Glögg- och havtornskuber

Glögg- och havtornskuber
Betyg: (0st)

Ingredienser

Krispig chokladbotten
80 g smör
1 dl mörkt muscovadorörsocker
1,5 dl vetemjöl
2 msk kakao

Kör ihop degen och kavla ut tunt mellan två bakplåtspapper, lika stor som en form, ca 20x30 cm. Baka av på 190 °C, ca 10 minuter.

Glöggfudge
5 dl strösocker
2,5 dl grädde
1,5 dl glögg
0,5 dl ljus ekologisk sirap
100 g rostad, flagad mandel
1,5 tsk vaniljsocker

Blanda socker, glögg, grädde och sirap och koka på svag värme tills sockret löst sig. När det kokar, sluta röra i fudgen och låt den koka till 115 °C. Ta av kastrullen från plattan och låt den svalna en stund. Rör sedan ner vaniljsocker och mandel. Stryk ut i en form, ca 20x30 cm.
 

Havtornsgelé
1 dl havtorn
1 dl gelésocker multi
0,25 dl vatten

Koka tills bären blivit mjuka. Mixa och sila av fröerna.
 

Montering
Skär till chokladbottnen så den är i storlek med fudgen. Lägg bottnen ovanpå fudgen och vänd alltihop upp och ner. Stryk ut havtornsgelén på toppen och skär i små kuber.

Recept Lina Olsén