Birgit Nilsson Bergström

Birgit Nilsson Bergström, projektledare på Hembakningsrådet, delar med sig av sina bästa recept och tipsar om hur du lyckas bäst med dina kanelbullar. Hembakningsrådet arbetar för att sprida kunskap och inspiration kring bakning och var de som instiftade Kanelbullens dag.

Birgit Nilsson Bergström

Hur du lyckas med kanelbullarna

• Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
• Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
• Jäs degen under plastfolie på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
• Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
• Variera gärna smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösockret mot farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner, eller ta en tredjedel ljust muscovadorörsocker och resten vanligt strösocker för att få fram en läcker kolaton.

Foto av Birgit: Stefan Edetoft

Läckra Kanelbullar

Läckra Kanelbullar

Äpple- och kanelbullar

Äpple- och kanelbullar

Saftiga kanelbullar, glutenfria

Saftiga kanelbullar, glutenfria