Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås

8 portioner
Apelsinchokladkaka med apelsinsorbet och passionsfruktsås
Betyg: (35st)

Ingredienser

Apelsinchokladkaka
150 g choklad, helst med apelsinsmak
2 1/4 dl Dansukker Florsocker
2 1/2 msk kakao
150 g osaltat smör
4 ägg
1 msk Dansukker Florsocker

Apelsinsorbet
1 1/2 dl vatten
3/4 dl Dansukker Strösocker
5 dl färskpressad apelsinsaft (eller apelsinjuice)
1 citron

Passionsfruktsås
4 passionsfrukter
1 dl Dansukker Strösocker
4 dl färskpressad apelsinsaft

Garnering
2 apelsiner

Apelsinchokladkaka
Sätt ugnen på 170 °C.
Låt chokladen och smöret smälta i vattenbad tillsammans med florsockret och kakao. Tillsätt äggulorna och vispa blandningen tjock. Tag smeten från värmen och rör den slät medan den kallnar. Vispa äggvitorna med ytterligare 1 msk florsocker till en styv marängsmet. Vänd ner marängsmeten i chokladblandningen och häll smeten i en smord rund form (cirka 23 cm i diameter). Grädda apelsinchokladkakan i 170 °C i 30–40 minuter.

Apelsinsorbet
Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår. Skumma saften under kokningen. Blanda sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med citronsaft. Sila blandningen. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Frys sorbeten i glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum.

Passionsfruktsås
Koka apelsinsaften och sockret till en tjockflytande konsistens. Skrapa kärnorna ur passionsfrukterna och rör ner dem i såsen. Låt såsen kallna. Skär filéer (hinnfria klyftor) av två apelsiner och marinera dem i passionsfruktsåsen. Servera tillsammans med sorbeten och apelsinchokladkakan.

Receptet är framtaget av

Dansukker