Körsbärspaj

1 paj/12 bitar
Se till att sylten svalnat helt innan den hälls ner i pajskalet. Av den överblivna pajdegen kan du stansa ut små löv eller blommor och dekorera pajen med.
- Recept Peter Dahlberg
Körsbärspaj
Betyg: (3st)

Ingredienser

    KÖRSBÄRSSYLT

    • 500 g urkärnade körsbär

    • 500 g Dansukker Syltsocker
    • 1 ekologisk lime

    • 1 tsk vaniljpasta

    PAJDEG

    • 4 1/2 dl vetemjöl

    • 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
    • 225 g kallt smör

    • 2 ekologiska äggulor

    • 1 ekologiskt ägg

    1. SYLT: Koka upp körsbären tillsammans med Syltsocker, rivet limeskal och vaniljpasta på medelhög värme. Koka i c:a 5-8 minuter. Låt svalna helt.


    2. PAJDEG: Blanda vetemjöl, Ekologiskt Rörsocker och Vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med mjölet. Tillsätt äggulorna och knåda tills degen går ihop. Platta till 2/3 av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande 1/3.


    3. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.


    4. Kavla ut den stora degen tills den är 0,5 cm tjock och klä en pajform (á 22 cm i diameter) med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.


    5. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och klä den över pajformen med körsbärssylten. Tryck till längs med kanten så de olika degstyckena sammanfogas. Skapa runda hål i pajen genom att trycka ner änden på en tyll och plocka upp degen med en potatissticka eller gaffel.

    6. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Servera till uppvispat grädde eller en klick glass.