Anne au Chocolat

Anne Au Chocolat är en dansk bloggare och kokboksförfattare. Hon har utvecklat 8 helt nya recept för Dansukker på temat Afternoon Tea, där hon använder några av Dansukkers många specialprodukter.

Daniel Roos

Det gäller tex Ljus Sirap och Ljust Muscovadorörsocker, som tillför en karamelliserad smak och passar riktigt bra ihop med bland annat citron och plommon - eller det Mörka Muscovadorörsockret, som ger brownies en extra intensiv smak och en touch av lakrits. Glykossirap är en produkt, som Anne Au Chocolat lyfter fram som utmärkt för att ge tex chokladtryfflar känslan av att smälta på tungan. Glykossirap fungerar också riktigt bra i glass, då det hämmar kristallisering. Pärlsocker knastrar härligt på tex kringlor och finska pinnar.


Morotskaka med färskostglasyr

Morotskaka med färskostglasyr

8–10 personer
Den här morotskakan är otroligt saftig och bjuder på en kryddig smak och sammetslen färskostcreme med friska stänk av lime.
Ingredienser

Morotskaka
200 g morötter, grovrivna
1 dl smakneutral olja, t.ex. solrosolja
2 ägg
150 g Dansukker Strösocker
150 g Dansukker Mörk Sirap
140 g mjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kanel
1,5 tsk malen ingefära
1/3 tsk salt

Färskostcreme
200 g färskost, t.ex. Philadelphia
75 g smör, mjukt
75 g Dansukker Florsocker
Finrivet skal av 1 ekologisk lime
Saft av ½ lime


Morotskaka
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Häll smeten i en rund kakform (22 cm) klädd med bakplåtspapper. Sätt in kakan i kall ugn, sätt på ugnen och grädda den i ca 45 minuter i 180 grader varmluft. Kontrollera om kakan är färdiggräddad med en brödsticka. Låt morotskakan svalna helt i formen.

Färskostcreme
Vispa alla ingredienser till en slät kräm och bred ut glasyren över morotskakan.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Chokladtryfflar med hallon och kokos

Chokladtryfflar med hallon och kokos

15 st.
Aromatiska chokladtryfflar med syrlig hallonsmak och kokos.
Ingredienser

120 g färska hallon
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
30 g Dansukker Glykossirap

Överdrag
200 g mörk choklad
40 g kokosmjöl
2 tsk hallonpulver


Häll hallonen i en gryta och värm till kokpunkten innan du silar bort kärnorna. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikrovågsugn på medelhög effekt. Värm vispgrädde, glykossirap och 25 g hallonpuré till kokpunkten och häll genast det över chokladen. Rör om från mitten och utåt med cirkelrörelser tills ganachen har blivit en slät smet. Använd gärna stavmixer på slutet. Låt ganachen stelna i kylskåp i 4–5 timmar och forma sedan till 15 lika stora tryfflar. Sätt in i frysen och smält under tiden chokladen till doppning. Blanda kokosmjöl och hallonpulver i en skål. Doppa tryfflarna i chokladen en i taget och vänd dem sedan i det ljusröda kokosmjölet.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Marsipankaka med citron och knaprigt täcke

Marsipankaka med citron och knaprigt täcke

8–10 personer
Saftig marsipankaka med syrlig citronsmak och knaprigt täcke. Håller sig färsk och god i flera dagar.
Ingredienser

Kaksmet
150 g Dansukker Strösocker
150 g marsipan, riven
150 g smör, mjukt
3 ägg
75 g vetemjöl
Finrivet skal av 1 ekologisk citron

Knaprigt täcke
30 g mandel
30 g Dansukker Farinsocker
40 g smör, kallt
50 g vetemjöl
1 nypa salt

1 msk Dansukker Pärlsocker

Dekoration
Citronskal
Mynta
Dansukker Florsocker


Kaksmet
Förvärm ugnen till 180 grader varmluft. Vispa marsipan och socker väl i en skål. Tillsätt smör under ständig omrörning. Vispa ner äggen ett i taget. Vänd till sist ner vetemjöl och citronskal i smeten. Häll smeten i en smord springform (20 cm) med bottnen klädd i bakplåtspapper.

Knaprigt täcke
Lägg mandeln i en minihackare och finfördela. Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt samman. Fördela i små klumpar över kaksmeten. Strö pärlsocker över och grädda kakan i 45–50 minuter. Kontrollera om kakan är färdiggräddad med en brödsticka. Låt kakan svalna i formen.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Scones med hallonsylt och vispgrädde

Scones med hallonsylt och vispgrädde

10 st.
Avnjut de nybakade sconesen med hemgjord hallonsylt, vispgrädde och en god kopp te.
Ingredienser

Scones
170 g vetemjöl
15 g Dansukker Florsocker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g kallt smör
1 dl lättfil

Hallonsylt
250 g färska hallon
175 g Dansukker Syltsocker

Till servering
2 dl vispgrädde


Scones
Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Blanda mjöl, florsocker, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt skivat smör och finfördela det mellan fingrarna tills det påminner om brödsmulor. Arbeta samman degen med filmjölken. Vänd ut degen på mjölat bakbord och kavla till ca 2 cm tjocklek. Ta ut scones med en rund form (5,5 cm). Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda i 8–10 minuter.

Hallonsylt
Lägg hallon och syltsocker i en gryta och koka upp. Låt småputtra i 3–5 minuter och häll sedan i en steril syltglasburk.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Maräng med saltkola

Maräng med saltkola

10 st.
Spröd och segsmarrig maräng med saltkola som är garanterat beroendeframkallande!
Ingredienser

Saltkola
75 g Dansukker Strösocker
1 dl vispgrädde
Salt

Maräng
3 äggvitor
150 g Dansukker Strösocker
1 tsk citronsaft


Saltkola
Smält sockret till en ljusbrun lag på medelhög värme, använd en stor gryta med tjock botten, så att karamellen inte bildar ett för tjockt lager. Värm under tiden upp grädden i en annan kastrull. Ta av det karamelliserade sockret från värmen, tillsätt den varma grädden och vispa noga med ballongvisp till en slät kolacreme. Häll kolacremen i en skål och smaksätt med salt. Låt svalna.

Maräng
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt socker lite i taget under ständig vispning. Tillsätt till sist citron. Fördela marängen på en plåt täckt med bakplåtspapper i 10 lika stora rundlar.
Klicka en dryg sked saltkola på varje maräng och använd en brödsticka för att skapa ett virvelmönster.
Grädda marängerna i 100 graders ugn i 90 minuter.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Victoria sponge cake med vit chokladcreme och ugnsbakta plommon

Victoria sponge cake med vit chokladcreme och ugnsbakta plommon

10 personer
Den klassiska engelska tårtan Victoria sponge cake har här hottats upp med vit chokladcreme och ugnsbakta plommon. Bör avnjutas samma dag.
Ingredienser

Kakbotten
250 g mjukt smör
250 g Dansukker Strösocker
4 ägg
250 g mjöl
1 tsk bakpulver

Vit chokladcreme
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde

Ugnsbakta plommon
4 stora plommon
20 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker

Dansukker Florsocker


Kakbotten
Förvärm ugnen till 175 grader varmluft. Rör samman smör och socker väl och tillsätt sedan äggen ett i taget. Vänd ner mjöl och bakpulver och häll smeten i 2 smorda kakformar (22 cm) med bottnen klädd i bakplåtspapper. Grädda i 25 minuter. Kontrollera om bottnarna är färdiga med en brödsticka.

Vit chokladcreme
Finhacka den vita chokladen och lägg den i en skål. Värm grädden till kokpunkten och häll den över chokladen, låt stå i 1 minut. Använd sedan en ballongvisp för att vispa tills chokladen har smält. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 4 timmar.

Ugnsbakta plommon
Förvärm ugnen till 200 grader varmluft. Dela plommonen på mitten och ta ur stenen. Skär plommonen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Strö muscovadorörsocker över och baka i 15 minuter. Låt svalna.

Lägga ihop tårtan
Lägg den första kakbottnen på ett kakfat. Vispa den vita chokladcremen med elvisp, så att den blir luftigare. Bred cremen över kakbottnen och lägg sedan på de ugnsbakta plommonen. Lägg på den andra kakbottnen och pudra florsocker över.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Finska pinnar med apelsinskal och mandel

Finska pinnar med apelsinskal och mandel

80–90 st.
Klassiska finska pinnar med smak av apelsin och både danskt och svenskt pärlsocker.
Ingredienser

375 g vetemjöl
250 g kallt smör i tärningar
¼ tsk salt
Finrivet skal av 1 ekologisk apelsin
1 äggula
100 g Dansukker Strösocker

Äggvita till pensling
40 g mandel
Dansukker Pärlsocker


Förvärm ugnen till 200 grader varmluft. Lägg mjöl, smör, salt och apelsinskal i en matberedare och kör till en slät smet. Vispa ihop äggula och socker i en skål och tillsätt sedan till övriga ingredienser. Rör snabbt samman degen och rulla sedan ut den till fingertjocka stänger. Platta till dem lätt (till 4–5 mm tjocklek). Pensla med äggvita och strö över pärlsocker och hackad mandel. Skär finska pinnarna till 2–3 cm längd och lägg dem på en plåt med lite avstånd emellan. Grädda gyllenbruna i 8–10 minuter. Låt svalna.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker


Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

10–12 personer
Chokladrik brownie med silkeslen ganache och pekankross.
Ingredienser

Brownie
200 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
250 g Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
125 g vetemjöl
½ tsk salt

Mjölkchokladganache
100 g mjölkchoklad
20 g Dansukker Ljus Sirap
0,5 dl vispgrädde

Pekannötter


Brownie
Förvärm ugnen till 180 grader varmluft. Smält smöret i en gryta och ta av den från värmen. Tillsätt den hackade, mörka chokladen och låt den smälta i smöret. Kyl lätt. Vispa ägg, muscovadorörsocker, mjöl och salt till luftig konsistens. Häll långsamt i smör- och chokladblandningen under omrörning. Häll browniesmeten i en kvadratisk form (22 x 22 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i ca 22 minuter. Låt svalna helt och förvara sedan svalt.

Mjölkchokladganache
Finhacka chokladen och lägg den i en skål. Värm sirap och grädde till kokpunkten och häll genast blandningen över chokladen. Låt vila i 2 minuter och rör sedan väl med cirkelrörelser från mitten och utåt, tills chokladen har smält samman med grädden. Låt ganachen stå i en kvart och bred sedan ut den över brownien.
Strö pekannötter över.

Recept Anne au Chocolat för Dansukker