Baka små dekorativa detaljer som får gästerna att känna sig extra välkomna. Vackert dekorerade pepparkakor i julgranen ger en trevlig juldoft i hemmet. Låt kreativiteten flöda både när du tar ut kakor i olika former och garnerar.
Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Garnera pepparkakorna.
3 1/2 dl vatten • 3 dl Dansukker Ljus Sirap • 5 dl Dansukker Finkornigt Strösocker • 75 g margarin • 1 msk hjorthornssalt • 1 1/2 kg vetemjöl
Glasyr
2 dl Dansukker Florsocker • 1-2 tsk kokande vatten
Blanda vatten, sirap, socker och margarin i en stor kastrull och koka upp. Kyl ned blandningen. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ned detta i degen. Rör ned resten av mjölet i degen. Låt degen stå i kylskåpet i ett dygn. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek. Tryck ut figurer med kakformar eller skär ut dem efter schabloner. Baka figurerna mitt i ugnen på 175 °C i 6-10 minuter.
Garnera med glasyr i olika färger. Ät eller häng upp.
ca 35 st.
Ingredienser
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 dl vispgrädde
40 g smör
1/2 dl hackade valnötter
1/2 dl hackade mandlar
1 dl torkade finhackade aprikoser
Små pappersformar
Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt grädde och smör och Koka tills smeten tjocknat.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt valnötter, mandlar och aprikoser. Häll upp smeten i små pappersformar. Förvara florentinerna i kylskåpet.
100 g (1 dl) flytande margarin
3 ägg
2½ dl Dansukker Strösocker
1½ dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk malen kanel
Klä en långpanan med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 °.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt margarin och filmjölk. Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor och blanda ner i smeten. Häll upp smeten i långpannan och grädda i ca 15 minuter.
Använd formar för att trycka ut stjärnor i olika storlekar.
Stapla stjärnorna på varandra. Strö över florsocker – och du har en snötäckt julgranskaka till kaffebordet eller som bordsdekoration.
Du kan också ladda ned våra mallar. Gör då en dubbel sats av kakan och baka två långpannor, för att få tillräckligt många nivåer på ditt julträd.
Dansukker Bitsocker och Rörsocker Bit
Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut.
"Limma" ihop sockerbitarna med kristyr och bygg hus, slott, kyrkor, borgar osv.
Ta ut stjärnor i olika storlek av vanlig pepparkaksdeg. Grädda som vanligt. Fäst samman kakorna till en gran med hjälp av en bit rörsocker och kristyr mellan varje kaka. Garnera med silverkulor. Dofta över florsocker.
1 äggvita
4 dl Dansukker Florsocker
2 krm ättiksprit
Tillbehör
Band
Bokmärken
Rör ihop ingredienserna till kristyren i en skål. Vispa glasyren slät och fast med elvisp. Forma hjärtan, rundlar osv. på ett bakplåtspapper. Tryck fast ett dubbelvikt band och lägg därefter på ett bokmärke. Låt torka.
Trevlig julklapp eller gåbortspresent, gärna tillsammans med någon god ost eller ett trevligt bröd, gärna hembakat.
500 g röda paprikor, rensad vikt
350 g jordgubbar
2 dl äpplejuicekoncentrat
2 msk citronsaft
750 g Dansukker Syltsocker
1 röd chilipeppar
Skålla, skala och kärna ur paprikorna. Mixa eller passera dem. Mixa eller finhacka jordgubbarna. Skölj, kärna ur och skär chilin i mycket små bitar. Blanda samman samtliga ingredienser i en gryta och koka i 3-4 minuter. Skumma noga. Häll upp på varm, väl rengjord burk.
Julstjärnor och snöflingor i kristyr till att hänga i fönster eller i julgran.
Kristyr
1 äggvita
3-4 dl Dansukker Florsocker
1 krm ättiksprit
spritspåsar, engångs i plast
bakplåtspapper
Vispa samman ingredienserna med elvisp till en fast smet. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut stjärnor och snöflingor på ett bakplåtspapper.
Forma små lyktor av färdiggräddade pepparkakor. Sätt samman med kristyr.
Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Limma ihop pepparkakslyktorna med kristyren.
Ingredienser
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 dl balsam-vinäger
10 torkade fikon
Koka upp vinäger och socker. Lägg i fikonen och låt dem koka upp. Låt fikonen svalna i lagen innan de läggs i en burk. Fikonen passar bra tillsammans med en stark ost.
Slå ett vackert band om en stapel hembakade julkakor och slå in i cellofan och du har en vacker, god och uppskattad present.
Pepparkakor
2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget. Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten. Kavla ut degen tunt och tag ut figurer. Grädda i 200 °C i cirka 8 minuter.
Baka eller köp pepparkaksfigurer. Garnera dem med glasyr eller kristyr. Fäst kakorna på band med lim eller kristyr.
Ingredienser
2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
200 g smör eller margarin
1 stort ägg
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
cirka 8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Smält smör, socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägget. Lös bikarbonaten i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna. Tillsätt mjölet. Arbeta samman degen och låt vila över natten.
Ladda ned mall till pepparkakshuset här. För över husmallarna på tjock kartong eller kraftig plast. Sätt ugnen på 175 °C.
Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Lägg mallarna på degen och skär ut de olika delarna. Tag bort överflödig deg. Tag eventuellt ut fönster, men det är enklare att spritsa kristyr för att markera fönster.
Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter för större delar, 5-7 minuter för mindre delar. Lägg mallarna ovanpå de bakade delarna och se så att måtten stämmer. Skär kanterna raka om det behövs.
När delarna kallnat sätts de samman med kristyr. Fäst samman huset för sig, taket för sig och skorstenen för sig. När kristyren stelnat på de olika delarna sätter man taket på huset och därefter "murar" man fast skorstenen.
Kristyr till pepparkakshus
1 äggvita
2 krm ättiksprit
3 1/2 - 4 dl Dansukker Florsocker
Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp.
Använd kristyren till att sammanfoga och garnera pepparkakshuset.
Baka placeringskort av pepparkaksdeg och skriv gästens namn med kristyr. De blir dessutom en extra liten godbit efter maten!
Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Vispa samman florsocker, äggvita och ättiksprit till en fast, seg smet, helst med elvisp. Fyll i plastpåse och spritsa ut gästernas namn på pepparkakorna.
Gör vackra servettringar av kristyr som blir ett sött inslag på det juldukade bordet.
Kristyr
4 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita
2 krm ättiksprit
Rör ihop ingredienserna till kristyren i en skål. Vispa glasyren slät och fast med elvisp. Spritsa ut kransar på ett bakplåtspapper. Låt torka.
Klipp papperet i bitar i önskad storlek och vik till trekanter. Klipp ut hål i papperet så att det blir snöflingor. Stryk lim på ena sidan och doppa denna i strösocker. Stryk därefter lim på den andra sidan och doppa denna i strösocker. Låt torka innan du trär upphängningsband/garn i snöflingan.
Ett vackert snölandskap med söta rådjur blir ett annorlunda julpynt.
Häll strösocker i en låg, vid skål och gör olika högar så det bildas ett backigt snölandskap. Placera ut rådjur i "snön".
Eller varför inte pynta ditt landskap med tomtar, snögubbar och granar?
Låt fantasin flöda!
1 kg potatis (kokt och skalad)
200 g Dansukker Strösocker
50 g smör
Lägg socker i en stekpanna och låt det smälta. Rör inte i sockret, då blir det klumpigt.
Lägg i smöret när sockret smält och lägg till sist i potatisarna.
Rör till potatisarna är gyllenbruna, cirka 20 minuter.
Dansukker Bitsocker och Rörsocker Bit • kristyr • snöre
"Limma" ihop åtta sockerbitar med kristyr och fäst ett dubbelvikt snöre i mitten. Applicera glasyr i valfri färg i fogarna, så att det ser ut som ett paket. Låt paketen torka innan du hänger upp dem i julgranen.
Ingredienser
400 g sötad kondenserad mjölk
2 tsk neskaffe
3 msk Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 dl vispgrädde
35 cl whiskey
Den här likören är en färskvara och bör drickas upp inom en vecka. Är perfekt till en kopp kaffe efter maten istället för dessert. Drick den gärna med is i.
Blanda grädde, vaniljsocker, florsocker och neskaffe i en kastrull och koka upp. Tag kastrullen från värmen och låt svalna. Tillsätt mjölken och whiskeyn. Häll upp på snygg, väl rengjord flaska. Förvara i kylskåp.
Ingredienser
1 kg syrliga äpplen
1/2 kg lök
2 1/2 dl äppelcidervinäger
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk malen ingefära
1 kryddmått malda nejlikor
1/2 kg hallon (djupfrysta, tinade)
Skala äpplena, ta bort kärnhusen och dela äpplena. Skala och hacka lökarna. Koka upp äppelcidervinäger, socker och kryddor. Lägg i äpplena och löken och koka under lock i 30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner fast. Tillsätt hallonen och koka i ytterligare 5 minuter. Häll över chutneyn i vackra, varma glasburkar och förslut. Förvara chutneyn kallt.