop socker och mjöl, tillsätt färskost, citronskal och vaniljsocker och blanda tills det blir en jämn smet.

Blanda i äggen ett i taget, tillsätt vispgrädden.

Fördela färskostblandningen i muffinsformar.

Ringla en cirkel av hallonsås över varje muffins, använd en tandpetare för att röra lite ytterligare och skapa en ”swirl”.

Grädda i 15–20 minuter tills fyllningen stelnat.

Låt muffinsarna svalna helt och kyl dem sedan i kylskåpet så att de sätter sig.

Garnera med färska hallon.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecake med karamell

Cheesecake med karamell

Ingredienser

Karamellsås
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
100 g smör
1/2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Botten
12 Digestivekex
75 g smör, smält
3 tsk kanel

Fyllning
600 g färskost
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
Skal från en halv citron, gärna obesprutad
4 stora ägg
1 1/2 dl vispgrädde


Blanda grädde, socker, smör och sirap till karamellsåsen i en kastrull och koka tills såsen tjocknat. Tillsätt vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 °C.

Krossa digestivekexen till botten och blanda med smält smör och kanel.

Lägg kexsmulorna i botten av en form (24 cm i diameter med löstagbar botten). Tryck till med en sked så den blir jämn. Ställ i kylen under tiden du gör fyllningen.

Rör ihop färskost, socker och citronskal till fyllningen.

Tillsätt ägg och vispgrädde under omrörning.

Häll fyllningen i pajskalet och ringla över cirka 1 dl karamellsås. Rör lite med en gaffel.

Grädda i ugnen i cirka 60 minuter eller tills smeten har stelnat.

Låt den svalna och ställ sedan i kylen. När den har svalnat ordentligt lossa försiktigt från formen. Spritsa resten av karamellsåsen över din cheesecake och servera.


Tips!
För en salt karamellsås tillsätt 4-5 tsk flingsalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecakeglass med svarta vinbär

Cheesecakeglass med svarta vinbär

Ingredienser

2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 dl Dansukker Glykossirap
1 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 äggulor
2 msk socker

Svartvinbärs-kräm
100 g svarta vinbär, frusna
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
200 g färskost


Blanda gräddmjölken med glykossirap, vanilj och rörsocker i en kastrull.
Låt blandningen koka upp, ta av från plattan.

Vispa äggulorna lätt med 2 msk socker i en bunke.

Häll ner äggulorna i gräddblandningen och vispa.

Värm smeten på plattan tills det tjocknar (ca 82 °C). Det får absolut inte koka för då skär sig äggulan.

Låt smeten svalna och kör den sen i glassmaskin.

Koka svarta vinbär tillsammans med gelésockret cirka 5-10 minuter, låt smeten kallna.

Blanda vinbären med färskosten.

Rör svartvinbärs-krämen i glassen när den nästan är färdig, så den blir randig.

Förvara i frysen. Ta gärna fram glassen cirka 20 minuter innan den ska ätas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Portionscheesecake med hallontopp

Portionscheesecake med hallontopp

4 portioner
Ingredienser

100 g krossade digestivekex
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 dl hackade hasselnötter, kan uteslutas
75 g smält smör eller margarin

Fyllning
3 dl vispgrädde
1/2 dl tropisk nektar
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 dl kesella eller färskost

Topping
4 dl hallon
2 dl vatten
2 dl Dansukker Gelésocker Multi


Blanda samman ingredienserna till bottnen och tryck ut i formar. Ställ i kylskåp för att stelna.
Blanda grädde, nektar och gelésocker i en kastrull och koka blandningen i en halv minut. Låt svalna något innan kesellan blandas i. Bre ut fyllningen i formen och ställ i kylskåp för att stelna.
Fördela hallonen på fyllningen i formarna. Blanda ingredienserna till toppingen i en kastrull och koka i en halv minut. Låt svalna något innan det hälls över fyllningen i formen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Hallonen kan bytas ut mot jordgubbar eller blåbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Citroncheesecake med basilikapesto

Citroncheesecake med basilikapesto

10-12 bitar 50 minuter + 4 timmar i frys
Ingredienser

Botten
30 g smör
10 st digestivekex
1 tsk malen kardemumma

Cheesecake
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 g färskost
3 dl vispgrädde
1/2 citron, skal och saft, gärna obesprutade

Söt pesto
30 g basilika
10 g bladpersilja
1/2 dl rostade pinjekärnor
1/2 dl olivolja
2 msk Dansukker Vit Sirap


Smält smör och mixa tillsammans med digestivekex och kardemumma i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten av en rund form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter.

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst i en bunke. Tillsätt färskost och vispa till en jämn smet.

Vispa grädde i en annan bunke och vänd ner i färskostsmeten. Häll sist i citronsaft och rivet skal.

Häll smeten över botten och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Mixa alla ingredienser till den söta peston. Ta ut cheesecaken max 10 minuter innan servering och häll över peston. Dekorera med pinjenötter och basilikablad.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Portionscheesecake lager på lager

Portionscheesecake lager på lager

5 portionscheesecake 2,5 timmar + 2 timmar i frys
Ingredienser

Muscovadosnittar
100 gram smör
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Fyllning
3 äggulor
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
150 gram färskost
3 dl vispgrädde
1 dl hallon
saften av 1/2 citron, obesprutad
1 dl blåbär

Garnering
hallon
blåbär
citronmeliss


Börja med muscovadosnittarna. Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta till en deg. Dela degen i 4 bitar och rulla till långa stänger. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt. Baka dem i cirka 10 minuter.

Skär längderna till snittar medan de är varma. Låt svalna och förvara kakorna torrt.
Mixa 10 snittar och lägg i 5 små runda formar, 7 cm i diameter.

Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt färskosten. Vispa upp grädden i en annan skål och blanda tillsammans med äggsmeten.

Fördela smeten jämt i tre olika skålar. Tillsätt 1 dl mixade hallon i första skål, saften av 1/2 citron i den andra skålen och 1 dl mixade blåbär i den tredje skålen.

Fördela halloncheesecaken i de fem runda formarna och ställ i frysen i minst 30 minuter. Ta sedan ut formarna och häll på citroncheesecaken. Ställ i frysen i minst 30 minuter. Häll sist över blåbärscheesecaken och ställ i frysen i minst 2 timmar.

Ta ut formarna ur frysen 5-10 minuter innan servering. Lossa från formarna och garnerna med färska hallon, blåbär och citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Äpple-cheesecake

Äpple-cheesecake

6-8 portioner
En krämig cheesecake med två sorters läcker fyllning på toppen.
Ingredienser

Botten
15 st grahamskex
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
50 g smör eller margarin

Fyllning 1
4 syrliga äpplen
4 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kanel
25 g smör eller margarin

Fyllning 2
1 burk kesella eller 250 g färskost
2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Garnering
1 1/2 dl vispgrädde
ev. lime eller citron, gärna obesprutad


Krossa kexen. Smält matfettet. Blanda kexsmulorna, det smälta fettet och rörsockret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant.

Skala, kärna ur och skär alla äpplen i klyftor. Stek klyftorna mjuka i matfettet, rörsockret och kanelen. Lägg äppelklyftorna på kexbotten.

Vispa grädden med både rörsockret och vaniljsockret till fast skum. Vänd ned kesellan i grädden. Bred ut gräddkrämen över äppelklyftorna. Ställ det kallt.

Vispa grädden till garneringen. Ta kakan ur formen. Spritsa ut toppar uppe på äpple-cheesecake. Garnera ev. med rivet lime- eller citronskal.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cheesecake med bärtopp

Cheesecake med bärtopp

8-10 port
Ingredienser

Botten
15 stycken digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning
2 dl kesella eller färskost
2 dl crème fraiche
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Topp
1/2 l färska eller frysta bär t ex hallon
4 dl utspädd saft, helst samma smak som bären
2 dl Dansukker Gelésocker Multi


Krossa kexen. Smält matfettet och häll ner i kexkrosset. Blanda väl. Tryck ut smulblandningen i botten på en form med löstagbar kant. Koka upp 1 dl crème fraiche med gelésockret och låt koka i 1/2 minut. Blanda i resten av crème fraichen och kesellan. Lägg fyllningen på bottnen. Ställ i kylskåp för att stelna. Lägg bären, större bär som jordgubbar delas eller skivas, uppe på fyllningen. Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 1/2 minut. Ta grytan från värmen och låt svalna. Bred gelén över bären. Förvara i kylskåp.

Receptet är framtaget av

Dansukker