Apelsinkaka med apelsincurdfyllning

Apelsinkaka med apelsincurdfyllning
(1)

Kaka
225 g smör eller margarin
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
5 ägg
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 msk rivet apelsinskal från en ekologisk apelsin

Till formen
1 dl mandelsplitter

Fyllning
1 dl färskpressad apelsinsaft

2 äggulor

2 dl Dansukker Syltsocker

100 g smör

Garnering
Dansukker Florsocker

Börja med apelsincurden. Blanda äggulor, syltsocker och apelsinsaft i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen på plattan och vispa hela tiden tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Ta kastrullen från värmen. Sila apelsincurden och låt den svalna.

Smöra en rund form cirka 24 cm i diameter. Fördela mandelsplittret i formen.
Vispa matfett och socker lätt och luftigt med elvisp i en skål. Tillsätt äggen, ett i sänder, under fortsatt vispning. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och arbeta in i smeten tillsammans med apelsinskalet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 50 minuter, känn med en sticka att kakan är torr i mitten. Låt svalna i formen. Dela kakan i två bottnar och bred på apelsincurden på den ena. Lägg på den andra och låt stå minst 1 timme innan den serveras.