Honungskaka

ca 18 bitar 2 timmar
Honungskaka är en mjuk kaka med kryddig smak av kanel, ingefära och honung. Gör din honungskaka i lager och varva med aprikosmarmelad och smörkräm. Bred chokladganache i ett jämnt lager på toppen av kakan och servera till någon du tycker om.
Honungskaka
Betyg: (6st)

Ingredienser

    Aprikos- och apelsinmarmelad

    • 400 g torkade aprikoser
    • saften från 1 apelsin
    • 1 dl vatten
    • 300 g Dansukker Syltsocker

    Honungskaka

    • 3 dl honung
    • 1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
    • 3 ägg
    • 1 tsk ingefära, malen
    • 2 tsk kanel, malen
    • saften och skalet av 1/2 apelsin, gärna obesprutad
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 8 1/3 dl vetemjöl
    • 2 tsk hjorthornssalt

    Smörkräm

    • 6 1/3 dl Dansukker Florsocker
    • 3 msk kokande vatten
    • 150 g smör, rumstempererat

    Chokladganache

    • 1 dl vispgrädde
    • 100 g mörk choklad

    Börja med aprikosmarmeladen. Blötlägg aprikoserna i minst 2 timmar och hacka dem sedan fint.

    Blanda aprikoserna, apelsinsaft, vatten och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 10 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Lägg honung och socker i en gryta och värm upp till sockret löst sig. Låt det svalna.

    Vispa upp äggen och tillsätt kryddorna, apelsinsaft, grädde, crème fraiche och den avsvalnade honungsblandningen. Rör samman till en jämn smet.

    Blanda mjöl och hjorthornssalt och vänd ner i smeten, rör den jämn.

    Häll smeten i en 18x25 plåt med bakplåtspapper.

    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-70 minuter, testa med sticka för att se om den är klar. Låt kakan svalna i formen.

    Förbered smörkrämen. Blanda florsocker och vatten. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smörkräm.

    Koka upp grädden till ganachen. Ta bort från plattan och tillsätt den finhackade chokladen. Rör till en jämn smet och låt svalna en kort stund.

    Skär kakan i tre lager och bred på ett lager marmelad och ett lager smörkräm. Lägg över en botten och upprepa. Lägg sist på översta botten och bred ganachen i ett jämnt lager på toppen av kakan.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker