Canelé med smak av vanilj och apelsin

20 stycken
Canelé med smak av vanilj och apelsin
Betyg: (1st)

Ingredienser

50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
4 dl Dansukker Florsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 äggulor
3 msk mörk rom
1 msk Dansukker Muscovadosirap
Skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
Caneléformar 4,5 cm i diameter
(25 g smör och 25 g bivax till formarna, bivax kan man hitta på t ex. hemgjord.se)

Dag 1

Blanda smör, mjölk och salt i en kastrull, tillsätt vaniljpulver och vaniljsocker. Hetta upp tills smeten nästan kokar. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.

Sikta ner florsocker och mjöl i en bunke.

Rör ihop ägg och äggulor försiktigt med en gaffel. Blanda ner äggen i mjöl- och sockerblandningen och rör ner mjölkblandningen lite i taget med en slickepott. Om det har blivit lite klumpar kan smeten silas.

Tillsätt rom, muscovadosirap och apelsinskal och rör ihop.

Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen minst ett dygn.
 

Dag 2

Sätt ugnen på 250 °C.

Smält smör och bivax till formarna på låg värme i en kastrull. Värm formarna en stund i ugnen, annars blir det för mycket bivax på kanterna. Fyll den första formen med bivaxblandningen, tänk på att täcka hela formen. Häll sedan över i nästa form, och nästa… Ställ formarna upp och ner och låt dem rinna av lite. Låt svalna i kylen i cirka 10 minuter.

Ta ut smeten från kylen och häll upp i formarna och lämna cirka 5 mm till kanten.

Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C.

Grädda i 60 - 90 minuter. Ta ut en kaka och lossa från formen. Kakan ska vara brun på utsidan men lite krämig i mitten. Ta ut kakorna och lossa dem från formarna. Förvara dem luftigt så den knapriga ytan inte förstörs.

Receptet är framtaget av

Dansukker