Farinbiskvi

Farinbiskvi
Betyg: (0st)

Ingredienser

Biskvi
1,25 dl farinsocker
200 g mandelmassa
1 äggvita

Blanda farinsocker och mandelmassa tills massan blivit mjuk. Tillsätt äggvitan, lite i taget. Rulla små kulor, doppa i flagad mandel och platta ut. Bakas av på 190 °C ca 14 minuter.

Lakritsmatta
1 dl strösocker
4 msk grädde
1 vaniljstång
8 g smör
2 krm lakritspulver

Värm grädden i mikron tillsammans med vaniljfröerna. Smällt sockret i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt den varma grädden försiktigt ner i sockret under omrörning. Ta av från plattan och tillsätt smöret. Sätt tillbaka på plattan och värm tills du kan göra ett kulprov där kolan blir fast. Rör sist ner lakritspulvret och mixa kolan. Låt gärna stå till dagen efter, annars minst 2 timmar i rumstemperatur.
 

Hjortrongrädde
1 dl hjortron
1 dl syltsocker
2 dl vispad grädde

Koka ihop sylten och rör ner i grädden när den svalnat.
 

Montering
Platta ut lakritsmattan och skär ut kvadrater, lika stora som biskvibottnarna. Lägg ihop farinbiskvierna två och två med lakritsen emellan. Doppa halva kakan i smält mörk choklad. Spritsa en liten klick hjortrongrädde på varje kaka och dekorera med lite hyvlad lakritsgodis och hjortron.

Recept Lina Olsén