Frukt/bärpaj med nötgrädde

8 pers
Frukt/bärpaj med nötgrädde
Betyg: (8st)

Ingredienser

Deg
3 dl vetemjöl
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning
400 g frukt eller bär
2 ägg
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
100 g mald mandel
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Rörsocker Strö
matfett till pajformen

Nötgrädde
2 dl hasselnötskärnor
2 dl vispgrädde
1 dl kesella
1 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Hacka samman matfett, mjöl och socker till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta samman till en deg. Låt vila i kylskåp i 1 timme.

Vispa ägg och florsocker pösigt. Tillsätt mjöl och mandel. Vispa grädden fast och vänd ner i smeten.

Tryck ut degen i en smord pajform. Nagga. Lägg frukt eller bär i skalet och häll på smeten. Strö rörsocker över fyllningen. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 40 minuter.

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Gnugga bort det mesta av det bruna skalet i en grov handduk. Hacka nötterna. Vispa grädden fast tillsammans med de båda sockersorterna. Tillsätt nöthacket och kesellan och blanda väl. Servera grädden till pajen.

Receptet är framtaget av

Dansukker