Apelsinrulle

Apelsinrulle
Betyg: (1st)

Ingredienser

Vaniljkräm
1 dl mjölk
1/2 vaniljstång
1 äggula
0,25 dl strösocker
1 msk maizena
10 g smör

Koka upp mjölk och vaniljstång, låt stå och dra i ca 10 minuter. Vispa ihop socker, äggula och maizena. Tillsätt i mjölken och värm på tills det tjocknar. Blanda sist ner smöret.

Apelsincurd
0,5 dl apelsinjuice, koncentrerad
1 dl rörsocker
0,75 dl vatten #1
0,5 dl vatten #2
0,25 dl maizena
1 äggula
25 g osaltat smör
2 msk gelésocker multi

Blötlägg gelatinbladet. Koka upp vatten, apelsinjuice och rörsocker. Blanda vatten, äggula, multisocker och maizena och vispa ner det i första uppkoket. Värm tills det tjocknar och skummet har försvunnit. Rör ner smöret. Mixa slät.
 

Mördeg
200 g smör
1,5 dl florsocker
4,75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
 

Apelsinmassa
300 g mandelmassa
40 g syltade apelsinskal
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal från ½ apelsin
1/2 dl vatten

Blanda mandelmassa, syltade apelsinskal, vaniljsocker och apelsinskal till en smidig massa. Tillsätt vattnet försiktigt tills massan blir spritsbar. Det är inte säkert att du behöver använda allt vatten.
 

Montering
Kavla ut mördegen, spritsa en lång sträng apelsinmassa på mördegens ovankant. Rulla ihop mördegen runt massan, skär mördegen längs rullen när du täckt massan med ett lager mördeg. Skär bitar, ca 2 cm breda av rullarna, tryck till i mitten så det blir som en liten ”ränna” och spritsa en sträng vaniljkräm där. Bakas av på 200 °C ca 12 minuter.

När de svalnat, spritsa apelsincurd längst vaniljen, pudra med florsocker och dekorera med rivet apelsinskal och en liten vit marsipanblomma.

Recept Lina Olsén