Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Här nedan hittar du recept på Gräddbullar, Kokos och karamellpopcorn, Chokladmilkshake med kanel, Choklad- och hallonbollar, Marshmallows, Cake pops, Sura hallonremmar, Muscovadotryffel, Bars med chokladöverdrag, Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma, Mugcake och Söta kokosbites.

Se hur du gör Gräddbullar


Gräddbullar

Gräddbullar

cirka 20-25 stycken
Ingredienser

10-15 Smörgåsrån till botten

Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk Dansukker Strösocker
2 gelatinblad

Sockerlag
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap

Garnering
200 g mörk choklad
1/2 msk matolja
T ex strössel, kokos eller torkade hallon


Lägg gelatinbladen i blöt.

Vispa äggvitorna med 2 msk strösocker till ett vitt skum.

Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en liten kastrull. Låt blandningen koka till 116 °C (använd termometer).

Krama ur gelatinbladen och lös upp i sockerlagen.

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat.

Tillsätt valfri smak
-4 tsk lakritspulver
-1 tsk Dansukker Vaniljsocker
-4 msk krossade, frystorkade hallon och ev lite röd karamellfärg.

Spritsa fyllningen på de utstansade rånbottnarna, (du kan få ut 2 bottnar per smörgåsrån). Sätt dem i frysen.

Smält chokladen, tillsätt 1/2 msk matolja och doppa gräddbullarna i chokladen.

Strö på valfri garnering, t ex strössel eller kokos.

Se film: Gräddbullar

Receptet är framtaget av

Dansukker

Kokos och karamellpopcorn

Kokos och karamellpopcorn

20 minuter
Ingredienser

2 msk kokosolja
1–2 dl popcorn (ska täcka grytans botten)
1 dl Dansukker Ljus Sirap
1 1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1/2 tsk bikarbonat


Värm upp 1 msk kokosolja i en medium stor kastrull.
Häll i popcorn så det täcker botten.
Täck med lock och skaka lite då och då. Poppa tills de är färdigpoppade. Ställ åt sidan.
Häll sirap, socker och 1 msk kokosolja i en liten kastrull. Låt det koka upp och koka i 3–4 minuter eller tills det har börjat tjockna.
Ta av från värmen och blanda ner bikarbonaten och häll snabbt över popcornen och blanda.
Häll ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Tips
Popcornen håller upp till 3 dagar i en lufttät behållare.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Chokladmilkshake med kanel

Chokladmilkshake med kanel

4-5 portioner
Ingredienser

Milkshake
8 dl chokladglass, färdigköpt eller hemmagjord enligt recept
2 dl mjölk
2 dl isbitar

Topping
Chokladsås enligt recept
Vispad grädde

Chokladsås
3 msk Dansukker Muscovadosirap
1 1/2 dl kakao
2 dl vatten
2 dl Dansukker Rörsocker
En nypa salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma

Chokladglass med kanel
8 stora äggulor
3 1/2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 1/2 dl mjölk
1 dl kakao
7 dl vispgrädde 40 %
En nypa salt
2 tsk malen kanel


Milkshake
Blanda glass och mjölk i en mixer och kör tills det är blandat, tillsätt isbitarna i slutet.
Varva milkshake, grädde och chokladsås i ett glas.
Toppa med chokladsås och vispgrädde.

Chokladsås
Blanda alla ingredienser och låt koka upp tills sockerkristallerna löst sig. Låt koka 3 – 4 minuter tills såsen börjar tjockna. Ta av värmen.

Chokladglass
Vispa äggulor och socker i en skål.
Värm mjölk och kakao tills det nästan börjar koka. Ta av från värmen och häll sakta i hälften av den varma mjölken i äggblandningen under konstant omrörning.
Häll den tempererade äggsmeten i den resterande mjölken och tillsätt grädde, kanel och salt. Sjud smeten under konstant omrörning tills den har tjocknat. (5 – 10 minuter).
Låt smeten svalna i kylskåp minst 6 timmar eller helst över natten.
Använd en glassmaskin eller ställ i frysen minst 6 timmar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Choklad- och hallonbollar

Choklad- och hallonbollar

Ingredienser

180 g rumstempererat smör
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 msk kakao
50 g finhackad mörk choklad
7 dl havregryn
1 msk konjak eller äppeljuice
2 msk frystorkade hallon, krossade

Garnering
100 g smält mörk choklad


Rör smör och socker smidigt.
Blanda ner kakao, choklad, havregryn och konjak. Vänd sist ner de frystorkade hallonen.
Forma bollar. Doppa dem i smält choklad, garnera gärna med några krossade frystorkade hallon.

Se film: Choklad- och hallonbollar

Receptet är framtaget av

Dansukker

Marshmallows

Marshmallows

cirka 100 stycken
Ingredienser

2 1/4 dl Dansukker Strösocker

2 msk (40 g) Dansukker Glykossirap
1/2 dl vatten
7 gelatinblad
3 (100 g) äggvitor
2 msk Dansukker Florsocker
event. hushållsfärg
2 dl Dansukker Florsocker
2 dl potatismjöl 


Lägg socker, glykossirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka tills massan håller 100°. Då läggs gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten i 5 minuter. Häll av vattnet och smält gelatinbladen. Börja även vispa äggvitor och florsocker och eventuell färg i en skål med elvisp tills det är ett fast skum. När massan i kastrullen är 127° hälls den under fortsatt vispning ner i äggvitesmeten. Tillsätt det smälta gelatinet och fortsätt vispa tills smeten är fast och glansig och har börjat svalna av. Blanda florsocker och potatismjöl och lägg i en långpanna. Fyll smeten i en spritspåse och spritsa ut stänger i långpannan. Låt stelna i rumstemperatur. Klipp strängarna i bitar i önskad storlek. Rulla bitarna i florsockerblandningen. Förvara i en burk i rumstemperatur.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cake pops

Cake pops

cirka 25 stycken
Ingredienser

1/4 av kladdkakan
10 digestivekex
75 g Philadelphia cheese naturell
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
200 g choklad, valfri sort
kakdekor
grillpinnar i trä


Halvera grillpinnarna och lägg dem i vatten. Mosa eller mixa kakan tills den är i små, små smulor. Krossa kexen och blanda med kladdkakesmulorna. Arbeta in osten och muscovadorörsockret. Forma bollar i önskad storlek som läggs på ett fat och ställs i kylen. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikro. Doppa ena änden av pinnarna i chokladen och ställ dem för att torka (fyll en skål med risgryn och tryck ner pinnarna i detta). Sätt en grillpinne, när de torkat, i varje kakboll och doppa denna i den smälta chokladen. Doppa bollarna i kakpynt eller strö kakpynt på dem och ställ dem för att stelna. Förvaras svalt.

Se film: Cake pops!

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sura hallonremmar

Sura hallonremmar

cirka 15 stycken
Ingredienser

200 g hallon, frysta
10 gelatinblad
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
1/2 tsk citronsyra

Garnering
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 krm citronsyra
Skal från 1 lime, gärna obesprutad


Klä en plåt med ett inoljat bakplåtspapper.

Tina hallonen och passera dem genom en finmaskig sil så att du endast har 1 dl saft kvar.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ställ åt sidan.

Koka upp hallonsaften, strösocker och glykossirap i en kastrull på hög värme. Låt koka ca 6 minuter, mät temperaturen till 107 grader och ta av kastrullen från värmen.

Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma hallonblandningen. Tillsätt citronsyra och rör om.

Bred ut smeten tunt på plåten med hjälp av en palett. Låt stelna i rumstemperatur några timmar, gärna ett dygn.

Blanda strösocker, citronsyra och limeskal.
Skär massan i cirka 2 cm breda remmar med en vass kniv och vänd i sockerblandningen.

Förvara remmarna i en stor burk utan lock i rumstemperatur.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Muscovadotryffel

Muscovadotryffel

cirka 25 stycken
Ingredienser

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
25 g smör

Garnering
75 g smält mörk choklad
Dansukker Rörsocker Strö


Hacka chokladen.
Koka upp grädde och muscovadorörsocker, ta av från plattan.
Lägg den hackade chokladen i grädd- och sockerblandningen och rör till en slät massa. Blanda i smöret och rör smeten slät igen.
Ställ tryffeln i kylskåp för att stelna i minst 3 timmar.
Rulla kulor av den stelnade tryffeln. Doppa dem först i smält choklad och därefter i rörsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Bars med chokladöverdrag

Bars med chokladöverdrag

cirka 20-25 bitar 50 minuter
Ingredienser

Bars
1 dl mandel
1 dl hasselnötter
3 dl jordnötter
25 g smör
1 1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 dl sesamfrön
1 dl riven kokos

Chokladöverdrag
200 g choklad
50 g smör

Garnering
hackade nötter


Sätt ugnen på 150 °C.

Mixa nötterna i en matberedare. Smält smöret och rör ner i nötblandningen.

Blanda i resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.

Bred ut smeten tunt i en form cirka 24x30 cm med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna.

Smält under tiden choklad och smör över ett vattenbad.

Bred på chokladblandningen på nötbotten och strö över hackade nötter. Ställ i kylen.

Skär upp små bars.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

Vit chokladtryffel med jordgubbe och kardemumma

cirka 25 stycken
Ingredienser

200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1/2 dl jordgubbspuré
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk Dansukker Ljus Ekologisk Sirap

Garnering
100 g smält vit choklad
frystorkade jordgubbar
krossad kardemumma


Hacka chokladen och ställ åt sidan.
Koka upp grädde, jordgubbspuré, kardemumma och sirap.
Häll den varma grädden över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Låt stå svalt minst 4 timmar.
Forma till runda bollar och doppa i vit choklad. Garnera med lite frystorkade jordgubbar eller krossad kardemumma.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Mugcake

Mugcake

2 stycken 5 minuter
Ingredienser

1 tsk Dansukker Vaniljsocker
6 msk vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
4 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk kakao
30 g smält smör
4 msk mjölk
2 msk mörka chokladknappar


Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält smöret, tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
Vänd ner chokladknapparna och fördela sedan smeten två små smorda koppar.
Mikra på hög effekt i cirka 60 sekunder.
Servera med vispad grädde och bär.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Söta kokosbites

Söta kokosbites

cirka 30 stycken
Ingredienser

1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dansukker Muscovadosirap
1 dl riven kokos
2 dl hackad mandel
1 dl sötad kondenserad mjölk
200 g mörka chokladknappar eller hackad mörk choklad

Topping
riven kokos
hackad mandel
strössel


Blanda socker, sirap, kokos, mandel och kondenserad mjölk i en skål.
Rulla till små bollar. Ställ i kylen i 30 minuter.
Smält chokladen och doppa bollarna så de täcks. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Garnera med valfri topping.

Receptet är framtaget av

Dansukker