Basrecept sylt - smakvariationer

Koka din egen sylt på valfria bär och frukter och förläng sommarens alla smaker. Detta basrecept på sylt med smakvariationer är enkelt och gott!
Basrecept sylt - smakvariationer
Betyg: (0st)

Ingredienser

Hallonmarmelad
500 g hallon
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 stjärnanis
1 stjälk timjan

Päron & vaniljsylt
500 g päron, skalade i bitar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Kryddig plommonsylt
500 g plommon, urkärnade
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 st kanelstänger
1 tsk stött kardemumma
1 citron, skal och saft

Rabarber, vanilj och timutpepparsylt
500 g rabarber
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
1 vaniljstång
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 dl vatten
Några korn mortlad timutpeppar (kan bytas mot Sichuan- eller rosépeppar)

Jordgubb & kakaonibssylt
500 g jordgubbar
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk kakaonibs (kan bytas mot 50 g hackad mörk choklad)

Havtorn, ingefära och mörk muscovadosylt
500 g havtorn
250 g Dansukker Syltsocker (ca 3 dl)
2 tsk riven ingefära
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
Tips. Om man inte vill ha kvar kärnorna,
koka bären och sila dem innan sockret tillsätts.

Skölj och rensa bären/frukten.

Blanda bär/frukt (stora bär delas) och sockret i en gryta. Tillsätt även kryddor, örter och annan smaksättning. Låt koka i 3-10 minuter beroende på typ av bär/frukt.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Receptet är framtaget av

Dansukker