Kumminkransar

24 stycken
Kumminkransar
Betyg: (6st)

Ingredienser

50 g jäst för söta degar
100 g margarin
5 dl vatten
1/2 dl Dansukker Brödsirap
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl krossat bovete
3 dl riven Västerbottensost
1 msk mald kummin
cirka 13 dl rågsikt

Pensling
1 ägg
hel kummin
flingsalt

Smula jästen i en skål. Smält margarinet i en kastrull på spisen. Tillsätt vattnet och värm till 37 °C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt sirap, salt, sesamfrön, ost och kummin. Arbeta därefter in mjölet tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två lika stora bitar som formas till längder. Skär varje längd i 12 bitar och rulla ut varje bit till en längd cirka 60 cm lång. Vik varje längd dubbel och vrid den innan den formas till en krans. Lägg kransarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter.

Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på kummin och flingsalt. Grädda mitt i ugnen i 250 °C i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Receptet är framtaget av

Dansukker