Kladdkaka med saltkaramell

12 bitar
Kladdkaka med saltkaramell
Betyg: (8st)

Ingredienser

    Saltkaramell

    • 2 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 3 msk vatten
    • 1 1/4 dl vispgrädde
    • 1/2 tsk flingsalt
    • 100 g smör, delad i kuber

    Kladdkaka

    • 250 g mörk choklad, hackad
    • 150 g smör, delad i kuber
    • 1 dl Dansukker Rörsocker Strö
    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 dl mandelmjöl
    • 6 ägg, separerade

    Servering

    • 200 g hallon, tinade eller färska
    • Dansukker Florsocker
    • vispgrädde
    Börja med saltkaramellen. Blanda rörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på försiktigt och rör medan sockret löses upp. Öka värmen och låt karamellen koka, vispa under tiden. Låt koka tills karamellen blivit lite mörk.
    Ta kastrullen från värmen och rör ner grädde och flingsalt. Rör ner smöret och rör ihop till en smidig karamell. Ställ åt sidan och låt svalna helt, under några timmar.
     
    Sätt ugnen på 190°C och smörj en springform till kladdkakan, 23 cm i diameter.
    Smält smöret i en kastrull och ta från värmen. Tillsätt hackad choklad och rör smeten jämn. Tillsätt rörsocker, strösocker och vaniljsocker och blanda väl. Rör ner mandelmjölet.
    Tillsätt äggulan en i taget och rör om. Vispa äggvitorna styva i en separat skål. Vänd ner i chokladsmeten, lite i taget.
    Häll 2/3 av chokladsmeten i formen och häll saltkaramellen i mitten av smeten, bred ut den lite över chokladsmeten. Tillsätt resten av chokladsmeten och bred ut den jämnt över formen. Grädda i cirka 40 minuter, kakan ska vara ganska fast men lite kladdig i mitten. Låt svalna helt. Kakan kommer att sjunka ner lite i mitten. 

    Lägg kakan på ett fat och lägg hallonen på toppen av kakan. Pudra med florsocker. Vispa grädden och servera. 
     

    Receptet är framtaget av

    Dansukker