Fragilité med blåbär- och hallonmousse

10 portioner 1,5 timme
Fragilité är en mjuk marängtårta och tillsammans med blåbär- och hallonmousse blir det en härlig sommartårta. Fragilité med blåbär- och hallonmousse passar perfekt till sommarens alla kalas!
Fragilité med blåbär- och hallonmousse
Betyg: (0st)

Ingredienser

  • 125 g hasselnötter
  • 2 dl Dansukker Farinsocker
  • 5 äggvitor
  • 1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker

Blåbär- och hallonmousse

  • 150 g blåbär
  • 150 g hallon
  • 1 dl vatten
  • 1 dl Dansukker Strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1-2 tsk vatten
  • 5 dl vispgrädde

Garnering

  • Dansukker Florsocker
  • färska bär

Sätt ugnen på 150 °C.

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort så mycket skal som möjligt. Mixa hasselnötterna och tillsätt farinsocker under tiden. Ställ åt sidan.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt socker, lite i taget under fortsatt vispning. Vänd ner hasselnötterna i marängen.

Bred ut ett jämnt lager av 2/3 delar av smeten på en plåt med bakplåtspapper, 30x40 cm. Rita en rektangel, 20x30 cm på ett nytt bakplåtspapper och lägg detta på en plåt. Bred ut resterande smet i rektangeln.

Grädda en plåt i taget i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt bottnarna svalna.

Gör under tiden moussen. Koka bären tillsammans med vattnet i cirka 5 minuter. Tillsätt socker och koka ytterligare i 5 minuter.

Blanda majsstärkelse med vatten och rör ner i bärkompotten. Låt koka 2-3 minuter. Ställ åt sidan för att svalna helt.

Vispa grädden och vänd ner den i bärkompotten.

Skär den stora hasselnötsbotten på mitten. Lägg en av bottnarna på ett fat, bred över hälften av moussen och lägg på nästa botten. Bred på ett nytt lager mousse och lägg sedan på den tredje botten.

Garnerna med färska bär och pudra på florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker