Kaneltartalett

Kaneltartalett
Betyg: (0st)

Ingredienser

Tartalett
3 dl vetemjöl
0,3 dl ljust muscovadorörsocker
170 g smör
2 äggulor
2,5 tsk kanel
2 krm salt
50 g mandelmassa

Blanda allt till en smidig deg och låt vila i kyl, ca en timme. Kavla ut och fodra små formar. Baka av på 200 °C, ca 10-12 minuter.

Kolasås
4 msk ekologiskt strösocker
0,5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
35 g smör

Värm mjölken i mikron. Värm sockret i en kastrull till det blivit gyllenbrunt. Tillsätt försiktigt grädden under omrörning. Blanda ner vaniljsocker och smör sist.
 

Karamelliserad nyponkräm
3 msk glykossirap
2 dl ekologiskt strösocker
1/2 dl vatten
1,25 dl nyponsoppapulver
2 dl kokande vatten
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl mascarponeost
1 dl grädde

Blanda socker, glykossirap och vatten i en kastrull, koka till den blir gyllenbrun. Häll ut på ett bakplåtspapper, eller helst en silikonmatta och låt svalna. Kör sedan karamellen i en matberedare tills det blivit pulver. Blanda vatten och nyponpulver till soppa, låt svalna. Vänd ner crème fraiche, mascarpone, vispad grädde och sist karamellpulvret.
 

Montering
Spritsa kolasås i botten av tartaletten, spara lite till toppen. Spritsa sedan i nyponkrämen, gärna med en stjärntyll för att få ett snyggare mönster. Dekorera med torkade nypon och citronmeliss.

Recept Lina Olsén