Lammfilé med blomkåls- och broccolitoppar, fylld potatis och timjansky

10 portioner
Lammfilé med blomkåls- och broccolitoppar, fylld potatis och timjansky
Betyg: (0st)

Ingredienser

1 1/2 kg lammfilé
salt, peppar
smör, margarin eller olja till stekning

Sky
3 gula lökar i klyftor
3 morötter i bitar
smör, margarin eller olja
5 dl rödvin
1 dl Dansukker Muscovadosirap
2 dl kalvfond
2 lagerblad
5 kvistar timjan
25 g mörk choklad 70%
2 tsk potatismjöl
salt, peppar

Bryn lammfilén i matfett. Salta och peppra. Lägg på ett eldfast fat och stek färdig i ugnen i 150 °C i cirka 20 minuter, innertemperaturen bör vara 60-65 °C. Låt vila i 5 minuter innan köttet skivas.

Fräs löken och morötterna till såsen i matfett i en kastrull. Tillsätt vin, sirap, fond och kryddor och sjud 10 minuter. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Red av med potatismjöl utrört i lite vatten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Sila ner såsen i en serveringsskål vid serveringen.

Skiva lammfilén och servera den med de båda grönsakstopparna, skyn samt den fyllda potatisen.

Blomkålstoppar

10 stycken

1 kg blomkål
2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
1 tsk Dansukker Muscovadosirap
salt, vitpeppar

Skölj blomkålen och plocka isär den i buketter. Koka dessa precis mjuka i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet. Mixa eller kör sönder blomkålen med elvisp. Tillsätt grädde, ost och sirap och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet. Servera genast.

Broccolitoppar

10 stycken

1 kg broccoli, fryst
2 dl vispgrädde
100 g riven mozzarella
1 tsk Dansukker Muscovadosirap
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar

Koka upp broccolin i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa eller kör sönder broccolin med elvisp. Tillsätt grädde, ost, sirap och vitlök och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa toppar på tallrikarna eller uppläggningsfatet. Servera genast.

Fylld potatis

10 portioner

20 små potatisar
500-600 g bacon i tärningar
2 1/2 dl tärnad gul lök
2 dl hackad persilja
200 g riven Västerbottenost
1 tsk Dansukker Farinsocker
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk chilipulver
1 dl vetemjöl
2 ägg
100 ströbröd
olja

Koka potatisen med skalet på. Under tiden steks bacon och lök. Skala potatisen och dela den mitt av. Gräv ut innanmätet på potatisarna med en tesked och mosa eller hacka det fint. Blanda den urgröpta potatisen med bacon, lök, persilja, ost, farinsocker och kryddor. Fyll potatishalvorna med blandningen och sätt samman potatishalvorna igen så att det blir en hel potatis. Doppa potatisarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd. Koka potatisarna i olja tills de är gyllengula.

Receptet är framtaget av

Dansukker