Citronkaka med vit chokladganach

ca 35 bitar 1 timme
Citronkaka med vit chokladganach
Betyg: (87st)

Ingredienser

    Kaka

    • 240 g smör, rumstempererat
    • 3 dl Dansukker Ljus Sirap
    • 4 ägg
    • 4 1/4 dl vetemjöl
    • 2 1/2 tsk bakpulver
    • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 1 nypa salt
    • saft och skal från 1 citron
    • 3/4 dl vispgrädde
    • 3 msk vallmofrön

    Chokladganach

    • 240 g vit choklad
    • 1 dl vispgrädde
    • saft och skal från 1 citron

    Garnering

    • pistagenötter

    Sätt ugnen på 175 °C.

    Vispa smör och sirap fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Vänd ner i smeten.

    Tillsätt citronsaft, rivet citronskal, vispgrädde och vallmofrön och rör smeten smidig. Häll smeten i en smord bakform, 23x30 cm och grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan svalna på galler, täckt med bakduk.

    Förbered chokladganachen. Hacka den vita chokladen och ställ åt sidan. Värm vispgrädde, citronskal och citronsaft i en kastrull. Rör ner den hackade chokladen i omgångar, rör tills ganachen blivit helt slät. Låt svalna något och ställ sedan i kylskåpet cirka 20 minuter.

    Bred ut chokladganachen på den helt avsvalnade citronkakan. Gör eventuellt ett vågmönster i ganachen. Strö över hackade pistagenötter. Skär i bitar cirka 4x4 cm.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker