Dags för brödbak

Om du gillar att baka bröd finns det ett antal ingredienser som alltid är bra att ha hemma. Jäst, några olika sorters mjöl och Dansukkers Brödsirap är en bra start. Är du sedan nyfiken på att prova på att baka med din egen surdeg behöver det heller inte vara särskilt svårt. Bröd bakade med surdeg blir extra nyttiga och hållbara och variationsmöjligheterna är oändliga.

Här nedan hittar du recept på Fruktbröd, Glutenfritt fullkornsbröd, Grova bullar, Kryddlimpor, Scones med ost och skinka, Surdeg, Valnötsbröd, Knäckebröd, Dinkelbitar, Rör-i-hop limpa och Rågbullar med russin.


Fruktbröd

Fruktbröd

Ingredienser

6 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
1 msk bakpulver
1 msk brödkrydda t ex kummin
1 1/2 dl torkade tranbär
1 1/2 dl torkade aprikoser i små bitar
2 dl pinjekärnor
2 dl solroskärnor
1 dl linfrö
1 liter lättfil
3/4 dl Dansukker Mörk Sirap
1/2 dl rapsolja


Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt fil, sirap och olja och blanda ordentligt. Häll upp i två smorda, avlånga formar.

Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 1 timme.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfritt fullkornsbröd

Glutenfritt fullkornsbröd

Ingredienser

7 dl grov glutenfri mjölmix
3/4 dl Dansukker Fibrex
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 msk physillumfrön
1 tsk salt
1 msk brödkryddor t ex kummin, anis, fänkål
2 tsk bikarbonat
1/2 - 3/4 dl Dansukker Mörk Sirap
6 dl yoghurt


Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Blanda i sirap och yoghurt och rör hastigt ihop degen. Häll upp i en stor form, skall inte vara fylld till mer än 2/3, och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 90 minuter. Täck med folie om brödet blir för mörkt.

Variation på brödet får du om du blandar i
1 1/2 dl finhackade torkade aprikoser
1 1/2 dl torkade tranbär
1 1/2 dl torkade blåbär

Receptet är framtaget av

Dansukker

Grova bullar

Grova bullar

50 stycken
Ingredienser

1 l ljummet vatten
100 g jäst
4 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
4 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrö
75 g flytande margarin
1 tsk salt
3/4-1 dl Dansukker Brödsirap
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
ca 18 dl rågsikt


Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.

Blanda i havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, margarin, salt, sirap och kryddor. Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Dela degen i 2 bitar och forma till rullar. Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter, tills bullarna fått gyllenblond färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kryddlimpor

Kryddlimpor

2 styck
Ingredienser

50 g jäst
1/2 liter fingervarmt vatten
1/2 dl Dansukker Fibrex
125 g mager kesella
1 tsk salt
1/2 dl Dansukker Brödsirap
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 (cirka 100 gram) äpple
1 dl (50 gram) torkade tranbär
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 liter rågsikt
cirka 5 dl vetemjöl


Smula jästen i en skål. Häll på vattnet och fibrex och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kesella, salt, sirap och farinsocker. Skala äpplet och riv det. Tillsätt det rivna äpplet och tranbären samt kryddorna. Arbeta in rågsikten i degvätskan och därefter vetemjöl till degen släpper skålens kanter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två lika stora delar som formas till två limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 45 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 30 minuter. Pensla de nygräddade limporna med kallt vatten. Lägg på galler och låt svalna under duk. Limporna går utmärkt att frysa.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Scones med ost och skinka

Scones med ost och skinka

cirka 10 stycken
Ingredienser

6 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 msk Dansukker Brödsirap
50 g flytande margarin
1 dl vatten
2 ägg
3 dl gräddfil
150 g tärnad ost
100 g tärnad, rökt skinka
100 g majskorn
25 g tärnad jalapeno


Blanda samman samtliga ingredienser till en kladdig deg. Fyll smeten i smord muffinsform, i smorda eldfasta formar eller i pappersformar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Äts nygräddade.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Surdeg

Surdeg

Ingredienser

1 1/2 dl vatten
200 g råg- eller vetemjöl
100 g rårivet äpple


Värm vattnet till 35 °C. Blanda mjölet och äpplet i vattnet. Häll smeten i en två liters glasburk med lock. Förvara burken i 26-30 °C t ex i den avstängda ugnen, i tre dagar. Rör om i burken en gång om dagen.

Dag fyra skrapas surdegen ur glasburken och ner i en stor skål. Fyll på med 200 g mjöl och 2 dl 35 °C vatten. Rör om ordentligt och låt stå i ytterligare ett dygn i 26-30 °C. Dag fem är surdegen klar. Förvara den i kylskåp. Surdegen håller en vecka i kylskåp sedan måste den matas med 1 dl vatten och 200 g mjöl. Vetesurdeg används till ljusa bröd, rågsurdeg används till mörka bröd.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Valnötsbröd

Valnötsbröd

2 stycken
Ingredienser

På kvällen:
100 g rågsurdeg
3 dl vatten
3 dl vetemjöl special

500 g skalat, rivet äpple
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

200 g rågkross
3 dl kokande vatten

På morgonen:
Surdegen, äpplemixen och rågskållningen
7 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
200 g valnötter
1 dl linfrön
1 msk brödkryddor
3 tsk salt

Recept på surdeg hittar du här


Blanda surdegen med vattnet i en skål och rör därefter in mjölet. Täck skålen med lock eller med plastfilm. Låt stå varmt, cirka 25 °C t ex i den avstängda ugnen, över natten. Blanda samman de rivna äpplena och muscovadorörsockret och ställ i kylskåp. Lägg rågkrosset i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå. På morgonen blandas surdegen med äppleröran och rågkrosset i en stor skål. De övriga ingredienserna tillsätts och blandas i ordentligt. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, tar 2-3 timmar. Lägg över degen i två smorda, avlånga formar, 2 liter. Strö lite rågmjöl ovanpå bröden. Låt stå i 1 timme. Sätt in i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk temperaturen till 200 °C och grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, tar cirka 1 timme innan bröden är färdiga. Lägre innertemperatur ger kletiga bröd. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Knäckebröd

Knäckebröd

10-12 stycken
Ingredienser

100 g surdeg
2 dl ljummet vatten
3 msk Dansukker Brödsirap
1 tsk salt
1-2 tsk brödkrydda t ex anis
2 dl vetekli
2 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl

1 dl sesamfrön
1 dl linfrön

Recept på surdeg hittar du här


Lägg surdegen i en skål och tillsätt vattnet. Blanda i sirap, salt, brödkrydda och krosset. Tillsätt därefter råg- och vetemjöl och arbeta degen kraftigt. Täck över skålen och låt jäsa i 2 timmar. Sätt in en plåt mitt i ugnen och sätt ugnen på 250 °C. Ta upp degen på mjölat bakbord och rulla den till en längd som delas i bitar. Kavla ut varje bit till en kaka med en kruskavel. Strö över sesam- och linfrön och kavla in dem i kakan. Lyft över kakan på ett bakplåts-papper som läggs på den varma plåten i ugnen. Grädda i cirka 5 minuter. Låt svalna på galler. Förvara bröden torrt. Fröna kan uteslutas.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Dinkelbitar

Dinkelbitar

ca 20 stycken
Ingredienser
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk Dansukker Brödsirap
2 tsk salt
3 msk olja
1 tsk mald kummin
2 dl dinkelflingor
1/2 dl linfrö
2 dl manitoba mjöl
12 dl siktat dinkelmjöl

Smula jästen i en skål. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, salt, olja, kummin, flingor och frön. Arbeta in mjölet. Häll upp degen, den är ganska lös, på mjölat bakbord och platta ut den till ett par centimeter tjock platta. Strö mjöl över degen och lägg på en bakduk. Låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250°. Skär degen i trekanter som läggs på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter. låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rör-i-hop limpa

Rör-i-hop limpa

2 styck
Ingredienser
2 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt
1 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Fibrex
1 dl solroskärnor
1 msk brödkryddor, kan uteslutas
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l filmjölk
3/4 dl Dansukker Brödsirap

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt filmjölk och sirap och blanda väl. Fördela smeten i två smorda, avlånga formar. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 1 timme.

Variationer
tillsätt 3 dl rivna morötter eller rödbetor eller
2 dl torkade tranbär eller
rivet skal av en apelsin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Rågbullar med russin

Rågbullar med russin

24 stycken
Ingredienser

50 g jäst
6 dl mjölk
1/2 dl Dansukker Fibrex
3/4 dl Dansukker Brödsirap
2 tsk salt
1 tsk mald anis
6 dl fint rågmjöl
1 dl russin
ca 8 dl rågsikt


Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37 °C. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fibrex, sirap, salt och anis. Rör i rågmjölet och russinen. Arbeta in rågsikt tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar som rullas ut till längder. Skär varje längd i 12 bitar. Rulla bitarna till avlånga bullar. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 8 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker