Heta rätter från Cuba

Varmt, hett och smakrikt. Nu svänger salsa-toner i köket. Den karibiska matlagningen har influenser från många kulturer – Afrika, Europa, Asien. Framträdande ingredienser är chili, kokos, koriander och ingefära. Kött och fisk marineras ofta med olika kryddor. Efterrätter på det kubanska matbordet består ofta av färsk frukt, som gärna får förhöjd smak med hjälp av socker och en stänk rom.

Här nedan hittar du recept på Kokospanerade räkor, Lime-timjan kyckling, Krabbkakor, Cubansk bönsallad, Sött kokosnötsbröd, Avocado och jordgubbssallad, Demerara Rum Punch och Cocosglass.


Kokospanerade räkor

Kokospanerade räkor

4 portioner
Ingredienser

20 stora räkor

Marinad
2 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
1 msk färskpressad citronsaft
2 tsk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar

Panering
4 msk kokosflingor
2 msk finhackad gräslök
2 uppvispade ägg

Fritering
olja

Garnering
limeklyftor, bladpersilja


Skala räkorna, men låt gärna stjärten vara kvar. Blanda samman vitlök, citronsaft, muscovadorörsocker, salt och peppar till marinaden i en skål. Lägg i räkorna. Låt stå i kylskåp i cirka 1 timme.

Blanda kokos och gräslök på en tallrik. Slå sönder äggen i en skål. Doppa räkorna först i det uppvispade ägget och vänd dem därefter i kokosblandningen. Fritera dem i upphettad olja i cirka 1 minut.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Lime-timjan kyckling

Lime-timjan kyckling

4 portioner
Ingredienser

4 kycklingfiléer
1/2 dl skivad salladslök
2 tsk färsk timjan
2 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
saft från 1 lime
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 msk flytande margarin
1 tsk salt
2-3 krm svartpeppar


Skär upp filéerna i ena sidan och veckla upp dem. Lägg dem på en smord, eldfast form. Blanda salladslök, timjan, vitlök, limesaft, muscovadorörsocker, margarin, salt och peppar. Fördela blandningen på köttet. Täck med plastfilm och ställ i kylskåp i ett par timmar, gärna över natten.

Sätt ugnen på 175 °C. Täck formen med aluminumfolie och baka i 20 minuter. Tag av folien och höj värmen till 250 °C och sätt in formen igen så att kycklingen får färg. Servera med t ex stekt ris med okra.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Krabbkakor

Krabbkakor

cirka 15 stycken
Ingredienser

225 g krabbkött
2 dl mosad potatis
1/2 dl färska örtkryddor t ex oregano
1/2 tsk mild senap
1 tsk Dansukker Farinsocker
172 tsk svartpeppar
1/2 finhackad chilipeppar
1 uppvispat ägg

Att doppa i
vetemjöl

Till stekning
olja

Till garnering
limeklyftor, färsk basilika


Blanda samtliga ingredienser i en skål och rör tills det är blandat. Forma små biffar som doppas i vetemjöl och stekes i olja. Servera med tomatdip.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cubansk bönsallad

Cubansk bönsallad

4-6 portioner
Ingredienser

1 burk kidneybönor
1 burk black-eyed bönor
1 burk kikärtor
1/4 röd paprika i tärningar
1/4 grön paprika i tärningar
5-6 rädisor i skivor
1 dl skivad salladslök
1 msk tomatpuré
1 msk Dansukker Farinsocker
1 tsk spiskummin
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk, eller mindre, tabasco


Blanda tomatpuré, farinsocker, spiskummin, olja, vinäger, vitlök och tabasco i en serveringsskål. Skölj bönor och kikärtor i vatten och låt rinna av. Blanda bönor, kikärtor och övriga ingredienser i såsen i skålen. Rör om. Låt stå i kylskåp i minst 1 timme innan servering.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Sött kokosnötsbröd

Sött kokosnötsbröd

1 bröd
Ingredienser

175 g smör eller margarin
1 1/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl (115 g) kokosflingor
1 tsk brödkryddor
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 msk rom
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 msk Dansukker Strösocker
2 msk vatten
flytande margarin till formen


Ett kubanskt bröd som oftast ätes till jul. Är godast tillsammans med ett glas fruit punch eller en kopp varm choklad.

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en avlång form, ca 1 1/2 liter.

Blanda matfett, rörsocker, mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt kokosflingor, brödkryddor, vaniljsocker, rom, ägg och mjölk. Är degen för fast, tillsätt lite mera mjölk. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Forma till en limpa och lägg i formen. Blanda socker och vatten och rör tills sockret löst sig. Pensla brödet med sockerlösningen innan det sätts i ugnen. Grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Avocado och jordgubbssallad

Avocado och jordgubbssallad

4-6 portioner
Ingredienser

1 obesprutad apelsin, gärna blod
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
2 avocador
2 bananer
250 g färska jordgubbar


Riv lite skal av apelsinen. Pressa därefter saften ur apelsinen och häll i en serveringsskål tillsammans med sirapen. Skala, halvera och kärna ur avokadorna. Skär dem i centimetertjocka skivor. Skala och skiva bananerna. Skölj och tag bort blomfästena på jordgubbarna och halvera dem. Lägg samtlig frukt i skålen och blanda försiktigt med apelsinsaftsblandningen. Strö över apelsinskalet.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Demerara Rum Punch

Demerara Rum Punch

4-6 glas
Ingredienser

1 1/2 dl apelsinjuice
1 1/2 dl anansjuice
1 1/2 dl mangojuice
1 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mörk rom
1/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
ett par droppar Angostura bitter
1 krm riven muskotnöt

Garnering
isbitar
1 skivad banana
1 skivad apelsin


Blanda juicerna i en skål. Tillsätt vatten och rum. Rör i muskot och rörsocker. Tillsätt is och fruktskivor. Servera.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Cocosglass

Cocosglass

8 portioner
Ingredienser

400 g osötad kondenserad mjölk
400 g sötad kondenserad mjölk
400 g kokosmjölk
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm riven muskotnöt

Garnering
kokosflingor
limeskivor, gärna obesprutade
citronmeliss


Blanda samman de olika mjölksorterna i en skål. Rör i farinsocker, vaniljsocker och muskot. Ställ in skålen i frysen i 1-2 timmar. Tag ut skålen med den halvfrusna massan och vispa kraftigt med elvisp till nästan dubbel volym. Sätt in glassmassan i frysen igen och låt stå i minst 5 timmar. Vid serveringen läggs glassen upp i kulor som strös med kokosflingor. Garnera med limeskivor och citronmeliss.

Receptet är framtaget av

Dansukker

Fler recept på cubansk mat hittar du här »