Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Här nedan hittar du recept på Vallmokaka med citronglasyr, Karlsbaderbullar med rabarber, Limepaj med graham och rabarbertopping, Jordgubbsmuffins, Sommarwhoopies, Muscovadosnittar, Lemonade, Jordgubbslemonad, Iste med ingefärssmak och Iskaffe.


Vallmokaka med citronglasyr

Vallmokaka med citronglasyr

12–14 bitar 1 1/2 timme
Vallmokaka med citron är en riktig bakklassiker. Den är lätt att göra och tillsammans med citronglasyr blir vallmokakan extra söt och god.
Ingredienser

Vallmokaka
125 g smör, rumstempererat
3 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk blå vallmofrö
1 dl crème fraiche
Saften av 1/2 citron

Glasyr
2 dl Dansukker Florsocker
Saften av 1/2 citron

Garnering
Skalet av 1 citron, gärna obesprutad
Färska blåbär


Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst i en bunke. Vispa ner ett ägg i taget.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vallmofrö i en skål och vänd ner i smeten.
Rör ner crème fraiche och citronsaften.

Smörj och bröa en form, ca 2 liter och häll ner smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50–60 minuter. Kontrollera med en sticka.

Låt svalna. Rör ihop florsocker och citron och ringla över kakan. Garnera med finrivet citronskal och färska blåbär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Karlsbaderbullar med rabarber

Karlsbaderbullar med rabarber

cirka 40 småbullar 3 timmar
Karlsbaderbullar har en lite fastare deg jämfört med vanliga bullar. Baka ett somrigt fikabröd och fyll dina karlsbaderbullar med rabarber!
Ingredienser

Bullar
1 pkt jäst, för söta degar
2 1/2 dl mjölk
4 ägg
250 g smör, rumstempererat
1 1/4 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
15–16 dl vetemjöl

Kardemummafyllning
100 g smör, rumstempererat
1 1/2 tsk kardemumma
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Rabarberfyllning
200 g rabarber
2 msk Dansukker Strösocker
2 msk vatten

Garnering
1 ägg

Glasyr
2 dl Dansukker Florsocker
2 msk vatten


Smula jästen i en matberedare och värm mjölken till 37 °C. Häll mjölken över jästen och rör ut. Tärna smöret och tillsätt alla ingredienser, mixa långsamt någon minut. Höj sedan hastigheten och arbeta degen ytterligare 7 minuter.

Låt degen vila i 30 minuter under en bakduk. Gör fyllningarna. Vispa ihop alla ingredienserna till kardemummafyllningen och ställ åt sidan. Gör sedan rabarberfyllningen. Skölj och skär rabarbern i bitar. Koka upp tillsammans med socker och vatten i en kastrull i ca 3 minuter. Mixa och ställ sedan för att svalna.

Dela degen i två delar och börja med att kavla ut den ena till en rektangel på ett mjölat bakbord. Stryk på ett lager kardemummafyllning över hela rektangeln. Skär den avlånga delen på mitten och sedan till små fyrkanter, ca 8x8 cm.

Lägg en klick rabarberfyllning i mitten och vik in kanterna till mitten. Lägg knytena på bakplåtspapper med en bakduk över. Låt jäsa i ca 1 1/2 timme. Gör samma sak med den andra degen.

Sätt ugnen på 210 °C.

Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Rör samman glasyren och ringla över bullarna. Servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Limepaj med graham och rabarbertopping

Limepaj med graham och rabarbertopping

cirka 12 bitar 1 timme + 3 timmar i kylen
Vill du att din limepaj ska kännas mer matig? Den här limepajen med grahamsbotten och rabarbertopping är i så fall perfekt för dig! Ett fräscht och friskt alternativ till eftermiddagsfikan.
Ingredienser

Grahamsbotten
150 g smör
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
4 äggulor
3 dl crème fraiche
1 1/4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 msk maizena
Skalet av 1/2 lime, gärna obesprutad
3/4 dl färskpressad limesaft

Marinerade rabarber
2 stjälkar rabarber
200 g jordgubbar
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
Saften av 1/2 lime, gärna obesprutad


Sätt ugnen på 175 °C.

Tärna smöret och mixa ihop alla ingredienser till mördegen. Arbeta ihop degen på ett mjölat bakbord. Plasta in och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Tryck ut degen i en avlång pajform med löstagbar botten, cirka 13x36 cm.

Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Gör under tiden fyllningen. Vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet.

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ytterligare 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Låt vila i kylen i cirka 3 timmar. Skölj och skär rabarberna och jordgubbarna i bitar. Blanda med muscovadorörsocker och lime och låt stå i minst 30 minuter.

Dekorera pajen med den marinerade rabarbern.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbsmuffins

Jordgubbsmuffins

12 stycken
Ingredienser

4 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl flytande margarin
2 dl Dansukker Rörsocker Strö
3 ägg
1 citron, gärna obesprutad, saft och skal
100 g hackad, vit choklad
1/2 liter (250 g) jordgubbar i bitar

Garnering
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
jordgubbar


Rör samman vetemjöl och bakpulver. Tillsätt margarin, socker, ägg, citronsaft och citronskal. Blanda. Tillsätt choklad och jordgubbar. Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna. Vispa grädden fast tillsammans med vaniljsockret. Skölj jordgubbarna. Spritsa eller lägg på en klick vispad grädde uppe på varje muffins. Garnera med jordgubbar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sommarwhoopies

Sommarwhoopies

cirka 50 stycken
Ingredienser

100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
1 dl crème fraiche

Fyllning
60 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl Dansukker Florsocker
150 g Philadelphia cheese naturell
1 1/2 dl bär t ex hallon eller blåbär


Vispa smör och socker smidigt. Tillsätt de torra ingredienserna. Rör i ägg och crème fraiche och rör tills det är en slät smet. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut klickar, stora som en femkrona, på plåtar med bakplåtspapper. Har du ingen sprits kan du använda en sked och klicka ut kakorna. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 8 minuter. Se till så att kakorna inte bränns i kanterna. Låt svalna på galler.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen och fördela denna på hälften av kakorna. Lägg resten av kakorna ovanpå fyllningen. Kakorna bör ätas nygjorda.

Vaniljsockret i kakorna kan ersättas av 1 tsk mald kanel eller 1 tsk kardemumma eller
2 msk kakao eller 75 g riven mandelmassa eller 1-2 tsk rivet citron- eller limeskal eller 50 g finhackad choklad.

Bärfyllningen kan ersättas av chokladfyllning. Byt ut bären mot 3/4 dl Nutella,
2 msk likör t ex Xante och 3 msk kakao.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muscovadosnittar

Muscovadosnittar

cirka 75 stycken
Ingredienser

200 g smör
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus Ekologisk Sirap
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och arbeta till en deg. Dela degen i 8 bitar och rulla till långa stänger.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck till dem lite lätt.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 8 minuter.
Skär längderna till snittar medan de är varma.
Förvara kakorna torrt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lemonade

Lemonade

cirka 6 glas
Ingredienser

Saften från 4 limefrukter (cirka 1 dl)
Saften från 4 citroner (cirka 2 1/2 dl)
rivet skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
1 dl Dansukker Strösocker
istärningar
1 l mineralvatten


Blanda safterna med sockret i en tillbringare och rör tills det löst sig. Tillsätt apelsinskal, istärningar och mineralvatten. Servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbslemonad

Jordgubbslemonad

1 stor kanna – ca 1-1,5 liter
Ingredienser

2 citroner
1 lime
1/2 liter, ca 250 g jordgubbar
2 dl Dansukker Ekologiskt Strösocker
5-7 dl vatten
is


Rensa och skölj jordgubbarna, pressa citron och lime och lägg allt i en stor kanna.

Tillsätt 1 dl vatten och sockret och mixa allt med en mixerstav.

Tillsätt is och fyll på med vatten. Rör om.


Tips
Tillsätt gärna citronmeliss eller mynta.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Iste med ingefärssmak

Iste med ingefärssmak

Ingredienser

100 g färsk ingefära, i tunna skivor
1 1/2 liter vatten
2 msk gröna teblad
200 g Dansukker Rörsocker Strö
2 lime i tunna skivor


Blanda ingefära, vatten och teblad i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från värmen. Låt stå och dra i 10 minuter. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Sila bort teblad och ingefära. Ställ i kylskåp till serveringen. Lägg i limeskivorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Iskaffe

Iskaffe

2 glas
Ingredienser
2 dl starkt kaffe
2 dl iskall mjölk
3 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 1/2 dl isbitar

Blanda allt i en mixer och kör tills isbitarna är krossade. Häll upp i glas.

Receptet är framtaget av

Dansukker