Choklad- och pepparkaksruta

Choklad- och  pepparkaksruta
Betyg: (0st)

Ingredienser

Chokladbotten
200 g smör
2 dl farinsocker
200 g mörk choklad
3 ägg
1 dl vetemjöl

Vispa samman smör och socker, tillsätt äggen, lite i taget. Rör ner den smälta chokladen och blanda sist ner mjölet. Häll smeten i en form som är ca 15 x 20 cm, ungefär en halv ugnsplåt. Baka av på 200 °C, ca 13 minuter.

Pepparkakstryffel
0,5 dl grädde
0,75 dl socker
0,25 dl glykossirap
4 tsk kryddblandning
50 g mörk choklad
45 g mjölkchoklad

Koka upp grädde, socker, glykossirap och kryddor. Häll det över chokladen och rör tills den blivit slät.
 

Chokladgubbar
55 g smör
0,75 dl florsocker
1,25 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 krm bakpulver
1 krm vaniljsocker

Kör ihop degen och låt vila i kyl ca en timme. Kavla ut degen tunt, tryck ut små gubbar eller hjärtan med små pepparkaksformar. Pensla med äggvita och strö över socker. Baka av på 180 °C, ca 8 minuter.
 

Kryddblandning
4 msk ingefära, mald
6 msk kanel, mald
3 msk nejlika, mald
3 msk kardemumma, mald

Mörk kola
3 dl grädde
3 dl strösocker
1 dl ljus ekologisk sirap
1 msk kakao
2 tsk smör

Koka upp allt utom smöret, låt koka utan lock på medelhög värme. Gör kulprov. När kolan är fast, ta av från plattan och tillsätt smöret. Häll ut på bakplåtspapper, och bred ut till en platta, lika stor som chokladkakan.
 

Montering
Vänd över kolan på chokladkakan och ta av pappret. Häll sedan över pepparkakstryffeln och ställ kallt.

Skär sedan upp i små fyrkanter och dekorera med en gubbe och minismarties.

Recept Lina Olsén