Äpplepaj med mandel

cirka 8 portioner
En klassisk äppelpaj med mandel - en säker vinnare. Bred ut pajdegen i en form och lägg i en fyllning av mandelmassa. Tryck ner äppelklyftorna och strö över rörsocker.
Äpplepaj med mandel
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Deg

    • 125 g smör eller margarin
    • 3 1/4 dl vetemjöl
    • 1/2 dl Dansukker Florsocker
    • 1 ägg

    Fyllning

    • 500 g äpplen
    • 250 g mandelmassa
    • 3 ägg
    • 3 msk vetemjöl
    • 1 1/2 dl mjölk

    Dekoration

    • 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • flagad mandel

    Arbeta samman ingredienserna till degen. Låt vila kallt i 30 minuter.

    Sätt ugnen på 200 °C. Tryck ut degen i en pajform. Nagga.

    Blanda mandelmassan med äggen. Rör i mjölet och därefter mjölken. Häll smeten i formen.

    Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Tryck ner klyftorna i smeten. Häll över rörsockret och den flagade mandeln.

    Grädda äpplekakan i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.

    Äpplekakan serveras ljummen eller kall, gärna med lite lättvispad grädde eller creme fraiche, vaniljsås eller vaniljglass.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker