Äpple- och kanelbullar

Cirka 35 st
Äpple- och kanelbullar
Betyg: (3st)

Ingredienser

50 g jäst för söta degar.
5 dl mjölk, fingervarm 37 grader
14–15 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk nystött kardemumma

Fyllning
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk kanel, malen
2 äpple
2 msk maizena mjöl (majsstärkelse)

Pensling och garnering
1 ägg, uppvispat
Pärlsocker

1. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över den fingerljumma mjölken och rör om så att jästen löser sig.

2. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 13 dl, allt smör i bitar, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl.

3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

4. Gör under tiden fyllningen. Rör samman smör med socker och kanel.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.

6. Bred ut fyllningen. Kärna ur och riv äpplena grovt på rivjärn. Blanda dem med majsstärkelsen och fördela över degen. (Majsstärkelse suger upp saften från äpplet så att bullarna inte blir kladdiga).

7. Rulla ihop varje rektangel till en rulle och skär i 2-3 cm bitar. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.

8. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.

Recept Birgit Nilsson Bergström