Klassiska vetebröd

Nybakade kanelbullar med ett glas mjölk eller en kopp kaffe. Finns det något godare? Välj själv om du föredrar klassiska, kalljästa kanelbullar eller minikanelbullar som du gör i småkaksformar. Lägg till vårt basrecept på vetebullar, så har du variationsmöjligheter så att det räcker till hur många fikakalas som helst!

Här nedan hittar du recept på Kalljästa kanelbullar, Vetegifflar, Fruktbullar, Mini Kanelbullar och Vetebullar, basrecept.


Kalljästa kanelbullar

Kalljästa kanelbullar

Ingredienser

50 g jäst
2 1/2 dl kall mjölk
1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
200 g kallt smör eller margarin
9 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl Dansukker Farinsocker
1 msk mald kanel

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker
hackad mandel, kan uteslutas


Börja med att blanda samman samtliga ingredienser till fyllningen. Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken samt de båda sockersorterna och matfettet. Rör i mjölet och arbeta degen smidig och slät. Kavla ut degen på mjölat bakbord, degen skall vara ganska lös men om den är svår att hantera kan du arbeta in lite mer mjöl, och skär eller sporra ut 8 cm stora kvadrater. Lägg en klick av fyllningen på varje kvadrat och vik sedan upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt. Lägg bullarna i pappersformar och låt jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk. Går utmärkt att frysa. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vetegifflar

Vetegifflar

cirka 45 stycken
Ingredienser

50 g jäst
3 dl kaffegrädde
1/4 dl Dansukker Vit Sirap
1/2 dl Dansukker Strösocker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
2 ägg
75 g rumstempererat smör eller margarin
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning
125 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
100 g mald eller mycket finhackad sötmandel, kan uteslutas
2 skalade, rivna äpplen

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
Dansukker Florsocker
vatten 


Börja med att blanda samman ingredienserna till fyllningen. Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av grädden. Tillsätt därefter resten av grädden och övriga ingredienser. Kavla ut degen till en avlång platta på mjölat bakbord. Skär eller sporra ut trekanter. Fördela fyllningen på trekanterna och rulla därefter samman dem till gifflar. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk. Rör ut florsocker med lite vatten och glasera gifflarna lite. Går utmärkt att frysa utan glasyr. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fruktbullar

Fruktbullar

ca 35 stycken
Ingredienser

1/2 dl russin
1/2 dl torkade aprikoser
1 dl apelsinjuice
1 liter vetemjöl (600 g)
1 förpackning torrjäst (röd)
1/2 dl Dansukker Strösocker
150 g rumstempererat smör eller margarin
1 1/2 dl vaniljyoghurt
3 ägg

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1 dl hackad sötmandel, kan uteslutas

Pensling
1 ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker 


Lägg aprikoser och russin i en skål och häll på juicen. Låt stå i 2 timmar. Hacka frukten i små bitar.

Blanda vetemjöl, jäst och socker i en skål. Tillsätt matfett, yoghurt, ägg och den hackade frukten och arbeta samman till en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en avlång platta.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och bre denna på degplattan. Rulla samman och skär rullen i bitar som läggs i pappersformar. Ställ formarna på plåtar och låt jäsa övertäckta på varm plats i minst 2 timmar.

Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mini Kanelbullar

Mini Kanelbullar

cirka 40 stycken
Ingredienser

75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl Dansukker Strösocker eller Vit Sirap
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Farinsocker
1 msk kanel

Pensling
ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker

Småkaksformar


Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.

Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Tycker du inte om kanel kan du fylla bullarna med något av följande alternativ i stället:
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk vaniljsocker eller
50 g smör eller margarin, 1/2 dl strösocker, 2 tsk kardemumma eller
25 g smör eller margarin, 75 g riven mandelmassa eller
1 dl apelsinmarmelad eller
1 dl russin

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vetebullar, basrecept

Vetebullar, basrecept

40 stycken
Ingredienser

150 g smält smör eller flytande margarin
6 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 1/2 dl Dansukker Strösocker eller Dansukker Rörsocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Förslag på olika fyllningar
• 150 g smör eller margarin, 1 1/2 dl Dansukker Florsocker, 1 msk Dansukker Vaniljsocker
• 150 g smör eller margarin, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 msk kanel
• 100 g smör eller margarin, 100 g mald mandel, 1 dl Dansukker Florsocker
• 1 1/2 dl sylt, mos eller marmelad

Förslag på olika garneringar
• Dansukker Pärlsocker eller Dansukker Rörsocker Strö
• Dansukker Pärlsocker och hackad mandel
• Glasyr, 2 dl Dansukker Florsocker och 1-2 msk vatten


Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i degskålen och häll på vätskan. Tillsätt strösocker, salt och kardemumma. Mjölet arbetas in lite i sänder tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Degen kavlas ut till en platta och valfri fyllning bres på. Vik samman till någon av föreslagna utbakningar.

Förslag på olika utbakning
Dela degen i två delar som rullas till längder. Skär varje längd i 20 bitar som rullas till bollar, släta bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

Som ovan men lägg bullarna i formar och gör ett håll med fingret mitt i bullen. Fyll hålet med t ex mandelfyllningen. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter ter. Låt svalna på galler under duk.

Istället för runda bullar, rullas bitarna ut till små längder som formas till knutar eller kringlor. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och tag ut rundlar med hjälp av ett glas. Lägg en klick sylt/mos eller vaniljkräm på varje degplatta och vik samman noga så att fyllningen inte läcker ut. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med smält smör eller margarin efter gräddningen och doppa i strösocker.

Kavla ut degen och bred på valfri fyllning. Rulla samman och skär i 3 cm breda bitar som läggs i pappersformar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250° i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen tre gånger på längden. Skär i 4 cm breda bitar. Skär ett snitt mitt i varje bit och tag den ena kanten och dra igenom hålet. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Kavla ut degen. Bred på valfri fyllning. Vik samman degen två gånger på längden. Skär degen i 2 cm breda remsor som snurras samman och formas till knutar eller ringar. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk. Bred florsockerglasyr, 2 dl florsocker och 1-2 msk vatten, på bullarna precis före serveringen. Eller strö på pärlsocker eller rörsocker före gräddningen.

Dela degen i fem bitar som kavlas ut till cirklar. Skär varje cirkel i 8 bitar. Lägg på valfri fyllning och rulla samman till horn. Låt jäsa under duk i 20-30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker eller rörsocker. Grädda mitt i ugnen i 225-250°. Låt svalna på galler under duk.

Tips
Gör en Brunsvigerkaka av vetedegen. Brunsviger är en traditionell dansk vetedegskaka med farinfyllning. Tag en tredjedel av degen och kavla ut till en fyrkantig platta som passar i en långpanna 20 x 30 cm. Smörj formen och lägg i degplattan. Gör små fördjupningar i degen med några centimeters mellanrum. Fyll hålen med en fyllning gjord på 125 g smör, 1 1/4 dl Dansukker Farinsocker och 1 msk Dansukker Ljus Sirap. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Serveras med fördel ljummen. Fyllningen kan även smaksättas med rivet skal från en apelsin eller 5 g kanel.

Receptet är framtaget av

Dansukker