Citronmoussetårta

8 portioner
Citronmoussetårta
Betyg: ( 4 st)

Ingredienser

Botten
300 g mandelmassa
3 ägg

Fyllning
4 gelatinblad
3 ägg delade i gulor och vitor
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
2 dl vispgrädde
2 små citroner, gärna obesprutade
1 dl kesella

Garnering
2 kiwi


Sätt ugnen på 175 °C.

Riv mandelmassan, gärna i mixer, och blanda i äggen. Fördela smeten i en smord form (cirka 25 cm) med löstagbar botten. Grädda citronmoussetårtan mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa äggulorna med florsockret till en pösig smet. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden hård.

Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa ur saften.

Krama ur gelatinbladen och värm dem tillsammans med citronsaften i en kastrull. Låt svalna en aning.

Häll ner gelatinjuicen i äggulesmeten under omrörning. Blanda i citronskalet och kesellan. Rör sedan i grädden och till sist vitorna. Häll smeten i formen och ställ kallt minst 3 timmar före servering.

Garnera citronmoussetårtan med skalad, skivad kiwi. (Kiwin kan ersättas med andra av årstidens frukter.)

Receptet är framtaget av

Dansukker