Kola- och chokladtårta

12 portioner
Kola- och chokladtårta
Betyg: (40st)

Ingredienser

Botten
75 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Florsocker
1 tsk kakao
200 g krossade chokladkakor, t.ex. cookies

Kolafyllning
4 dl söt, kondenserad mjölk*
75 g smör eller margarin
1/2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker

Chokladfyllning
200 g hackad mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk Dansukker Finkornigt Strösocker
40 g smör

Garnering (kan uteslutas)
1 1/2 dl vispgrädde
chokladbitar

Smält matfett och florsocker i en kastrull. Blanda i kakao och de krossade kakorna. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant. Ställ kallt.

Kolafyllning: blanda samman mjölk, margarin och finkornigt strösocker och koka tills den tjocknat, cirka 6 minuter. Kyl krämen något innan den hälls i skalet. Ställ tillbaka formen i kylskåp.

Chokladfyllning: blanda samman mörk choklad, vispgrädde, finkornigt strösocker och smör i en kastrull och smält på svag värme. Låt svalna något innan smeten hälls i formen. Ställ i kylskåp tills den skall serveras.

Inför serveringen kan kola- och chokladtårtan garneras med vispad grädde och chokladbitar.

* Kondenserad mjölk: 1 l mjölk och 150 g rörsocker kokas i en låg, vid kastrull, gärna med teflonbeläggning, tills det återstår 4 dl. Tar cirka 30 minuter. Mjölken är då ljusbrun, tjock och eventuellt grynig.

Receptet är framtaget av

Dansukker