Atayeftårta

Receptet ger en pannkakstårta på 4 bitar.
Pannkakstårta a la mellanöstern.
Atayeftårta
Betyg: (2st)

Ingredienser

    Ingredienser (atayef):

    • 3 dl vetemjöl
    • 0,5 tsk torrjäst
    • 0.5 tsk bikarbonat
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 msk Dansukker Ekologiskt Rörsocker
    • 4 dl ljummet vatten

    Gör såhär:
    1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vattnet under konstant omrörning tills du får en jämn och klimpfri smet. Blir du inte av med klumparna kan du köra ett varv med stavmixer.
    2. Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur i ca 10 min och ställ sedan i kylskåpet i 1 timme.
    3. Rör om lite i smeten innan du börjar steka pannkakorna.
    4. Stekpannan du använder ska vara helt torr och pannkakorna steks utan fett.
    5. Stek en pannkaka i taget à 0,5 dl, bara på ena sidan. När bubblorna på ytan har spruckit, och torkat så är pannkakan klar.
    6. Lägg de färdiga pannkakorna på ett bakplåtspapper. Täck dem med en kökshandduk/plastfolie när de svalnat så de håller sig mjuka och fina.

    Ingredienser (fyllning):
    600 g färskost
    2 dl vispgrädde
    4 dl finhackade nötter (välj mellan valnötter, pistage eller mandel)
    6 msk Dansukker Muscovadosirap + ytterligare någon matsked att garnera med
    2 tsk apelsinblomvatten

    Gör såhär:
    1. Vispa upp färskost och vispgrädde till en fluffig smet. Ställ åt sidan.
    2. Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål.
    3. Varva pannkakorna med färskostkräm. Toppa med nötter och sirap.
    4. Servera och njut!

    Recept Camilla Hamid för Dansukker