Vårfika i solen

Duka upp för en vårfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på söta småkakor för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården. Servera tillsammans med kaffe, saft eller mjölk efter tycke och smak!

Här nedan hittar du recept på Spritsade syltkakor, En- två- tre kakor, Vridna studenter, Toscagrottor och Russinplättar.


Spritsade syltkakor

Spritsade syltkakor

cirka 35 stycken
Ingredienser

Deg
200 g smör eller margarin
2 msk Dansukker Strösocker
1 msk Dansukker Vaniljsocker
4 1/4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning
200 g hallon
1/2 dl vatten
1 1/2 dl Dansukker Syltsocker

Garnering
1/2 dl Dansukker Florsocker
Ett par droppar vatten 


Börja med att blanda hallon och vatten i en kastrull och koka i 2 minuter. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Låt svalna. Arbeta samman ingredienserna till degen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i 1 timme. Rulla 35 kulor av en tredjedel av degen som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Platta till degkulorna och lägg en klick av sylten i mitten. Resten av degen spritsas runt kanten på kakorna. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 °C i cirka 7 minuter. Rör ut florsockret med lite vatten och bre glasyren på kakorna. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

En- två- tre kakor

En- två- tre kakor

cirka 45 stycken
Ingredienser

3 ägg
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
6 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk Dansukker Vaniljsocker
3 tsk bakpulver

Pensling
äggvita

Garnering
Dansukker Strösocker eller
Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker eller
Dansukker Pärlsocker 


En liten, torr kaka som smakar utmärkt till t ex kräm eller fruktsoppa. Välj själv vilket utseende du vill ha genom valet av garneringssocker.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda samman de båda mjölsorterna samt vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smeten. Arbeta degen smidig på bakbord och rulla ut fingertjocka längder på plåt med bakplåtspapper. Strö på strösocker eller muscovadorörsocker eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 12 minuter, kakorna skall vara torra och spröda. Skär i bitar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vridna studenter

Vridna studenter

cirka 20 stycken
Ingredienser

Deg
225 g osaltat smör
3 3/4 dl vetemjöl
4 tsk Dansukker Vaniljsocker
3/4 dl grädde

Fyllning
200 g hasselnötter
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 äggvita
2 tsk vatten
1 msk rumstempererat osaltat smör 


En gammal klassiker, alltid lika god.

Arbeta samman smör, mjöl och vaniljsocker till en grynig massa. Tillsätt grädden och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg den lösa degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 2 timmar, gärna över natten. Mal nötterna och blanda dem med sockret, äggvitan och vattnet och rör tills det är en slät smet. Tillsätt smöret. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en längd som är cirka 20 x 20 cm. Bre på fyllningen. Vik plattan dubbel med hjälp av papperet. Skär ut centimeter breda remsor som vrids ett par gånger innan de läggs på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 225 °C i cirka 7 minuter. Låt svalna på plåten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Toscagrottor

Toscagrottor

30 stycken
Ingredienser

200 g smör eller margarin
3/4 dl Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl

Toscasmet
30 g mandel eller sesamfrön
50 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Strösocker
5 tsk vetemjöl
2 msk vispgrädde 


Arbeta samman ingredienserna till degen. Rulla 30 lika stora kulor som läggs i småkaksformar. Gör en fördjupning i varje kaka. Skålla, skala och hacka mandeln. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull och koka upp. Fördela fyllningen i fördjupningarna på kakorna. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 12 minuter. Låt svalna på galler. 

Receptet är framtaget av

Dansukker

Russinplättar

Russinplättar

cirka 45 stycken
Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 dl russin
150 g smör eller margarin
1/2 dl grädde

Till utbakning
1 1/2-2 dl Dansukker Strösocker 


Blanda samman de torra ingredienserna samt russinen. Dela matfettet i mindre bitar och finfördela dem i mjölblandningen. Tillsätt grädden och arbeta samman till en deg som får vila minst 1 timme i kylskåp. Dela degen i två delar som formas till rullar cirka 3 cm i diameter. Skär rullarna i halvcentimeter tjocka skivor. Häll sockret på ett bakplåtspapper och lägg skivorna på sockret och kavla lätt på dem tills de är cirka 6 cm i diameter. Vänd på kakorna så att det kommer socker på båda sidorna. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler. 

Receptet är framtaget av

Dansukker