Citronparfait på knäckbotten och citronsås

5 portioner 1 timme + 6 timmar i frys
Citronparfait på knäckbotten och citronsås
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Parfait

    • 3 äggulor
    • 1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • saften av 1 citron, gärna obesprutad

    Mandel- och havreknäck

    • 3/4 dl mandel
    • 1 dl Dansukker Farinsocker
    • 100 g smör
    • 1 dl havregryn
    • 1 1/2 msk vetemjöl
    • 2 msk vispgrädde
    • 2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
    • 1 nypa salt

    Citronås

    • 50 g smör
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
    • saften av 1 citron, gärna obesprutad
    • 1 dl grädde

    Garnering

    • Citronmeliss

    Sätt ugnen på 200 °C.

    Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst i en skål. Vispa grädden och tillsätt vaniljsocker och citronsaft. Vänd ner i äggsmeten.

    Fördela smeten i en silikonform med kupoler eller välj valfri form. Ställ i frysen minst 6 timmar.

    Gör under tiden mandel- och havreknäcken. Finhacka mandeln och rör samman alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och grädda i cirka 5-8 minuter, tills knäcken fått en gyllenbrun färg.

    Låt knäcken svalna helt och bryt sedan till bitar.

    Blanda alla ingredienserna till citronsåsen i en tjockbottnad kastrull och låt koka. Låt såsen småkoka i cirka 5 minuter. Rör om då och då. Ställ för att svalna.

    Lägg en bit knäck på en tallrik och ta ut citronparfaiten ur formarna. Lägg parfaiten på knäcken och häll över lite citronsås. Strö över små knäckbitar och garnera med en citronmeliss.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker