Fruktsoppa med yoghurtglass - Recept

Fruktsoppa med yoghurtglass

4 portioner
Fruktsoppa med yoghurtglass
Betyg (1st)

Ingredienser

Fruktsoppa
5 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
3/4 dl Dansukker Ljus Sirap
300 g jordgubbar (färska eller frysta)
3 rabarberstjälkar (färska eller frysta)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 lime

Yoghurtglass
2 1/2 dl vatten
1 3/4 dl Dansukker Strösocker
1 1/4 dl Dansukker Ljus Sirap
2 1/2 dl yoghurt

Fruktsoppa
Koka upp vatten, socker och sirap. Skala rabarberna och koka dem mjuka i sockerlagen. Sila av lagen och låt den kallna något. Rensa 200 g jordgubbar och finhacka. Häll lagen över jordgubbarna och låt stå i kylen i 2 timmar. Sila blandningen genom en finmaskig sil och smaka av med limesaft. Rensa resten av jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar. Lägg ner jordgubbarna i soppan strax före servering.

Yoghurtglass
Koka upp vatten, socker och sirap. Låt det koka tills sockret har löst sig. Kyl lagen och sila ner den i yoghurten. Låt smeten svalna innan den körs i glassmaskinen eller ställs in i frysen. Kör glassen i en glassmaskin eller ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum. Servera en kula yoghurtglass i den kalla soppan.

Du kan byta ut rabarberna mot 3–4 päron eller äpplen (skalade, urkärnade och skurna i bitar). Om du inte vill göra sylt av den överblivna frukten kan du använda den till glass.

Gör sylt av resterna: lägg rabarber och jordgubbar i en gryta. Häll över 100 g Rörsocker Strö och saften av en halv till en hel citron (efter smak). Låt blandningen småputtra på låg värme i 15–20 minuter. Härligt som marmelad på mackan.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;