Glace au four med pistage- och passionsglass

8 bitar 1,5 tim + 5 tim frysen
Glace au four är en fransk dessert med en festlig kombination av glass, tårtbotten och maräng. Vår version av Glace au four innehåller pistage- och passionsglass samt kladdkaksbotten.
Glace au four med pistage- och passionsglass
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Pistage- och passionsglass

    • 8 äggulor
    • 2 dl Dansukker Strösocker
    • 4 dl mjölk
    • 3 dl vispgrädde
    • 2 dl Dansukker Glykossirap

    Smaksättning

    • 100 g pistagenötter, skalade
    • 5 st passionsfrukter, med kärnor

    Kladdkaksbotten

    • 50 g smör
    • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 1 ägg
    • 1/2 dl vetemjöl
    • 2 msk kakao
    • 2 nypor salt

    Maräng

    • 3 äggvitor
    • 1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
    • några droppar citron

    Börja med glassarna. Vispa äggulor och socker poröst. Koka upp mjölk, grädde och glykossirap i en kastrull. Vispa ner äggsmeten i mjölkblandningen.

    Sila genom en finmaskig sil och häll lika mycket smet i två skålar. Tillsätt mixade pistagenötter i den ena skålen och urgröpta passionsfrukter i den andra.

    Kör blandningarna i glassmaskin en åt gången eller plasta in skålarna, ca 1,5 liter och ställ i frysen ca 5 tim. Rör om då och då.

    Sätt ugnen på 175°C och gör kladdkakan.
    Smält smöret i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Blanda väl.

    Häll smeten i en smord springform, ca 18 cm. Grädda mitt i ugnen 7-8 min. Låt svalna på galler.
    Innan servering. Sätt ugnen på 250°C, grill. Ta ut glassen och lägg kakan på en fin ugnsfast form.

    Vispa äggvitor och hälften av sockret i en bunke någon min. Tillsätt resten av sockret och citronen. Vispa till ett fast skum.

    Skopa upp passionsglassen mitt på kakan och täck med pistageglassen. Stryk på marängen och ställ i ugnen ca 2-4 min, tills marängen fått färg. Servera.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker