Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite Muscovadosirap.

Tips

Nästa gång du ska grädda pannkakor så lägg lite socker i det smälta smöret i pannan. Det gör pannkakan lyxigare och ger en lätt karamellsmak.

Här nedan hittar du recept på Pannkakstårta, Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär, Pannkakor med äpplekompott och citrongrädde, Jordgubbssylt med frysta bär, Lyxig pannkakstårta med bananfyllning, Hallonsylt-kokossylt med frysta bär, Pannkakor med fruktsallad, Glutenfria pannkakor och Hotteok, söta koreanska pannkakor.

Så här gör du pannkakstårta!

 


Pannkakstårta

Pannkakstårta

4-6 portioner
Ingredienser

Smet
3 dl vetemjöl
1 msk Dansukker Farinsocker
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör eller margarin till gräddningen

Fyllning och garnering
ca 500 g bär, valfri sort
sylt
ca 3 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och rör tills det är en slät smet. Tillsätt äggen och resten av mjölken och vispa tills det är blandat.

Hetta upp en pannkakaslagg eller en stekpanna. Lägg i en liten klick smör eller margarin. Häll på smet och grädda.

Tag undan fina bär till garnering. Lägg samman pannkakorna med sylt, bär och vispad grädde emellan. Garnera med bär och dofta över florsocker.

Se film: Pannkakstårta

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär

Jordgubbs-hallonsylt med frysta bär

Ingredienser

300 g djupfrysta jordgubbar
200 g djupfrysta hallon
1 msk Dansukker Vaniljsocker
3 dl Dansukker Syltsocker


Tina bären. Blanda samman bären med de båda sockersorterna i en kastrull och koka i cirka 5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pannkakor med äpplekompott och citrongrädde

Pannkakor med äpplekompott och citrongrädde

4 portioner 45 minuter
Ingredienser

3 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl grädde, valfri fetthalt

Kompott
4 äpplen
1 dl vatten
1/2 dl färskpressad citronsaft
2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 krm mald kardemumma

Garnering
1 dl hackade valnötter
1 msk Dansukker Pärlsocker

Citrongrädde
1 1/2 dl vispgrädde
Saft och skal från 1/4 citron, gärna obesprutad
2 tsk Dansukker Florsocker

Smör eller margarin till gräddning 


Börja med att vispa grädden till fast skum. Tillsätt citronsaft och –skal samt florsocker. Ställ i kylskåp till serveringen. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda äpplebitar, vatten, citronsaft och socker i en kastrull och sjud tills äpplebitarna är mjuka. Tillsätt vaniljsocker och kardemumma. Vispa samman ägg och mjölk lätt. Tillsätt vetemjöl, salt och vaniljsocker och blanda väl. Tillsätt grädden och låt stå i 10 minuter. Blanda samman hackade valnötter och pärlsocker. Grädda tunna pannkakor som läggs upp på assietter. Strö över lite av valnötsblandningen på pannkakorna. Lägg en klick av kompotten och citrongrädden vid sidan om pannkakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Jordgubbssylt med frysta bär

Jordgubbssylt med frysta bär

Ingredienser

500 g djupfrysta jordgubbar
1 apelsin, saften
5 dl Dansukker Syltsocker


Tina bären. Mosa eller skär dem i bitar. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 3-5 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lyxig pannkakstårta med bananfyllning

Lyxig pannkakstårta med bananfyllning

4 personer
Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 ägg, delade i gulor och vitor
3 msk vetemjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/4 krm salt

Fyllning 1
200 g hasselnötter
2 dl Dansukker Florsocker
1 dl grädde

Fyllning 2
3 dl vispgrädde
2 dl kesella
1 dl Dansukker Florsocker
2-3 bananer

Garnering
Dansukker Florsocker
jordgubbar

smör eller margarin till gräddningen


Vispa grädden och äggvitan fast var för sig. Blanda ner äggulorna i grädden. Blanda samman mjöl, salt och vaniljsocker och sikta ner i gräddsmeten. Till sist vänds äggvitorna ner i smeten.

Mal eller hacka hasselnötterna fint. Blanda samman nötterna, florsockret och grädden till en smet.

Vispa grädden till fyllningen fast tillsammans med florsockret. Vänd i kesellan.

Grädda pannkakor i smord stekpanna. Låt svalna något. Skiva bananerna. Bred först nötfyllning på pannkakorna, därefter läggs skivad banan och sist breds gräddblandningen på. Lägg pannkakorna ovanpå varandra. Den översta utan fyllning. Pudra florsocker över tårtan och garnera med jordgubbar.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hallonsylt-kokossylt med frysta bär

Hallonsylt-kokossylt med frysta bär

Ingredienser

300 g djupfrysta hallon
2 dl Dansukker Syltsocker
1 msk kokosflagor (hälsokosthyllan)
1 msk kokoslikör, kan uteslutas


Tina bären. Blanda samman bär och syltsocker i en kastrull och koka i 2-3 minuter. Tillsätt kokosflagor och eventuellt likör. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Pannkakor med fruktsallad

Pannkakor med fruktsallad

4 port
Ingredienser

3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl kokt ris eller risoni
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt
4 dl mjölk
smör eller margarin till stekning

Fyllning
2 kiwi
1 banan
1 burk mandarinklyftor
2-3 msk Dansukker Muscovadosirap
2 msk flytande margarin

Garnering
Dansukker Florsocker


Blanda samman ingredienserna till pannkakorna. Grädda pannkakor i smörad stekpanna eller pannkakslagg. Håll varma.

Skala kiwin och bananen och skär i bitar. Häll spadet av mandarinerna. Blanda frukterna och värm dem med sirap och margarin. Lägg pannkakorna på tallrikar och fördela fyllningen på dem. Vik samman. Pudra över florsocker. Servera genast. Om så önskas kan man servera en klick glass eller grädde till pannkakorna.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Glutenfria pannkakor

Glutenfria pannkakor

4 portioner
Ingredienser

4 dl fin glutenfri mjölmix
2 dl majsmjöl
1/4 dl Dansukker Fibrex
1 tsk salt
2 tsk Dansukker Farinsocker
1 l mjölk
5 ägg
3/4 dl flytande margarin


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt mjölken och äggen och vispa smeten slät. Låt stå i 10 minuter. Stek pannkakor i pannkaksjärn eller stekpanna med matfett. Servera med t ex lättkokta äppleklyftor, favoritsylt och/eller glass eller grädde.

Du kan även göra crepes av pannkakorna men uteslut då farinsockret i smeten.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Hotteok, söta koreanska pannkakor

Hotteok, söta koreanska pannkakor

10-12 stycken
Ingredienser

Pannkakor
4 1/2 dl mjöl
2,25 dl rismjöl
1 msk svarta sesamfrön (valfritt)
1 pkt (11g) torrjäst
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
1 tsk salt
3 1/2 dl mjölk, fingervarm
1 msk rapsolja
+ mer olja till stekningen

Fyllning
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
2 msk finhackade nötter av valfri sort
1 msk kanel, eller annan valfri krydda


Blanda mjöl, torrjäst, sesamfrön, socker och salt i en stor skål.

Häll i mjölken och 1 msk olja i mjölet och blanda med en träsked. Smeten kommer bli väldigt kletig.

Täck skålen med plast och låt blandningen jäsa till dubbel storlek, 30-45 minuter.

Stick ett hål i mitten av degen så att den sjunker ihop lite. Låt vila ytterligare 10 minuter.

Gör fyllningen under tiden: Blanda farinsocker, nötter och kanel i en liten skål.

Ta en liten bit deg och platta ut med din hand. Lägg i 1 msk av fyllningen i mitten och knip ihop kanterna mot mitten så det blir som en liten boll.

Hetta upp stekpannan till medelvärme. Tillsätt rikligt med olja.
Lägg ner bollen i stekpannan och platta försiktigt ut den, t ex med en skål med platt inoljad botten.

När du ser att ytan puffar upp lite är det dags att vända. Tillsätt mer olja om så behövs. Ytan ska bli gyllene.

Pannkakorna smakar godast nygjorda, men akta den varma fyllningen!

Receptet är framtaget av

Dansukker