Jordgubbs- och rabarbersaft

1/2 liter koncentrerad saft
Oöppnad flaska håller c:a 6 månader. Öppnad flaska håller i c:a 1 månad. 1 del koncentrerad saft spädes med 4 delar vatten, ex. 1 dl saft och 4 dl vatten. Saften går även utmärkt att göra på frysta bär och rabarber.
- Recept Peter Dahlberg
Jordgubbs- och rabarbersaft
Betyg: (42st)

Ingredienser

  • 200 g rabarber
  • 
300 g jordgubbar
  • 2 1/2 dl vatten
 (250 g)
  • 1 vaniljstång

  • 500 g Dansukker Saftsocker

1. Skär rabarbern och jordgubbarna i mindre bitar. Koka upp tillsammans med vattnet och urskrapad vaniljstång med frön och låt koka i 10 minuter. Låt saften svalna till 45 grader och tillsätt saftsockret. Låt stå i rumstemperatur under natten.


2. Värm upp saften till kokpunkten utan att koka. Häll saften genom en finmaskig saftduk, låt rinna tills bara bärmoset är kvar i duken. Koka upp saften på nytt i 2-3 minuter. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor och förvara i kylskåp.