Frågor och svar om SteviaSocker


Vad är Stevia?

Stevia är en växt i familjen Korgblommiga växter och som heter Stevia rebaudiana Bertoni (på svenska Sötflockel). Den härstammar från Sydamerika, där bladen har använts för att söta mat och dryck i hundratals år. Härifrån har växten importerats till bland annat Japan, Kina och Korea där den har odlats och använts under lång tid. I växtens blad förekommer söta komponenter, steviolglykosider, som utvinns och används som sötningsmedel.


Vad är Steviolglykosider?

Steviolglykosider är de söta komponenter som finns i steviaväxtens blad. Dessa utvinns och säljs i ren form, och de är 200-300 gånger sötare än socker. I EU räknas steviolglykosider som en tillsats och har ett E-nummer (E960).


Hur framställs stevia?

Först plockas bladen och läggs för torkning. De torkade bladen finfördelas och läggs i hett vatten så de söta komponenterna extraheras. Extraktet filtreras, sköljs och torkas till ett rent, vitt pulver med minst 95% steviolglykosider. Processen är liknande den som används för framställning av socker från sockerbetor.


Vad är SteviaSocker?

SteviaSocker är en blandning av socker och steviaväxtens sötningsmedel, steviolglykosider. D.v.s. en blandning av två av naturens egna sötningsmedel. SteviaSocker har en speciell lätt struktur som gör att 1 dl SteviaSocker sötar lika mycket som 1 dl vanligt socker men väger bara hälften och innehåller därför bara hälften så mycket kalorier.


Vad är fördelarna med SteviaSocker?

SteviaSocker är för konsumenter som vill spara på sockret men också njuta graden av sockrets goda egenskaper som till exempel att det bidrar till god smak och konsistens. Genom att kombinera Stevia och socker - två av naturens eget sötningsmedel – får man en produkt med färre kalorier och god smak. Steviar minskar kalorierna och sockret minskar stevians bismak som ofta karaktäriseras som en lakritsliknande, något besk eftersmak.


Vad kan man använda SteviaSocker till?

SteviaSocker används precis som vanligt socker, till exempel i kaffe och te, till kakor, desserter, sylt, dressingar och mycket mer. Se hur SteviaSocker doseras.


Kan man använda sina egna recept?

Det kan man och SteviaSocker tål hög temperatur och sur miljö precis som vanligt socker. I recept med mycket socker kan vara en bra idé att använda lite mindre SteviaSocker, annars finns det risk att produkten blir sötare än vanligt. Det kan också bli nödvändigt att tillsätta konserveringsmedel till sylt och saft eftersom en del av sockrets konserverande effekt saknas. Vissa typer av kakor får en tätare struktur, och man får inte samma antal kakor ur en degsats. Glass blir oftast hårdare eftersom mindre socker ger fler och större iskristaller. Se hur SteviaSocker doseras.


Hur ska SteviaSocker doseras?

I stället för 1 dl socker, använd 1 dl SteviaSocker. Om sockret doseras på vikt, väg bara upp halva mängden.


Varför har SteviaSocker en speciell struktur?

Den speciella tillverkningsprocessen ger en öppen och lätt struktur så 1 dl av produkten väger bara hälften av vanligt socker men sötar lika mycket. Strukturen ger också optimal smak eftersom de söta komponenterna från steviaplanten (steviolglykosiderna) är inkapslade och jämnt fördelade i sockret. Dessutom gör strukturen att SteviaSocker lätt löser sig i vätska.


Var kommer stevian i SteviaSocker ifrån?

Till vårt SteviaSocker används steviolglykosider som framställts i Malaysia. De är utvunna från steviablad som odlats i Kina eller Kenya.


Hur lång hållbarhet har SteviaSocker?

Hållbarheten är fyra år.


Hur ska SteviaSocker förvaras?

SteviaSocker förvaras, precis som vanligt socker, torrt och i rumstemperatur.


Finns det gluten i SteviaSocker?

Nej, SteviaSocker är glutenfritt.


Hur bryts SteviaSocker ned i kroppen?

Socker och Stevia (steviolglykosider) bryts ner på olika sätt. Socker spjälkas av matsmältningsenzymer till glukos och fruktos, vilka båda absorberas i blodet från mag-tarmkanalen. De går då in i vår ämnesomsättning och ger energi till kroppens celler. Steviolglykosider är stora molekyler som inte kan brytas ned av enzymerna. Däremot kan bakterier i tjocktarmen bryta ned steviolglykosiderne till steviol, där största delen absorberas och utsöndras med urinen (i form av steviolglukuronid). Resten utsöndras i avföringen. Därför bidrar steviolglykosiderne inte med någon energi.


Varför finns det en övre gräns för hur mycket stevia man får konsumera (ett ADI-värde)?

Stevia, det vill säga steviolglykosider, betraktas som en tillsats och tillsatser ska ha ett ADI-värde. ADI står för Acceptabelt Dagligt Intag och visar hur mycket man kan konsumera utan risk. Värdet skrivs som milligram per kilo kroppsvikt och för stevia är värdet satt som 4 mg steviolekvivalenter/ kg/ dag. Detta värde är satt långt under de nivåer där man misstänker att någon risk kan uppstå.


Hur mycket SteviaSocker motsvarar ADI-värdet 4 mg/ kg/ dag?

För stevia är värdet satt som 4 mg steviolekvivalenter/ kg/ dag där en steviolekvivalent motsvarar tre gånger så mycket steviolglykosider (stevia). Om man väger 60 kg motsvarar ADI-värdet 60 x 4 x 3 mg stevia per dag = 720 mg stevia pr. dag.
Ett gram SteviaSocker innehåller ca. 0.45% steviolglykosider, d.v.s. 4.5 mg så ADI-värdet motsvarar 160 gram SteviaSocker. Denna mängd motsvarar söthetsmässigt 320 gram vanligt socker då SteviaSocker är dubbelt så sött som vanligt socker.


Var kan man läsa mer om stevia?

Här är några relevanta länkar:
www.dansukker.se
www.globalsteviainstitute.com
www.npsweet.com
www.purecircle.com